Terrasoverkapping prijs: gemiddelde kosten + gratis prijsoffertes
Terrasoverkappingen zijn er in allerlei soorten en maten en daarbij ook in verschillende prijzen. Je hebt dure en goedkope overkappingen en alles wat er daar tussenin zit. We willen voorkomen dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom ontdek je in dit artikel hoe de prijs van een terrasoverkapping tot stand komt. Daarbij geven we prijsvoorbeelden van verschillende soorten overkappingen. Op deze manier ontstaat er bij jou vast wel een goede indruk met welke prijzen je rekening kunt houden bij de aankoop hiervan.
Wat is een terrasoverkapping eigenlijk?
Als je van plan bent om een terrasoverkapping aan te schaffen, is het wel handig dat je weet wat deze precies is. Daarom snijden we het woord doormidden en dan krijgen we de woorden ‘terras’ en ‘overkapping’. Wat een terras is, weet iedereen wel en als je hier dus een afdak boven gaat bouwen, krijg je een overkapping boven je terras.
Deze overkapping is aan één zijde aan de gevel van het huis bevestigd en de andere zijden worden ondersteund door steunpalen. Eventueel kun je de zij- en voorkanten nog dichtmaken met (glazen) wanden, zodat je nog meer beschut zit. Op plaatsen met veel wind is dit zeker aan te raden.
Prijs is afhankelijk van materialen
De prijs van een terrasoverkapping is voor een zeer groot deel afhankelijk van welk materiaal er gebruikt is. Ieder materiaal heeft een eigen prijs en ook verschillen de materialen onderling weer van prijs. Vrijwel altijd heeft de prijs met de kwaliteit van het materiaal te maken. Kwalitatief beter materiaal zal vrijwel altijd leiden tot een hogere prijs. Maar, het is ook zo dat hoe beter de kwaliteit is, hoe langer het materiaal mee zal gaan.
Een dure terrasoverkapping gaat in de regel een stuk langer mee dan een goedkope terrasoverkapping. Als je dus de prijs vergelijkt met de levensduur, dan vallen de kosten vaak heel erg mee.
Maar ook van afmetingen
Afmetingen spelen zeker een rol in de totstandkoming van de prijs van een terrasoverkapping. Het zal je niet verbazen dat een grote overkapping duurder is dan een kleiner exemplaar (mits van hetzelfde materiaal).
Voor grotere overkappingen heb je nu eenmaal meer materiaal nodig. De aannemer zal er ook meer tijd nodig hebben voor de plaatsing, dus hier ben je ook meer geld aan kwijt. Om een goed vergelijk te krijgen, gaan we in onze prijsvoorbeelden uit van de standaardafmetingen van een terrasoverkapping.
Deze zijn: 4 tot 5 meter breed, 2 tot 2,5 meter hoog en 2 tot 2,5 meter diep. Een standaard terrasoverkapping heeft een oppervlakte van gemiddeld 10 tot 15 vierkante meter.
Houten terrasoverkapping: prijzen
Hout is nog altijd een veel gekozen materiaal als het gaat om terrasoverkappingen. Dat is op zich niet erg vreemd, want hout is betaalbaar, gemakkelijk te bewerken en heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Geen wonder dat minstens de helft van de mensen die een overkapping willen kopen kiest voor een houten exemplaar. Er zijn verschillende soorten hout met elk hun eigen kwaliteiten en eigenschappen. Ruwweg kunnen we deze houtsoorten in drie categorieën indelen:
- Vuren- of grenenhout
- Douglas hout
- Hardhout
We geven hieronder per houtsoort de gemiddelde prijs van een terrasoverkapping. Wil je een exacte prijs weten? Neem dan contact op met onze offertedienst. In korte tijd heb je meerdere offertes van leveranciers bij jou uit de buurt in je brievenbus.
Kostprijs van vuren- en grenenhout
Vuren of grenen is een zachte en houtsoort.
Wil je een goedkope terrasoverkapping? Dan is een exemplaar van deze twee houtsoorten absoluut een goede optie.
Meestal wordt dit hout in de fabriek al geïmpregneerd, zodat de duurzaamheid nog extra verlengd wordt. Je kunt er ook voor kiezen om dit hout zelf te verven of te behandelen, maar dan ben je ook weer meer geld kwijt aan onderhoud.
Een dergelijke terrasoverkapping koop je al voor 500 tot 1000 euro in een bouwmarkt. Vaak zijn dit prefab modellen die je zelf vrij gemakkelijk in elkaar kunt zetten. Koop je een vuren of grenen overkapping bij een vakman? Reken dan op een prijs die ligt rond 1500 euro.
Kost van douglashout
Hout van de Douglasspar is de laatste jaren flink in populariteit toegenomen. Deze bomen worden de laatste jaren dan ook behoorlijk aangeplant om in de toekomst aan de grote vraag naar dit hout te kunnen voldoen. Douglashout heeft namelijk als absoluut voordeel dat het een natuurlijk hoge duurzaamheid bezit: onbehandeld gaat deze houtsoort vele jaren mee.
Daar komt nog eens bij dat Douglashout zeer betaalbaar is. Een goedkope terrasoverkapping van Douglashout heb je al voor 1500 euro. Bij de duurdere exemplaren ligt de prijs rond de 2500 euro.
Hardhouten terrasoverkappingen prijzen
Ga je voor absolute topkwaliteit, dan ga je voor hardhout. Er zijn veel tropische hardhoutsoorten zoals bijvoorbeeld Meranti, Azobe of Bankirai, maar ook onze Europese eik is een hardhoutsoort.
Het grote voordeel van hardhout is dat het (onbehandeld) vrijwel een leven lang meegaat. Wie een terrasoverkapping van hardhout neemt, hoeft nooit meer anders. De prijs voor een dergelijke overkapping is dan ook relatief hoog. Ga er vanuit dat je in ieder geval 4000 euro voor een hardhouten overkapping moet neertellen en dat deze prijs, afhankelijk van je wensen, op kan lopen tot 8000 euro.
Aluminium terrasoverkapping: prijzen
De laatste jaren is aluminium als materiaal om een terrasoverkapping van te maken steeds populairder. Aluminium heeft namelijk een aantal prettige eigenschappen. Het is licht en sterk en het roest niet. Aan een dergelijke overkapping heb je dus geen onderhoud. Daar komt nog eens bij dat aluminium erg duurzaam is (reken gerust op een levensduur van 20 tot 25 jaar). De prijzen van een terrasoverkapping van aluminium liggen gemiddeld wel iets hoger dan die van hout. De prijzen beginnen gemiddeld bij 1500 euro. Voor een degelijke en duurzame overkapping van aluminium betaal een bedrag dat rond 2500 euro ligt.
Glazen terrasoverkapping: prijzen
Met een glazen terrasoverkapping bedoelen we niet de hele overkapping, maar het dak ervan. De constructie is gemaakt van een ander materiaal, meestal is dit aluminium. Er wordt vrijwel altijd gekozen voor veiligheidsglas met een dikte van gemiddeld 8 millimeter. Je hebt echter nog veel meer opties qua glas: je kunt ook kiezen voor gelaagd glas of HR-glas. Prijzen van overkappingen van glas verschillen daarom ook wel eens. Gemiddeld kost een standaard terrasoverkapping 2500 euro. Kies je ervoor om ook glazen wanden te plaatsen, zodat je een hele tuinkamer krijgt? Reken dan op een prijs die ligt tussen 6.000 en 10.000 euro.
Prijzen van errasoverkappingen uit kunststof
Een goed alternatief voor glas is polycarbonaat. We hebben het hier over een doorzichtige kunststof die, net als bij glas, als dak voor de terrasoverkapping zal dienen. De voordelen van polycarbonaat zijn dat het veel sterker (250 keer) is dan glas en dat het goedkoper in aanschaf is. Nadelen van polycarbonaat zijn dat je er krassen op ziet en dat het een minder hoge lichtinval heeft dan glas (ongeveer 80 procent minder). De prijs voor een terrasoverkapping van polycarbonaat ligt gemiddeld rond 2000 euro.
Een goed alternatief voor polycarbonaat is pvc. Dit is ook een doorzichtige kunststof, maar lichter van gewicht en minder duurzaam dan polycarbonaat. Verder heeft deze kunststof dezelfde eigenschappen die polycarbonaat ook heeft. Pvc is minder sterk dan polycarbonaat, maar altijd nog drie keer sterker dan glas. Pvc is goedkoop in aanschaf: je koopt een terrasoverkapping van pvc gemiddeld voor 1500 euro.
Prijs lamellendak
Onder terrasoverkappingen met doorzichtige daken van glas of kunststof kan het soms heel erg warm worden. Zo warm dat je er helemaal niet meer aangenaam onder kunt zitten. Dit probleem kun je gemakkelijk oplossen door (automatisch) beweegbare lamellen onder het dak te plaatsen. Je kunt nu zelf bepalen hoeveel zonlicht je op het terras wilt hebben en dat is natuurlijk ideaal.
De meeste overkappingen met lamellen hebben automatische bediening (met afstandsbediening), waardoor je niet eens je stoel uit hoeft om ze te bewegen. Prijzen voor een terrasoverkapping met lamellen beginnen gemiddeld bij €5000 en kunnen oplopen tot 10.000 euro.
Prijs van uitschuifbare terrasoverkapping
Bij een uitschuifbare terrasoverkapping heb je de mogelijkheid om het dak open en dicht te schuiven. Op deze manier kun je dus zelf bepalen hoeveel zon (of schaduw) je toe wilt laten op je terras. Er zijn zowel handmatig als elektrisch bedienbare exemplaren. Qua gebruiksgemak kun je het beste kiezen voor een automatische overkapping. De prijzen een uitschuifbare terrasoverkapping zijn ook afhankelijk van het soort en kwaliteit doek dat gebruikt wordt.
De gemiddelde prijs voor deze overkappingen met een waterdicht doek is 2500 euro. Je kunt ook kiezen voor uitschuifbare elementen van glas of kunststof (polycarbonaat). Deze overkappingen zijn wel iets duurder en de prijs hiervan begint bij 3500 euro.
Kost van zonwering op je afdak
Op hele warme dagen is het fijn als je een zonwering kunt gebruiken om voldoende schaduw te creëren op het terras. Een overkapping met (uitschuifbare) zonwering is dan absoluut een aanrader. Door de zonwering voor een bepaald gedeelte open of dicht te schuiven, bepaal je zelf hoeveel zonlicht erop het terras komt.
Qua gebruiksgemak is het heel handig dat de zonwering automatisch bedienbaar is en dan het liefst met afstandsbediening. De prijzen van een terrasoverkapping met zonwering zijn ook afhankelijk van het materiaal waar de zonwering van gemaakt is.
Voor een standaard overkapping met zonwering betaal je gemiddeld 2500 euro, maar dit bedrag kan wel verdubbelen afhankelijk van je wensen.
Op maat of bouwpakket?
Je kunt terrasoverkappingen op maat laten maken of als bouwpakket kopen (prefab). Een bouwpakket wordt in grote hoeveelheden en volgens vaste maten gefabriceerd. Door een goede mee geleverde gebruiksaanwijzing lukt het een handige klusser vaak wel om deze zelf in elkaar te zetten en dat scheelt jou weer in de plaatsingskosten.
Een op maat gemaakt exemplaar is altijd uniek, omdat deze helemaal naar jouw wensen en eisen gefabriceerd wordt. Deze overkappingen vallen vrijwel altijd duurder uit dan een bouwpakket, omdat er meer arbeidsuren zitten in de fabricage.
Ter vergelijking: een bouwpakket van een overkapping van Douglashout kost gemiddeld 1500 euro, terwijl hetzelfde exemplaar op maat gemaakt zeker 2000 euro gaat kosten.
De plaatsingskosten
Of je nu een handige klusser bent of twee linkerhanden hebt, het plaatsen van een terrasoverkapping is meestal een lastig karwei. Vooral het plaatsen van de fundering wordt wel eens onderschat. Het is dus het beste om de overkapping te laten plaatsen door een goede vakman.
De kosten van de montage zijn altijd inclusief arbeids-, voorrij- en afvoerkosten. Bij de prijs van een terrasoverkapping zijn de plaatsingskosten vaak al mee berekend. Je mag er vanuit gaan dat deze gemiddeld 50 euro per vierkante meter zijn (bovenop de materiaalkosten).
Je kunt trouwens besparen op de montagekosten door een deel van het werk zelf te doen, bijvoorbeeld de oude overkapping afbreken, of materiaal afvoeren. In overleg met de aannemer is dit vaak wel mogelijk.
Prijzen van extra opties
Er zijn verschillende opties om je overkapping, als hij eenmaal geplaatst is, nog functioneler te maken dan die al is.
- Als de avonden wat kouder worden, heb je heel veel aan een terrasverwarmer. Je kunt dan nog langer buiten zitten dan je gewend bent. Terrasverwarmers zijn er in verschillende soorten en je koopt ze al vanaf een paar honderd euro.
- Ook verlichting is erg handig als je ’s avonds onder de overkapping zit. Het is raadzaam om led-verlichting aan je terrasoverkapping te koppelen. Dit is het namelijk goedkoopst in gebruik. Een complete set led-verlichting voor een afdak kost ongeveer 200 euro.
- Wil je nog meer beschut zitten, zodat je overkapping een soort van tuinkamer wordt? Denk dan eens aan de aanschaf van zijwanden en schuifdeuren. Voor een schuifdeur van glas betaal je gemiddeld 1000 euro.
- Als je dan eenmaal gekozen hebt voor zijwanden, dan kun je deze ook heel goed zonwerend maken door screens te plaatsen. Het voordeel van een screen is dat je er wel van buiten naar binnen kunt kijken, maar andersom niet. Een screen voor één zijwand kost gemiddeld 800 tot 1000 euro.
Tips om te besparen op de prijs van een terrasoverkapping
Het is op allerlei manieren mogelijk om de uiteindelijke prijs van terrasoverkapping goedkoper uit te laten vallen. We noemen hieronder een aantal voorbeelden.
- Als je een overkapping laat plaatsen door een erkend vakman betaal je niet het hoge tarief van 21 procent btw, maar het lage tarief van 6 procent (vaak is dit in de totaalprijs al doorberekend).
- Vraag eens na in de buurt of er toevallig niet iemand anders ook een terrasoverkapping wil aanschaffen. Als je met meerdere personen een overkapping koopt bij dezelfde leverancier, is er meestal wel een leuke korting te bedingen.
- Probeer de prijs altijd uit te onderhandelen. Vaak is er nog wel wat ruimte om de prijs te laten dalen. Mocht de vakman niet in prijs willen zakken, probeer dan een verlengde garantieperiode of een paar leuke extraatjes te krijgen. Het is toch altijd mooi meegenomen.
- Kies, als het even kan, voor een goede vakman bij jou in de buurt. Zo ben je automatisch minder geld kwijt aan verplaatsingskosten. Daarnaast kun je altijd rekenen op een goede service, aangezien deze aannemer zijn goede naam in de regio niet zo graag kwijt zal willen.
Prijzen terrasoverkappingen: vergelijken loont
Een terrasoverkapping is een behoorlijke investering en daarom is het verstandig om niet voor de eerste de beste leverancier te kiezen. Iedereen heeft het liefst een betrouwbare vakman die betaalbare prijzen hanteert.
Door meerdere offertes te laten maken, ga je deze vakman zeker vinden. Als je de offertes naast elkaar legt, krijg je een goed inzicht in de prijsopbouw en kies je de offerte met de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Onze offertedienst kan je geheel vrijblijvend en gratis meerdere offertes (maximaal vier) van betrouwbare vakmensen bij jou in de buurt sturen.
Je zit nergens aan vast, ook als je niet kiest voor één van deze vaklieden. Wist je dat je met het vergelijken van verschillende offertes zomaar dertig tot veertig procent kunt besparen?