Terrasoverkapping met glas

Onder de beschutting van een glazen overkapping is het al snel comfortabel warm, buiten zitten en genieten hoeft niet beperkt te blijven tot de zomermaanden. Een terrasoverkapping van glas geeft extra stijl en uitstraling aan jouw woning. Het creëert een bijkomende locatie van zitruimte die er eerst niet was. Ook al schijnt de zon niet en is het donker buiten, toch kan jij genieten van een plek onder de glazen overkapping. Door sfeerverlichting en eventuele terrasverwarmers, is een buitenkamer altijd te realiseren.

Wil jij toch wel enige controle over de temperatuur en de lichtinval onder de overkapping van glas? Dan is dat mogelijk door geïntegreerde zonwering aan te brengen. De lucht die ontstaat tussen de zonwering en het glas, gaat werken als een isolatielaag. Het doekmateriaal van de zonwering zal de UV-straling buiten houden. Een glazen overkapping is een verlengstuk van je woning, waar je het hele jaar door van kan genieten. Het is een volkomen regen- en windvrij overdekt terras en het daglicht zorgt voor de verlichting.

terrasoverkapping glas

Welke dakmaterialen voor de overkapping met glas?

Het is duidelijk dat het dak van een terrasoverkapping van glas altijd transparant is. Maar welk materiaal kan ik kiezen voor het dak? Er zijn hoofdzakelijk drie materialen die worden toegepast: dat zijn glas, polycarbonaat en PVC. De materiaalkeuze bepaalt ook de prijs van de overkapping van glas. De staanders en dakprofielen kunnen worden gemaakt van aluminium of hout. Een uitbreiding met glazen zijwanden behoort ook tot de mogelijkheden, in dat geval heb je dus een totaal afgesloten buitenkamer. Je kan, voor de afwisseling, ook aluminium met hout combineren, het is allemaal mogelijk.

Als jij echt de voorkeur geeft aan glas, dan heb je ook wel een hoge kwaliteitsglas. Het is namelijk gelaagd glas, de dikte is circa 10 millimeter. Dit glas heeft diverse voordelen: het is geluiddempend, de lichtinval is ongehinderd en ongekleurd, en het is enorm sterk. We noemen dit ook wel hoogrendementsglas. Er is een ongehinderde lichtinval die voor een teveel aan warmte kan zorgen, maar toch zakt de temperatuur onder de glazen terrasoverkapping tot een aangenaam niveau. De oorzaak hiervan is het 3-dubbel gelaagd glas, hierin bevindt zich een gas of een vloeistof, deze zorgt ervoor dat de zonnewarmte wordt afgeketst.

Toch bestaat er een materiaal dat nog sterker is als gelaagd glas. Dat is polycarbonaat, het sterkste transparante materiaal wat er te verkrijgen is. Het is maar liefst 200 à 300 keer slagvaster dan glas. Dit materiaal wordt dan ook vaak gebruikt voor pantser en kogelwerende doelen. De prijs van polycarbonaat is lager dan glas maar hoger dan PVC.

PVC wordt ook regelmatig gebruikt voor het dak. Het heeft een veel lagere prijs dan de andere materialen, de helderheid is zeer goed. PVC zie je dus veel terug in de glazen overkappingen, volières, veranda’s en kleine groeikassen. PVC is wel gevoeliger voor hagelschade.

Wil je graag toch wat verduistering tegen het felle zonlicht, dan is er nog de optie voor melkglas. Dit type glas is melkachtig wit van kleur, het weerkaatst het felle licht én het teveel aan zonnewarmte. Een aanzienlijk nadeel van dit glas is natuurlijk wel dat je het uitzicht verliest.

terrasoverkapping glas of terrasoverkapping polycarbonaat

Welke voordelen en nadelen zijn er?

Zoals bij elke constructie in de tuin, zijn er ook voor de terrasoverkapping glas wel een aantal plus- en minpunten te noemen.
De voordelen die er zijn:

 • Volledig zicht naar buiten
 • Geen onderhoud aan glas
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Je kan altijd buiten zitten
 • Lange levensduur
 • Geeft meerwaarde aan de woning
 • Lichtgewicht maar sterke constructie

En de mogelijke nadelen zijn:

 • Gelaagd glas is erg duur
 • Stof en bladeren hopen zich snel op het dak
 • Breekbaar materiaal

Belangrijke zaken als deze zijn verstandig om in overweging te nemen. Heb je maar een bepaald budget in gedachten voor de terrasoverkapping uit glas? Dan kan je altijd overwegen om de meest gunstig geprijsde materialen te gebruiken voor de constructie. Je kunt ook nog de overkapping zelf plaatsen, als je een ervaren klusser bent. Vele leveranciers kunnen de terrasoverkapping glas als een compleet pakket afleveren bij jou thuis.

glazen terrasoverkapping

Een indicatie van de kosten

Elk terras heeft andere afmetingen, dit maakt ook dat geen enkele terrasoverkapping hetzelfde is. Maatwerk is altijd een mogelijkheid, daar is wel vaak een meerprijs aan de orde. Wat ook vaak voorkomt is, dat iemand de terrasoverkapping van de buurman zo mooi vindt, dat hij besluit om er ook één te laten plaatsen. Wellicht komt hij dan bij dezelfde leverancier terecht. Dat is een groot voordeel voor de leverancier, want die kan de plaatsing en de maatvoering dan vrijwel kopiëren van het eerdere project.
Hier volgen een aantal voorbeelden:

Standaard terrasoverkapping:
Afmetingen: 5.65 x 3.21 meter
Materiaal twee staanders en dakprofielen: hout
Materiaal dak: gelaagd glas
Inclusief montage en verflaag, exclusief dakgoten
Prijs: 3550 euro

Terrasoverkapping met dubbele staanders:
Afmetingen: 6.00 x 3.50 meter
Materiaal vier staanders en dakprofielen: hout
Materiaal dak: gelaagd glas
Inclusief montage en verflaag, exclusief dakgoten
Prijs: 4416 euro

Terrasoverkapping in mat crème polycarbonaat dak:
Breedte: 5.06 meter
Diepte: 3.5 meter
Dak: Helder Polycarbonaat
Kleur: Mat crème (RAL9001M)
Materiaal twee staanders en dakprofielen: aluminium
Prijs excl. montage: 1483 euro
Aanvullende opties:
Montage: 566 euro
Twee betonpoeren: 204 euro
LED verlichting incl. montage 6 x 3W: 287 euro
Terrasverwarmer 3200W incl. montage: 700 euro
Voorzijde met schuifdeur in polycarbonaat: 1230 euro
Beide zijkanten zijwanden: 2060 euro
Totaalprijs voor deze overkapping: 6530 euro

Meer weten over de prijs van een terrasoverkapping? Neem dan zeker ook dit artikel even door.

Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers voorzien jou graag van een deskundig advies wat voor jou de beste terrasoverkapping glas gaat worden. Voor gedetailleerde prijzen en meer informatie, zien we graag jouw reactie tegemoet. • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

  Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
  Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.