Prieel

Een prieel is eigenlijk exact hetzelfde als een terrasoverkapping. Maar als je het strikt neemt is een prieel een ‘losstaande’ overkapping met een iets andere vorm dan een terrasoverkapping. Met een prieeltje wordt ook meestal gedoeld op de klassiekere afdakjes.
Toch wordt dit verschil nog zelden gemaakt en kan je er dus vanop aan dat met een prieel net hetzelfde wordt bedoelt als een terrasoverkapping.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

prieel

Wat is/was een prieel dan?

Een prieel was een overkapping, meestal uit hout gemaakt, die in de meeste gevallen rond was en losstond van het terras of van een gevel.
Het ging dus eigenlijk altijd al om een ‘losstaande overkapping’, waardoor de benaming prieel vervaagde en er gewoon de overkoepelende naam van terrasoverkapping kan worden gebruikt.

Dit afdak is ook bijna altijd van top tot teen vervaardigd. Ook het grondoppervlak maakt deel uit van het prieel. Hierdoor krijg je bij deze overkapping vaak een kleine verhoging.
Zoals je uit onderstaande foto’s kan afleiden is de typische vorm van een prieeltje rond, of octagonaal (acht hoeken).

De meeste terrasoverkappingen of pergola’s hebben tegenwoordig ook geen volledige omranding. Alleen de benodigde steunpalen worden gebruikt, zodat je eenvoudig van onder het afdakje kan weg wandelen. Bij een prieel is dat vaak anders. Er zijn één of twee doorgangen. De rest van het bouwwerk is afgesloten door een hekwerk.
Hedendaagse prieeltjes kun je ook herkennen aan hun hellende dak in plaats van een plat dak. Voor de dakafwerking wordt trouwens ook vaak gekozen voor dakpannen of een rieten dak.

prieeltje

Modernere materialen zoals aluminium worden zelden gebruikt bij prieeltjes. Meestal wordt gekozen voor hout, maar vroeger werd ook steevast gekozen voor smeedijzer. Zeker als het ging om een grotere constructie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.