Pergola

Net zoals in het vorige artikel is ook een pergola eigenlijk hetzelfde als een terrasoverkapping.
Oorspronkelijk was een pergola wel enigszins anders van de terrasoverkapping en het prieel, maar nu worden al deze namen eigenlijk voortdurend door elkaar gebruikt. In dit artikel leggen we je uit wat het oorspronkelijke ‘doel’ van deze overkapping eigenlijk was.

pergola

Wat zijn de kenmerken van een pergola?

Waar een terrasoverkapping eigenlijk uitsluitend bedoelt was als een overkapping over een terras, is een pergola ook een losstaande overkapping. De vorm is grotendeels hetzelfde. Het enige andere ‘verschilpunt’ is het dak van deze overkapping.
Meestal bestaat die enkel uit enkele dwarsbalken die op het dak liggen, met daartussen openingen.

Een pergola werd immers vaak begroeid met allerlei soorten klimplanten. Bij klassieke woningen zie je dit nog vaak terug. Een houten overkapping, waarover rozenstruikjes groeien.

We zeiden het al eerder: een pergola is tegenwoordig exact hetzelfde als een terrasoverkapping, dus trek je niet te veel aan van deze verschillen die we hierboven hebben vermeldt. Het enige verschilpunt die nog wel eens blijft nazinderen, is dat deze overkapping los staat. Je kan ze dus nog steeds boven je terras zetten, maar het is dan wel met vier steunpalen in plaats van twee en de rest die tegen de gevel aanleunt.
Je kan er vanop aan dat een terrasoverkapping net hetzelfde is als een pergola en een prieel. Vraag het voor de zekerheid wel even na, vooraleer je een pergola laat plaatsen of aanschaft.pergola overkapping

Materialen

Hout is zonder twijfel het meest gekozen materiaal voor dit type afdak. Tegenwoordig vind je ook al iets modernere varianten, die gemaakt zijn uit aluminium. Maar andere mogelijkheden, zoals PVC zal je niet vaak tegenkomen, tenzij je er eentje op maat laat maken.

Meer info, tips en advies over de pergola (en ook over andere overkappingen) kan je terugvinden op onze partnerwebsite: “Pergolainfo.be“.


  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.