Terrasoverkapping uit hout

terrasoverkapping houtSamen met zijn broertje uit aluminium blijft hout het erg goed doen bij terrasoverkappingen. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en past daardoor bij iedere woning en stijl. Er zijn heel wat houtsoorten waaruit je kan kiezen. De ene al kwalitatiever dan de andere.
Terrasoverkapping-info.be probeert je zo uitgebreid mogelijk te informeren over de houten terrasoverkapping in onderstaande artikel.
We hebben het o.a. over de verschillende soorten hout (en welke het beste is voor een terrasoverkapping), de voordelen en nadelen en uiteraard de gemiddelde prijs voor een terrasoverkapping uit hout.
Heb je interesse in de aanschaf van een afdak uit hout (of een ander materiaal)? Vraag hier prijsoffertes aan!

 

 

terrasoverkapping houtSoorten hout

Met zo veel verschillende soorten bomen op de wereld kan het ook niet anders dat je een uitgebreid aanbod krijgt bij een terrasoverkapping uit hout! Terrasoverkappingen komen voor in zowat alle soorten hout. Denk maar aan een terrasoverkapping uit eik, dennenhout, acacia, vuren, grenen, bankiray, … En nog zo veel meer!

Al deze houtsoorten hebben een aparte tekening en ieder van hun heeft hun persoonlijke sterktes en zwaktes.
Wellicht nog belangrijker is om het verschil tussen hardhout en geïmpregneerd hout te kennen.

 

Hardhout

Hardhout is in principe een houtsoort dat uit de tropen afkomstig is en een erg dichte structuur heeft. Daardoor heeft deze houtstructuur een soort van poriën die het hout kunnen laten ademen. Dit is erg belangrijk! Ademend hout kan immers niet gaan rotten en schimmels kunnen zich daardoor ook niet gaan vormen.

Aangezien een terrasoverkapping dag in dag uit buiten staat, is hardhout erg geschikt als materiaal.

 • Het is beter voor het milieu omdat je geen chemische behandelingen meer moet uitvoeren.
 • Minder onderhoud is aangenaam. Eens de terrasoverkapping er staat hoef je je er nooit meer wat van aan te trekken.
 • Hardhout is enorm veerkrachtig, wat het sterker maakt dan onze inheemse houtsoorten.

Bankirai en linde zijn voorbeelden van hardhouten die veel worden gemaakt voor terrasoverkappingen.
Uitgebreidere info over dit soort hout vind je ook in ons artikel over de hardhouten terrasoverkapping.

 

terrasoverkapping uit houtGeïmpregneerd hout

Hout dat werd geïmpregneerd, is (meestal inheems) hout dat werd geïnjecteerd met een speciale vloeistof waardoor de levensduur en kwaliteit van het hout sterk wordt verbeterd. Het hout wordt hierdoor volledig waterwerend, waardoor je ook hier geen schimmelvorming of houtrot zal tegenkomen.

 • Ook hier is geen onderhoud meer aan de terrasoverkapping nodig. Eens de terrasoverkapping is geplaatst hoef je er niets meer aan te doen gedurende zijn hele levensduur!
 • Geïmpregneerd hout is wel niet zo goed voor het milieu… De regendruppels die van dit hout lopen nemen telkens een klein laagje van het chemische goedje mee waardoor dat in de natuur komt en nefaste gevolgen kan hebben voor bepaalde dieren of planten.

Wij raden dan aan om te kiezen voor hardhout. Het is immers een onbewerkt natuurproduct (en bijgevolg wordt er geen milieuschade veroorzaakt), maar anderzijds is het ook vele malen sterker dan geïmpregneerd hout en heeft het een langere levensduur.

 

Duurzaamheidsklasses van hout

Alle soorten hout worden onderverdeeld in een duuzaamheidsklasse of houtklasse.
In totaal zijn er vijf van deze duurzaamheidsklasses. Hoe lager het cijfer van de duurzaamheidsklasse, hoe kwalitatiever het hout en hoe langer de levensduur van je houten terrasoverkapping zal zijn.
Duurzaamheidsklasse 1 is een houtsoort die langer dan 25 jaar meegaat. Duurzaamheidsklasse 5 is een houtsoort die slechts om en bij de 5 jaar zal overleven. Geen aanrader dus.

 

Voordelen en nadelen houten terrasoverkapping

Voordelen

– Bij houten terrasoverkappingen heb je meer mogelijkheden tegen goedkopere prijzen. Er is meer vraag naar hout en dus kunnen fabrikanten op grotere schaal produceren en goedkoper leveren.
– Hout is een natuurlijk materiaal en geeft dus ook een natuurlijke uitstraling! Hierdoor past het bij elke woning.
– Hout is natuurlijk ook overschilderbaar, en een nieuw verfkleurtje kan wonderen doen!

 

Nadelen

– Hoewel vernissen en lakken niet meer hoeft, is het wel aangeraden om zorg te dragen van je houten terrasoverkapping. Poets het stof en algen regelmatig weg. Zo wordt de levensduur van je overkapping aanzienlijk verlengt. Eén keer om de twee jaar schuren is trouwens ook geen slecht idee.
– Afhankelijk van de houtsoort die je kiest zal je toch aardig wat geld mogen neertellen.

 

 

houten terrasoverkappingPrijsadvies

Een terrasoverkapping in hout kan goedkoop zijn, maar kan even goed duur zijn.
Het is erg moeilijk om een voorbeeldprijs te geven doordat wij uiteraard niet weten wat jouw wensen zijn.
Een grotere terrasoverkapping kost meer geld, iedere houtsoort heeft zijn eigen prijsklasse, opties doen ook een duit in de zak, …
Reken minimaal rond 750 euro voor een basisoverkapping uit geïmpregneerd hout. Voor een basisversie van hardhout mag je tussen 750 en 1000 euro rekenen.
Prijzen kunnen natuurlijk eenvoudig oplopen.

Wat wij wel kunnen doen, is je prijsadvies geven als je het formulier op deze pagina invult. Daardoor weten we precies wat je wilt en kunnen we een prijsofferte op maat (en dat helemaal gratis en zonder aankoopverplichting!) doorsturen.

   

  Gratis en vrijblijvende terrasoverkapping offerte

  terrasoverkapping besparenBen je geïnteresseerd in een terrasoverkapping?
  Vraag extra advies aan door een offerte aan te vragen via onze gratis offertedienst.
  Dit is volledig gratis en je bent nooit verplicht om tot aankoop over te gaan. Door op deze pagina het formulier in te vullen krijg je een gratis en uitgebreide offerte toegestuurd van maximaal 4 verschillende bedrijven. In dit mailtje bespreken zij de verschillende mogelijkheden en stellen zij een totaalprijs voor.
  Door offertes met elkaar te vergelijken kan je tot 30% op het eindproduct besparen!