Luifel

Een luifel lijkt op het eerste zicht op een combinatie tussen een terrasoverkapping en een zonnescherm.
Het is een soort afdak die aan de buitenkant van een gebouwd wordt geplaatst om als zonwering of afdak te kunnen functioneren.
In de meeste gevallen wordt dit afdakje (bij particulieren) vereenzelvigd met zonneschermen, terrasoverkappingen, pergola’s en carports.
Alles wat dus als overkapping functioneert krijgt ook de overkoepelende naam ‘luifel’ op zich gedrukt.
Als je echter specifieker te werk gaat, dan is een luifel wel zonwering. Maar niets van de hierboven beschreven zonweringen. Een luifel is eigenlijk een (in de meeste gevallen aluminium) profiel, zonder (meestal) steunbalken, die aan de zijkant van een woning wordt bevestigd. Daarin kunnen lamellen zitten.
Vaak gaat het ook om secundaire of structurele zonnewering.

luifel

Materialen en mogelijkheden

Net zoals bij de andere afdaken die we op deze website bespreken, kan je bij dit afdakje ook kiezen voor tal van materialen.
De materiaalkeuze hangt eigenlijk vooral af van wanneer je de luifel wilt gaan plaatsen.

Bestaande woning

Is de woning al geplaatst (geen nieuwbouw) dan wordt het moeilijk om het afdak aan de woning zelf te integreren.
Dit is natuurlijk niet onmogelijk, maar de kosten die aan deze verbouwingswerken zijn verbonden kunnen hoog oplopen. In plaats van voor structurele zonwering te kiezen, kan je ook kiezen voor een luifel aan te bouwen. In de meeste doe-het-zelf zaken kan je deze kleine afdakjes aanschaffen.
Ze zijn meestal te verkrijgen in aluminium omlijsting met een glazen of kunststof afdak.

Nieuwbouw of renovatiewerken

Bij een nieuwbouw heb je meer keuze. Hierdoor kan een luifel meteen als structurele zonwering en afdak worden aangebracht in de stijl van de woning.
Het nadeel van een aangebouwde luifel is vaak dat het niet mooi aansluit bij de woning. Dit probleem heb je natuurlijk niet als je de luifel plaatst bij renovatiewerken.

Zoals je bij de onderstaande fotovoorbeelden kan zien, kan je kiezen voor heel wat materialen. Hout en aluminium blijven op kop lopen. Maar je kan ook even goed kiezen voor een uitsparing in bakstenen. Zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.luifel markies  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.