Terrasoverkapping uit hardhout

Hout is altijd al zeer populair geweest om terrasoverkappingen van de maken en zal dat waarschijnlijk ook altijd blijven. Hout heeft namelijk vele voordelen, zoals de gemakkelijk bewerkbaarheid en warme en natuurlijke uitstraling. Daarbij komt dat er ontzettend veel verschillende soorten hout zijn die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Kies je voor hardhout? Dan heb je te maken met een bijzonder duurzame en kwalitatief zeer goede houtsoort.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat is hardhout?

Bij hardhout denken de meeste mensen aan tropisch hardhout: hout afkomstig van bomen die in tropische streken groeien. Het is echter het geval dat we met hardhout alle hout dat afkomstig is van loofbomen bedoelen. Het woord hardhout komt namelijk van het Engelse ‘hardwood’ en dit betekent loofhout. Europees eikenhout is bijvoorbeeld ook hardhout. Om het nog ingewikkelder te maken, is er ook zacht hardhout. Dit is loofhout van bijvoorbeeld een berk of een wilg. In de praktijk kom het erop neer dat we met hardhout wel degelijk hout bedoelen dat erg hard en zeer duurzaam is. En meestal is dit hout inderdaad afkomstig uit de tropen.

terrasoverkapping hardhout

Hoe duurzaam is hardhout eigenlijk?

Het is duidelijk dat hardhout erg duurzaam is, maar toch zijn er onderlinge verschillen hierin. Daarom hebben we alle houtsoorten ingedeeld in een duurzaamheidklasse. Deze klasse heeft een schaal van 1 tot en met 5, waarbij 1 staat voor zeer duurzaam en 5 voor niet heel duurzaam. Een goede terrasoverkapping van duurzaam hout moet altijd van gemaakt zijn uit de duurzaamheidsklasse 1 of 2. Je kunt bij iedere leverancier van houten terrasoverkappingen de duurzaamheidsklasse opvragen.

hardhouten terrasoverkapping

Terrasoverkapping uit hardhout: bekende hardhoutsoorten

Zoals gezegd, zijn er verschillende soorten hardhout en de meeste soorten zijn afkomstig van tropische loofbomen. We zetten de meest populaire soorten hardhout voor je op een rijtje.

1. Afzelia

Afezelia is een loofboom die in Afrika (bijvoorbeeld in Kameroen, Nigeria en Gabon) voorkomt. Deze houtsoort heeft een lichtoker tot bruinrode kleur en zal (zoals het meeste tropisch hardhout) na verloop van tijd grijs gaan kleuren. De duurzaamheid van Afzelia is bijzonder groot het hout valt dan ook in duurzaamheidsklasse 1.

2. Azobé

Ook Azobé is afkomstig uit de oerwouden van West- en Midden Afrika. De kleur is chocoladebruin tot purperrood. Azobé heeft duurzaamheidsklasse 1 en is door zijn hardheid lastig te bewerken. Je zult het hout zeker voor moeten boren als je een terrasoverkapping gaat maken.

3. Bankirai

Bankirai is afkomstig uit Azië (Indonesië). Er zijn twee soorten Bankirai, maar je moet de Yellow Bankirai (en niet de Red) hebben als het gaat om hardhout. Deze naam geeft al aan dat het hout geel (en bruin) van kleur is. Bankirai valt in de duurzaamheidsklasse twee en wordt ook veel voor vlonders gebruikt.

4. Europees Eiken

Er is niet veel Europees loofhout met een hoge duurzaamheid, maar Europees Eiken valt hier wel onder (duurzaamheidsklasse 2). Europees Eiken wordt voornamelijk gewonnen in de bossen van Oost-Europa. Het heeft een lichtbruine tot goudbruine kleur.

5. Ipé

Deze tropische houtsoort is afkomstig uit de oerwouden van Brazilië en valt qua duurzaamheid in klasse 1. Het hout is erg stabiel en heeft een fijne nerf. De kleur is bruin en je kunt dit hout erg mooi glad maken, waardoor een terrasoverkapping van Ipé een hele bijzondere uitstraling krijgt.

6. Iroko

Iroko komt uit West- Afrika en valt qua duurzaamheid ook in klasse 1. Het voordeel van Iroko is dat het heel goed en gemakkelijk te bewerken is. De kleur van dit hout is goudbruin en zal op den duur wat donkerder gaan kleuren.Itauba

Itauba wordt gewonnen in het noorden van Zuid Amerika (Brazilië, Frans Guyana en Suriname). Vanwege de beige tot donkerbruine kleur wordt dit hout ook wel kaneelhout genoemd. Ook Itauba is zeer duurzaam en valt in klasse 1.

7. Padoek (ook wel Padouk)

Als je echt een zeer duurzame houtsoort zoekt, kom je uit bij Padoek. Dit hout is namelijk het meest duurzame ter wereld. Padoek is afkomstig van loofbomen uit Midden en West Afrika. Behalve de zeer hoge duurzaamheid is Padoek ook populair door de prachtige koraalrode tot paarsbruine kleur. Padoek is schaars en daarom relatief duur in aanschaf.

hardhout terrasoverkapping

Terrasoverkapping hardhout: de voordelen

  • Sommige mensen zeggen dat hardhout een leven lang meegaat. Dat kan zeker ook het geval zijn, maar het gemiddelde ligt op 25 tot 30 jaar. Je koopt dus een zeer duurzame overkapping als je kiest voor hardhout.
  • Ieder hardhoutsoort heeft zijn eigen kleur en structuur. Hierdoor heb je een grote keuze als je een overkapping van hout aan wilt schaffen. Hardhout zal in de loop der jaren ook iets verkleuren, wat de meeste mensen erg mooi vinden.
  • Een hardhouten terrasoverkapping heeft, net als andere houtsoorten een warme en natuurlijk uitstraling. Daardoor past het bij veel soorten woningen.
  • Een terrasoverkapping van hardhout hoef je niet of nauwelijks te onderhouden. Hardhout is kwalitatief zo sterk dat je het niet hoeft te verven of behandelen. Aangezien de terrasoverkapping wel vies zal worden, moet je deze regelmatig schoonmaken..

Terrasoverkapping hardhout: de nadelen

  • Qua aanschaf is hardhout relatief duur (zie ook “prijzen”). Door de bijzonder lange levensduur ben je op den duur goedkoper uit, maar je moet de investering natuurlijk wel in een keer kunnen doen.
  • Doordat ook hardhout een natuurlijk product is, heb je altijd kans dat het gaat ‘werken’. Je moet hierbij denken aan kleine scheurtjes of krom trekken. Op zich kan dit geen kwaad, maar je moet er wel rekening mee houden
  • Hardhout zal altijd verkleuren. De meeste hardhoutsoorten verkleuren grijs. Deze verkleuring kun je tegengaan, of uitstellen, door het hout vanaf het begin te behandelen met een speciale olie.

Factoren die de prijs van een terrasoverkapping van hardhout bepalen

Het is eigenlijk niet goed te zeggen wat de exacte prijs van een houten overkapping is. Dat komt omdat er verschillende factoren van invloed zijn op die prijs. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld de grootte. Hoe groter een overkapping is, hoe duurder hij wordt. Daarnaast maakt het ook verschil van welk materiaal het dak van overkapping van hout is gemaakt. Pvc is een goedkoop materiaal en glas is beduidend duurder. Andere bepalende factoren zijn bijvoorbeeld de plaatsingskosten en de kosten voor extra opties.
Wil je toch graag weten hoeveel je exact kwijt zou zijn? Vraag dan een (gratis!) offerte aan via onze online offertedienst.

Terrasoverkapping van hardhout: de prijzen

Je kunt een prefab houten overkapping kopen of een op maat gemaakte. De eerste variant is in de meeste gevallen goedkoper en je hebt een dergelijke overkapping al voor 1000 euro. De prijzen van kant en klare houten terrasoverkappingen kunnen oplopen tot 4000 euro. Terrasoverkappingen van hardhout die op maat gemaakt zijn, zijn duurder. Hier is het helemaal lastig om een schatting te kunnen maken van de prijzen. Reken gemiddeld maar op een prijs die ligt tussen 3000 en 5000 euro. Deze prijzen kunnen oplopen richting 8000 euro.

Wil je een exacte prijs? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst.

Het alternatief: een overkapping van Douglashout

Het is zeker zo dat mensen geen overkapping van hardhout aanschaffen, omdat de prijs hen te hoog is. Een goede en goedkope terrasoverkapping, is er eentje uit Douglashout. Dit hout is afkomstig van de Douglasspar (naaldhout en dus geen hardhout) en valt qua duurzaamheid in klasse 3. Daarbij is Douglashout goedkoper dan de meeste hardhoutsoorten. Door deze redelijk hoge duurzaamheid en een betaalbare prijs, is een overkapping van Douglashout zeker een goed alternatief voor een overkapping van hardhout.

terrasoverkapping hardhout laten plaatsen

Terrasoverkapping van hardhout: zelf plaatsen of laten doen?

Een houten overkapping plaatsen is een nauwkeurig karwei die veel kennis, ervaring en vakmanschap vereist. Ook voor de handige klusser zal dit nog een behoorlijke klus worden. Daarom is het verstandiger om een vakman in de arm te nemen. Deze zal de hardhouten overkapping op de juiste manier plaatsen. Bovendien krijg je garantie op de plaatsing en kun je bij eventuele problemen op hem terugvallen.

Terrasoverkapping van hardhout: bespaar op de aanschafprijs

Zoals je hebt kunnen lezen is een overkapping van hardhout een forse investering. Het kan dan ook geen kwaad om door verschillende leveranciers een offerte te laten opstellen. Door deze offertes te vergelijken, krijg je een goed inzicht in de prijsopbouw. Hierdoor bespaar je soms zomaar dertig tot veertig procent op de aanschafprijs van een hardhouten terrasoverkapping.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.