Portugese laurier haag aanplanten

Wanneer u een mooie terrasafscheiding zoekt of genoeg hebt van de schutting die behoedt dat passanten inkijk in uw tuin hebben moet u zich beslist eens verdiepen in de Portugese laurier. Deze plant is winterhard waardoor u het hele jaar door kunt genieten van het middel- tot donkergroene blad. De bladeren hebben een lengte van zo’n 6 tot 10 centimeter aan en voelen leerachtig aan. In combinatie met de dieproze takken vormt de Portugese laurier haag een mooi geheel. Het kan op iedere standplaats worden aangeplant. Ondanks dat het tot hoogtes van enkele meters uit kan groeien waaiert het in de breedte niet veel uit. Daardoor is de Prunus lusitanica Angustifolia ook heel geschikt voor kleinere tuinen. Het kent een dichte begroeiing waardoor uw privacy gewaarborgd is en u kunt genieten van de beschutting die de laurierkers u geeft.

portugese-laurier-haag.png

Bloemetjes en besjes aan de Portugese laurier

Aan de Portugese laurier haag verschijnen in het late voorjaar mooie witte bloementrossen. Deze kunnen wel 15 centimeter lang worden en geven de laurierhaag een magische uitstraling. De heerlijk geurende bloemetjes trekken vogels, bijen en vlinders aan. Wilt u liever geen bloemtrossen? Dan kunt u dit voorkomen door de Portugese laurier vlak voor de bloeiperiode te snoeien. Hoe zonniger de Portugese laurierstruik staat, des te meer bloemtrossen verschijnen er. Vanaf september komen er rode besjes aan die, met het verstrijken van het jaar, naar zwart verkleuren. Vogels zijn gek op deze besjes. Voor andere dieren en mensen zijn de besjes bij inname licht giftig dus pas daarvoor op.

Onderhoudsvriendelijke Portugese laurierhaag

Het einde van de zomer is een uitstekende periode om de Portugese laurier te snoeien. Doe dit wel op een bewolkte, niet al te warme dag om verbranding van het blad te voorkomen. Snoei het in een lichte puntvorm zodat de onderste takken daarna ook weer optimaal kunnen profiteren van het zonlicht. Wanneer u de snoeibeurt overslaat bestaat er een grote kans dat u het jaar daarop de takken met een zaag eraf moet halen in plaats van de snoeischaar. Daarnaast is het belangrijk dat de laurierhaag voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt. Bewater de Prunus lusitanica Angustifolia bij droog weer meermaals per week en bij flinke hitte dagelijks. Dit is met name van belangrijk in de periode dat de planten nog niet zelfvoorzienend zijn. Ieder voorjaar wat organische meststoffen erbij zorgen ervoor dat de Portugese laurier gezond en mooi groen blijft en tevens sneller groeit in het daarop komende voorjaar.