Onderhoud terrasoverkapping

Een terrasoverkapping staat dag in dag uit, jarenlang buiten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er af en toe wat onderhoud moet gebeuren aan je afdak.
Afhankelijk van het materiaal die je hebt gekozen is er meer of minder onderhoud nodig. Veel hangt natuurlijk ook af van de plaats waar de overkapping is neergepoot. In een omgeving waar veel bomen staan zal je af en toe de goten of het dak moeten ontruimen.

Het onderhoud kan je onderverdelen in drie grote groepen: de goot, het dak en het frame. Het frame is normaal het minst werk van allemaal, de goot is ook niet heel veel werk maar moet regelmatig worden schoongemaakt, net zoals het dak.

terrasoverkapping onderhoud

Voor je terrasoverkapping schoon te houden gebruik je best geen te agressieve schoonmaakproducten. Een doek of spons (eventueel op een uitschuifbare stok) doet het werk meestal nog het best.

Gebruik nooit ontvettende zeepproducten, schuursponzen of andere schuurmiddelen.

Normaal is één onderhoud per jaar voldoende. Maar dit hangt voornamelijk samen met de omgeving waarin je woont. Een zandrijke omgeving zal al gauw meer onderhoud vergen, net zoals een bosrijke plaats.

Onderhoud terrasoverkapping dak

Het meeste werk heb je met het dak. Er is niet noodzakelijk veel schoonmaakwerk aan verbonden, maar het is wel het vervelendst om te boenen aangezien je toch altijd een laddertje nodig hebt.

Veel hangt af van welk dak je hebt.

Een lamellen dak is veel werk omdat je alle verschillende lamellen apart moet onderhouden. Zand en stof hecht zich snel rondom de volledige lamel. Om veel werk te vermijden kan je ze met een tuinslang schoonspuiten.

Een nokdak is meestal het minste werk. De regen spoelt het opgehoopte zand en stof vanzelf weg.

Een vlak dak is ook eenvoudig af te spoelen met de tuinslang. Om een grondige schoonmaakbeurt te geven kan je soms wel een beetje zeep gebruiken. Vergeet niet om eerst de bladeren of mossen te verwijderen die op het dak groeien.

Let altijd op bij glazen daken. Ga nooit of te nimmer op zo’n dak staan en zorg er voor dat er niet te veel water en/of druk op het dak blijft staan bij het schoonmaken.terrasoverkapping onderhoud - dak schoonmaken

Onderhoud terrasoverkapping goot

Als je een klassieke terrasoverkapping hebt dan is het soms nodig om de goot schoon te maken. Het enige wat je hiervoor moet doen is het mos, de bladeren en ander vuil regelmatig uit de goot te halen zodat het regenwater zich niet ophoopt.terrasoverkapping goot schoonmaken

Terrasoverkapping frame schoonmaken

Het eenvoudigste in onderhoud is het frame. Met een stofdoek of een spons is dit het eenvoudigst te doen. Gebruik zeker geen schurende producten zodat je de lak van de overkapping niet verwijdert. Deze zorgt immers voor een extra beschermingslaag, om welk materiaal het ook gaat.  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.