Veranda’s
INHOUDSTAFEL
Wie wil er nu niet lekker genieten van de zonnewarmte op een prachtige dag in de nazomer? Of zit je liever lekker te lezen in de winterzon? Met de aanschaf van een veranda of orangerie komen al deze dromen uit. Door dit bijgebouw aan je woning te bouwen krijg je een extra ruimte aan je huis, waar het altijd heerlijk toeven is.
Een veranda laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Wat is een veranda?
In België bedoelen we met een veranda een volledig met glas afgesloten aanbouw aan de woning. In Nederland noemen we een dergelijke aanbouw meestal een serre. In Nederland wordt met een veranda meestal een afdak dat steunt op palen bedoeld. Dit bouwsel wordt in België een terrasoverkapping genoemd. In dit artikel hebben we het over de veranda zoals deze in België benoemd wordt: een volledig met glas afgesloten aanbouw aan de woning.
De voordelen van een veranda
Een veranda biedt veel voordelen. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen en daarom noemen we alleen de belangrijkste:
- Een veranda moet je echt zien als een overgang tussen je huis en de tuin. De tuin wordt meer betrokken bij het huis.
- Je kunt dit bijgebouw op verschillende manier benutten, denk hierbij bijvoorbeeld aan een: zithoek, hobbyruimte of atelier.
- Een veranda is een duurzame investering. Hierdoor stijgt je huis in waarde.
- Deze aanbouw vergroot je leefomgeving behoorlijk. Je krijgt er een prettige woon- en leefruimte bij, waar het heerlijk vertoeven is.
De nadelen van een veranda
Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Als (aspirant) koper weet je dat je hier rekening mee moet houden en dat je zelf af moet wegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
- Een veranda kost (veel) geld. Dat moet je er natuurlijk wel voor over hebben.
- Je levert hoe dan ook een deel van de tuin in. Voor hele kleine tuinen is dit bijgebouw dan ook minder geschikt.
- Het kan op warme zomerdagen heel erg warm worden in de veranda.
Een veranda laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Een houten veranda
Minstens de helft van de mensen die een veranda neemt, kiest voor hout. Dat komt vooral door de tijdloze en warme uitstraling van hout. Daardoor past het vrijwel bij iedere woning en tevens bij iedere tuin. Je kunt het beste kiezen voor een houtsoort die weinig onderhoud nodig heeft. Een variant van vurenhout is zeker niet aan te raden, want dit kan snel rotten of kromtrekken. Dit zal betekenen dat je de orangerie zeker om het jaar moet verven. Je kunt beter kiezen voor beuken- of eikenhout. Een nog betere, maar duurdere, keuze is een tropische houtsoort zoals Merbau of Belinga.
Een veranda van aluminium.
Aluminium heeft een moderne, strakke en koele uitstraling en past daarom heel goed bij een nieuw(er)e woning. Het voordeel van aluminium is dat het een licht materiaal is en gemakkelijk te verwerken. Aluminium zal niet snel roesten, verkleuren of barsten. Een aluminium veranda vergt bijzonder weinig onderhoud. Eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld wanneer je toch de ramen lapt, even een natte doek eroverheen is meer dan voldoende. Een aluminium veranda is goed bestand tegen inbrekers, omdat aluminium niet geruisloos doorboord kan worden.
Een veranda van kunststof
Kunststof is een goedkoop materiaal en leent zich bij uitstek voor een ‘budget veranda’. Een kunststof orangerie heeft daarom ook een ietwat goedkope uitstraling. Het is belangrijk dat je kunststof kiest van een goede kwaliteit. Dat wil zeggen dat het materiaal de constructie kan dragen en bestand is tegen alle weersinvloeden. Een veranda van kunststof vergt eveneens weinig onderhoud.
Een glazen veranda
Natuurlijk is een glazen veranda niet volledig van glas. Het glas zal ook ergens aan bevestigd moeten worden en dat zijn meestal houten of aluminium profielen. Met een glazen bijgebouw profiteer je optimaal van de lichtinval. Daarbij heb je een maximaal uitzicht op je tuin, zeker als je ook nog kiest voor een glazen schuifdeur. Een glazen veranda past bij iedere bouwstijl en dus bij iedere woning. Als je kiest voor glaspanelen in plaats van vast glas heb je ook geen last van een oververhitte veranda op warme zomerdagen, omdat je ze open kunt schuiven.
Een veranda laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Soorten veranda’s: de woon- of leef veranda
Een woonveranda wordt ook wel leef veranda genoemd. In tegenstelling tot een traditionele variant bestaat deze niet volledig uit glas. Het verschil komt vooral terug in de dakconstructie. De leef veranda beschikt over een volwaardige platdakconstructie. Meestal is deze voorzien van een lichtstraat of een lichtkoepel. Hierdoor is de kans dat dit bijgebouw in de zomer oververhit raakt een stuk kleiner. Verder zijn zowel de profielen als het glas van de orangerie geïsoleerd. In de winter biedt dit het voordeel dat de veranda niet al te veel afkoelt.
Soorten veranda’s: de open veranda
Een open veranda heeft veel weg van een terrasoverkapping. Door de open voorkant heb je rechtstreeks contact met de tuin. Bij een lichte regenbui kun je nog steeds buiten blijven zitten en met al te felle zon zit je lekker in de schaduw. Een open constructie is ideaal voor mensen die niet alle mogelijkheden van een leef veranda willen, maar toch aangenaam buiten willen zitten. Daarbij is een open overkapping ook nog een stuk goedkoper in aanschaf dan een woon- of leef veranda. Voor een simpele constructie van geïmpregneerd hout betaal je nog geen duizend euro. Als je een open veranda wilt van glas ben je minstens drieduizend euro kwijt. Nadeel van de open orangerie is dat je er in de winter of op winderige dagen meestal geen gebruik van kunt maken.
Hoe komt de prijs van een veranda tot stand?
De prijs voor de bouw van zo’n bijgebouw is moeilijk te geven, want deze is afhankelijk van veel factoren. We noemen hieronder de belangrijkste:
- De materiaalkeuze.
- De afmetingen van de veranda.
- De moeilijkheidsgraad van de werken en de nodige voorbereidende werken spelen.
- De keuze tussen een standaardconstructie of een veranda op maat.
Richtprijzen van een standaard veranda
Een standaard veranda heeft vaste afmetingen en dit is een stuk goedkoper dan een constructie die op maat gemaakt is. We gaan uit van een orangerie met een oppervlakte van twaalf vierkante meter. Als je wand en grondoppervlak mooi recht zijn, kun je ervan uit gaan dat de prijs van een standaard veranda begint bij € 7500. De prijs loopt op naar mate de afmetingen groter worden.
Wil je een gratis prijsofferte ontvangen? Vul dan dit formulier in.
Richtprijzen van een op maat gemaakte veranda
Uiteraard kun je de prijs van een op maat gemaakt bijgebouw zover op laten lopen als je wilt. Voor een kwalitatief goede veranda, met voldoende ruimte, mag je zeker rekenen op een prijs van twintigduizend euro. Uiteraard kan dit bedrag ook weer oplopen als je voor een andere vorm en uitvoering kiest.
Wil je een gratis prijsofferte ontvangen? Vul dan dit formulier in.
Zelf plaatsen of laten doen?
Het laten plaatsen van een veranda kost gemiddeld tien- tot vijfentwintigduizend euro. Dit is een hele uitgave, maar zelf plaatsen is ook een behoorlijke klus. Tenzij je van alle markten thuis bent, ontkom je er bijna niet aan dat je met verschillende partijen moet samenwerken. Denk maar aan een: stukadoor, aannemer, dakwerker en elektricien. Als één van deze partijen, op wat voor manier dan ook, in gebreke blijft, ligt de hele bouw stil. Als je kiest voor één verandabouwer ben je overal in één keer vanaf.
Een veranda laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een veranda?
In Nederland heb je meestal geen vergunning nodig voor het bouwen van een veranda als deze aan de achterkant van het huis komt. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit verschilt per gemeente en je kunt dan ook het beste even bij je eigen gemeente informeren of je een vergunning nodig bent, of aan welke voorwaarden je moet voldoen. In België heb je voor het plaatsen van een bijgebouw een stedenbouwkundige vergunning nodig. Hieronder gaan we uitleggen hoe dit precies in zijn werk gaat.
Een eenvoudige stedenbouwkundige vergunning
Het is afhankelijk van de oppervlakte en van de hoogte of je een eenvoudige dan wel uitgebreide stedenbouwkundige vergunning aan moet vragen. Een eenvoudige stedenbouwkundige vergunning heb je nodig als het bijgebouw binnen de volgende afmetingen valt:
- De oppervlakte is minder dan dertig vierkante meter.
- De maximum kroonlijsthoogte is drie meter.
- De maximale nokhoogte is vierenhalve meter.
Ook hoef je voor een eenvoudige stedenbouwkundige vergunning geen architect in te schakelen. Door binnen de bovengenoemde maten te blijven, kun je dus heel wat tijd en geld besparen.
Een uitgebreide stedenbouwkundige vergunning
Als je een veranda wilt bouwen die de afmetingen van een eenvoudige aanvraag overstijgt, heb je een uitgebreide vergunning nodig. Het gemeentebestuur zal je aanvraag in behandeling nemen en daarbij letten op de volgende zaken:
- Hinder van de buren
- Eventuele adviezen
- Eventuele gegronde bezwaren van omwonenden
Als je aanvraag goedgekeurd wordt, dien je tijdens de bouw de vergunning duidelijk zichtbaar aan de straatzijde te plaatsen.