Terrasoverkapping aluminium: prijzen

De laatste jaren worden aluminium terrasoverkappingen steeds populairder. Consumenten ontdekken dat je hiermee een goede aanschaf doet, want je koopt een bijzonder degelijke overkapping die ook nog eens tientallen jaren meegaat. Vanzelfsprekend hangt er ook een prijskaartje aan een aluminium terrasoverkapping en over die kostprijs gaan we het in dit artikel hebben. Hoe komt de totaalprijs tot stand? Hoe kun je besparen? Welke prijs hoort bij welke kwaliteit? Deze en nog veel meer vragen beantwoorden we in dit artikel.

prijzen aluminium terrasoverkappingen

Wat is een aluminium terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping bestaat, simpel gezegd, uit: steunpalen, liggers (dwarsbalken en dragende balken) en een dak. De overkapping wordt aan een gevel van de woning bevestigd, deze dient als het ware als achterwand. Onder de overkapping bevindt vanzelfsprekend het terras.

Als deze constructie gemaakt is van aluminium dan spreken we van een aluminium terrasoverkapping. Het dak van de overkapping kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld glas of polycarbonaat (een kunststof). Je kunt er ook voor kiezen om een dergelijke overkapping los in de tuin te plaatsen (dus niet aan een gevel te bevestigen). Dan noemen we het eigenlijk een tuinoverkapping.

Aluminium terrasoverkapping: het materiaal

De sterkte van de constructie zit hem in het materiaal. Aluminium is een zacht metaal, maar toch ontzettend sterk: dit komt door de legeringen. Een kwalitatief goede terrasoverkapping heeft een 6063- legering. Deze legering is sterk genoeg om bijvoorbeeld een dak van glas te kunnen dragen met slechts twee staanders.
Binnen de 6063- legering is ook nog weer een onderscheid in sterkte. De prijzen van een terrasoverkapping hebben dus ook te maken met de legering van het aluminium: hoe sterker de legering hoe duurder de overkapping uit zal vallen.

De dikte

Veel mensen denken dat ook de dikte van het aluminium een rol speelt bij de sterkte. Dit is echter maar tot op zekere hoogte het geval. Omdat aluminium een zacht metaal is, kun je niet spreken van: “hoe dikker hoe sterker”. Een bepaalde dikte is gewoon voldoende voor de sterkte. Daardoor kunnen de profielen meestal mooi dun blijven en dit is beter voor je uitzicht. Dit scheelt natuurlijk ook weer in de prijs van de terrasoverkapping, want je hebt minder kosten voor het materiaal.

aluminium terrasoverkapping kostprijs

Voordelen van aluminium terrasoverkappingen

Aluminium terrasoverkappingen hebben veel voordelen. Hieronder noemen we de belangrijkste.

 • Aluminium roest niet en hoeft daardoor niet extra behandeld worden. Hierdoor heeft aluminium een hoge duurzaamheid. Een dergelijke overkapping gaat zeker 20 tot 25 jaar mee.
 • Aluminium is licht en sterk en je kunt het gemakkelijk aan elkaar lassen. De plaatsing van een aluminium overkapping levert dan ook geen problemen op. Binnen een dag heeft een goede vakman deze gemonteerd.
 • Een aluminium overkapping is voorzien van een poedercoating van een bepaalde kleur. Je kunt kiezen uit alle RAL-kleuren. Er is dan ook altijd wel een kleur bij die bij je huis past.
 • Een aluminium terrasoverkapping geeft je huis een strakke en moderne uitstraling. Vooral bij moderne woningen passen deze overkappingen heel goed.
 • Een degelijke en duurzame aluminium terrasoverkapping is een meerwaarde voor je huis. Bij een eventuele verkoop, wordt het huis ook meer waard.
 • Aan een aluminium overkapping heb je weinig tot geen onderhoud. In principe hoef je deze alleen maar een paar keer per jaar te reinigen.
 • Aluminium terrasoverkappingen zijn heel erg sterk. De constructie kan met gemak een glazen dak dragen en hier kan ook nog wel een pak sneeuw bij. 

Nadelen van aluminium terrasoverkappingen

Het is belangrijk om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen bij de aanschaf van een terrasoverkapping. Gelukkig zijn het er niet zo heel veel, maar voor de volledigheid noemen we daarom hier ook de nadelen.

 • De prijs van een aluminium terrasoverkapping kan je als een nadeel zien. In vergelijking met een terrasoverkapping van hout, valt een aluminium exemplaar in aanschaf duurder uit. Je krijgt er echter wel een behoorlijk stuk duurzaamheid voor terug. Uiteindelijk ben je per jaar gezien nog steeds goedkoop uit.
 • Je kunt de kleur van een aluminium overkapping niet meer wijzigen. Houten overkappingen kun je overschilderen, maar bij aluminium is dit niet aan te raden. Mocht je dus na een jaar of vijf denken: ”Ik wil eigenlijk wel een andere kleur”, dan is dit helaas maar erg beperkt mogelijk.

prijs terrasoverkapping aluminium

Aluminium terrasoverkapping: prijzen bouwpakket

Er zijn overkappingen die volgens vaste maten en in grote aantallen worden geproduceerd. Deze kun je kopen als bouwpakket (ook wel prefab-terrasoverkapping). Om bovenstaande redenen is de prijs van deze terrasoverkapping relatief laag.
Je kunt nog meer besparen door het bouwpakket zelf te plaatsen. Er wordt een uitgebreide montagehandleiding meegeleverd en vaak is er ook een link naar een instructiefilmpje op internet. Ben je geen handige klusser? De vakman is meestal bereid om ook een prefab- overkapping voor je te plaatsen. De prijs van een aluminium terrasoverkapping als bouwpakket begint gemiddeld bij 1500 euro.

Aluminium terrasoverkapping: prijzen maatwerk

Wil je een aluminium overkapping die helemaal bij je woning past en voldoet aan al jouw wensen? Neem dan een op maat gemaakt exemplaar. Deze past altijd precies, omdat alle maten aangepast zijn. Daarnaast kun je ook zelf kiezen hoe je de overkapping vorm wilt geven. Je snapt dat hier mee kosten aan verbonden zijn. Er zitten meer arbeidskosten in het opmeten en het fabriceren van de constructie. De plaatsingskosten zijn ongeveer gelijk aan die van een bouwpakket en zijn meestal bij de prijs inbegrepen. Ga er maar vanuit dat de prijs van een op maat gemaakte overkapping gemiddeld 1000 euro hoger is dan de prijs van een bouwpakket.

terrasoverkapping aluminium prijs

Aluminium terrasoverkapping prijzen: zelf plaatsen?

Als je een terrasoverkapping van aluminium zelf gaat plaatsen ben je uiteraard geen geld kwijt aan arbeidskosten. De vraag is echter of het wel zo verstandig is om dit te doen. Niemand zit te wachten op scheve constructies of een slechte waterafvoer. Als je een vakman vraagt, mag je ervan uitgaan dat de overkapping op een juiste manier geplaatst wordt. Daarbij krijg je ook garantie op de plaatsing (naast garantie op het materiaal).
Je kunt dus ook altijd op hem terugvallen, mocht de montage toch niet helemaal goed zijn gegaan.

Aluminium terrasoverkapping: prijzen laten plaatsen

De prijzen voor plaatsing worden meestal per vierkante meter berekend. De vakman vraagt gemiddeld 50 euro per vierkante meter voor de plaatsing. Dit bedrag is inclusief vervoers- en plaatsingskosten en ook inclusief BTW.
Bij een (gemiddelde) overkapping van 10 tot 15 vierkante meter, ben je dus voor 500 tot 750 euro voorzien.

Als je dit bedrag afweegt tegen het totale prijs van de terrasoverkapping dan valt het heel erg mee. Daarbij ben je altijd verzekerd van een juiste plaatsing met garantie en kun je echt vele jaren genieten van de overkapping.

Wil je graag offertes ontvangen van verschillende vakmannen? Via deze pagina kan je gratis in contact komen met meerdere specialisten.

prijs terrasoverkapping aluminium

Prijsbepalende factoren

De prijzen van terrasoverkappingen van aluminium zijn afhankelijk van veel factoren. De belangrijkste zijn:

 • De grootte van de overkapping. Hoe groter de overkapping is, hoe meer materiaal er gebruikt wordt en dit kost uiteraard meer geld.
 • De kwaliteit van het materiaal. Aluminium is er in verschillende kwaliteiten. Hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de prijs.
 • Het soort dak dat je neemt. Een glazen dak is bijvoorbeeld duurder dan een dak van polycarbonaat.
 • De plaatsingskosten: iedere aanbieder rekent weer eigen arbeidskosten.
 • De extra opties die je erbij neemt (verder in dit artikel hierover meer).

Terrasoverkapping aluminium prijs

Gezien de vele factoren die de prijs bepalen, kunnen we geen exacte prijs van een terrasoverkapping van aluminium geven. Je begrijpt dat dit echt maatwerk is en iedere situatie is weer verschillend. Wil je wel een exacte prijs? Vraag dan een gratis prijsopgave aan via onze offertedienst. Zo krijg je meteen meerdere offertes toegestuurd en kan je zelf een keuze maken uit de verschillende mogelijkheden.

We kunnen hier wel gemiddelde prijzen geven. De prijzen van een degelijke en duurzame terrasoverkapping van aluminium beginnen gemiddeld bij 2500 euro. Afhankelijk van je wensen en voorkeuren kan dit bedrag oplopen tot zeker 10.000 euro. Deze bedragen zijn inclusief BTW en exclusief plaatsing.

Terrasoverkapping aluminium en glas: prijzen

Heel vaak wordt een aluminium terrasoverkapping gecombineerd met een glazen dak. Deze combinatie geeft namelijk een hele mooie en luxueuze uitstraling, waardoor veel mensen hiervoor kiezen. Bij een glazen dak heb je ook weer allerlei mogelijkheden en opties en dit is van invloed op de prijs. Gemiddeld begint de prijs van een dergelijke terrasoverkapping bij 4000 euro en dit kan ook weer oplopen tot 10.000 euro en nog meer.

Voor een preciezere prijs kan je alweer terecht bij onze gratis offertedienst.

overkapping aluminium prijs

Prijzen voor extra opties

Je kunt het verblijf onder je terrasoverkapping een stuk veraangenamen door te kiezen voor extra opties.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een terrasverwarmer? Deze koop je al voor 200 euro en hierdoor kun je een stuk langer verblijven op het terras.
Ook verlichting is bijzonder handig. Het beste kun je kiezen voor led-verlichting. Ook deze schaf je voor een paar honderd euro aan.

Met lamellen kun je zelf bepalen hoeveel zonlicht je op het terras wilt laten vallen en is daarom een hele interessante optie. Prijzen hiervan zijn lastig te geven, omdat het echt maatwerk is. Reken in ieder geval op een bedrag van 1000 euro extra als je lamellen bij je terrasoverkapping neemt.

Bespaartips

De aanschaf van een terrasoverkapping is een hele investering, maar er zijn veel manieren waardoor je op de aanschafprijs kunt besparen.

 • Vraag altijd meerdere offertes aan. Voor eenzelfde overkapping betaal je soms honderden euro’s minder! Omdat je soms de bomen door het bos niet meer ziet, is het geen slecht idee om gebruik te maken van onze offertedienst. Deze is volledig gratis én bovendien laat je je wensen meteen achter bij drie tot vier vakmannen. Zij sturen je elk een prijsofferte op en dan kan jij zelf kiezen of je al dan niet in zee gaat met één van deze bedrijven.
 • Als meerdere mensen een terrasoverkapping willen kopen, zal de aanbieder een flinke korting geven. Vraag dus eens na in de buurt of er meer mensen zijn die ook een overkapping willen aanschaffen.
 • Onderhandel altijd over de prijs. Vaak is er nog wel een bepaalde marge, zodat de aanbieder kan zakken in de prijs. Wil hij geen korting geven? Vraag dan om een langere garantie of extra opties. Dit is altijd mooi meegenomen.
 • Kies voor een aanbieder in de buurt. Dit scheelt transportkosten.

Prijzen vergelijken loont

Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kun je echt besparen op de prijs van een aluminium terrasoverkapping. Je krijgt namelijk een goed inzicht in de prijsopbouw en je kunt zo kiezen voor de aanbieder met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Natuurlijk wil jij de aannemer die betrouwbaar is en een betaalbare prijs hanteert. Als je een offerteaanvraag doet via onze offertedienst, bespaar je gegarandeerd.
Wij sturen je geheel vrijblijvend en gratis meerdere offertes van aanbieders van (aluminium) terrasoverkappingen bij jou uit de buurt. Je zit nergens aan vast en je kunt zomaar dertig tot veertig procent besparen.