Onderhoud terrasoverkapping

Als je een terrasoverkapping aanschaft, is het handig om te weten hoeveel (of hoe weinig) onderhoud je moet doen. Sommige terrasoverkappingen moeten intensief onderhouden worden, terwijl voor andere soorten overkappingen nauwelijks onderhoud nodig is. In dit artikel krijg je veel informatie over het reinigen en schoonmaken van een terrasoverkapping. We geven hierbij nuttige tips, en handige adviezen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Een terrasoverkapping schoonmaken

Een overkapping schoonmaken is te verdelen in drie afzonderlijke groepen, te weten:

 • De goot
 • Het frame
 • Het dak

De hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan de schoonmaak is vooral afhankelijk van de plek waar de terrasoverkapping staat. In een bosrijke omgeving zal je bijvoorbeeld vaker moeten schoonmaken dan midden in de stad. We gaan deze groepen even apart bekijken.

terrasoverkapping onderhoud

Terrasoverkapping schoonmaken: de goot

Aan het schoonmaken van de goot heb je in principe niet veel werk. Net als bij de woning zelf is het zaak om deze goed schoon te houden door het regelmatig verwijderen van bijvoorbeeld bladeren, takjes, mos en ander vuil. Als je dit (lange tijd) niet doet, zal de goot verstopt raken en kan deze het hemelwater niet meer goed afvoeren.

terrasoverkapping goot schoonmaken

Terrasoverkapping schoonmaken: het frame

Aan het frame van de overkapping heb je in de regel het minste werk qua schoonmaak. Dit is meestal een kwestie van met een doek en een sopje van lauw water het frame schoonpoetsen. Als je dit regelmatig doet (minstens twee keer per jaar), zal de overkapping zeker langer meegaan.

Terrasoverkapping schoonmaken: het dak

Het schoonmaken van het dak van de overkapping is meestal een lastig karwei, omdat je er niet goed bij kan en vrijwel altijd een ladder of trap nodig bent. Door de vorm is het ene dak lastiger schoon te maken dan het andere dak.

 • Een lamellen dak
  Schoonmaken is een lastig karwei, omdat je dit per lamel moet schoonmaken. Daar komt bij dat zand, stof en ander vuil zich gemakkelijk kan hechten aan de lamellen en het daardoor een intensieve bezigheid is om ze te reinigen. Het beste kun je de lamellen afspoelen met een tuinslang.
 • Een nokdak
  Dit dak vergt weinig onderhoud, omdat hier het water, en dus ook het vuil, vanzelf vanaf stroomt. Het kan handig zijn om het dak nog even extra af te spoelen bij hardnekkig vuil. Ook groene aanslag en mos moet je wel verwijderen van dit dak (dit spoelt niet vanzelf weg).
 • Een vlak dak
  Dit afdak kun je eveneens het beste schoonmaken met een tuinslang en zo het vuil richting de afvoer spoelen. Bij een grondige schoonmaakbeurt kun je eventueel gebruik maken van zeep. Het is belangrijk dat je eerst alle bladeren, takjes, mossen en ander vuil verwijdert.
onderhoud-terrasoverkapping-schoonmaak-dak.jpg

Onderhoud terrasoverkapping: schoonmaakmiddelen

Je kunt verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken om een overkapping te reinigen. De bekendste schoonmaakmiddelen (en waar ze voor dienen), zetten we voor je op een rijtje:

 • Water en zeep zijn in principe het beste om een terrasoverkapping mee te reinigen. Denk erom dat je altijd een milde zeep (PH- neutraal) gebruikt, zodat de lak van overkapping niet aangetast wordt.
 • Schoonmaakazijn kan ook prima gebruikt worden om een overkapping te reinigen. Het is echter zo dat schoonmaakazijn niet bij alle soorten overkappingen de juiste uitwerking heeft. Het beste kun je dit even navragen bij de leverancier.
 • Een reinigingspasta zorgt ervoor dat zwarte vegen gemakkelijk verdwijnen. Het enige wat je hoeft te doen, is de vegen in te smeren met de pasta. Vervolgens maak je met water en zeep het hele oppervlak schoon. Denk erom dat je zwarte vegen zeer regelmatig verwijdert en deze niet te lang laat zitten. Dit vuil koekt namelijk snel aan en zal op den duur in de overkapping trekken.
 • Groene aanslag verwijderen kan je het beste met een speciale groene aanslagverwijderaar. Meestal moet je de groene aanslagverwijderaar mengen met water. Dit breng je dan aan op de overkapping en zo verwijder je de groene aanslag. Evenals zwarte vegen is het belangrijk dat je groene aanslag direct verwijdert. Het kan anders ook in de overkapping trekken.
schoonmaak terrasoverkapping

Onderhoud terrasoverkapping: wat je niet moet doen!

Het is heel erg belangrijk dat je een terrasoverkapping op de juiste manier reinigt. Als je dit verkeerd aanpakt, kan het zijn dat je onherstelbare schade aanricht aan de overkapping. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Daarom volgt hier een aantal zaken die je zeker niet moet uitvoeren als je overkapping gaat schoonmaken.

 • Gebruik geen schurende middelen als schuursponsjes. Deze zullen een klein laagje van de lak afschuren en daarmee de overkapping aantasten.
 • Ook schurende, bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld wasbenzine of spiritus) mag je zeker niet gebruiken, omdat ook deze de lak aantasten.
 • Gebruik geen hogedrukreiniger om de overkapping schoon te spuiten. Een hogedrukspuit spuit het water met een (te) hoge kracht, waardoor je de overkapping ook kunt beschadigen. Een tuinslang en een emmer met sop voldoen prima.
hogedrukreiniger terrasoverkapping

Een kunststof overkapping schoonmaken

Terrasoverkappingen met een kunststof dak zijn bijzonder populair, omdat je altijd zicht naar buiten hebt. Om dit zicht te behouden is het dan ook van belang dat je het dak regelmatig schoonmaakt. Wat je zeker niet moet doen als je een kunststof overkapping gaat schoonmaken, is op het dak gaan staan of lopen. Je zult je dus moeten redden met de ladder en er zijn borstels in de handel met een telescopische steel, zodat je overal bij kunt. Een kunststof overkapping schoonmaken, gaat aan de hand van het volgende stappenplan.

 1. Je begint met het afspoelen van het vuil met een tuinslang en schoon leidingwater. Als je het zand en vuil op het dak laat liggen en je begint direct met boenen, maak je krassen.
 2. Als al het vuil eraf gespoeld is, boen je de overkapping schoon met een zachte spons of borstel, en een sopje van lauw water (maximaal 30 graden Celsius) en een mild schoonmaakmiddel.
 3. Als er nog groene aanslag of zwarte vegen zijn achtergebleven, verwijder je deze met speciale schoonmaakmiddelen zoals hiervoor beschreven.
 4. Ten slotte spoel je de overkapping nogmaals af met schoon leidingwater en laat deze drogen.

Een glazen overkapping reinigen

Een glazen terrasoverkapping reinigen doe je op dezelfde manier als je de ramen lapt. Ook hier geldt dat je eerst goed moet voorspoelen met een schoon leidingwater, zodat al het vuil verdwijnt en je geen krasjes krijgt. Vervolgens maak je het glas schoon met een sopje van water en een schoonmaakmiddel (een scheutje afwasmiddel doet wonderen). Daarna trek je het glas droog met een trekker en zeem.

terrasoverkapping onderhoud - dak schoonmaken

Onderhoud terrasoverkapping: zelf doen of overlaten aan de professional

Een overkapping reinigen is in principe geen hele ingewikkelde klus. Toch kan het zijn dat je niet de mogelijkheid hebt om zelf een terrasoverkapping schoon te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een fysieke beperking of simpelweg geen tijd ervoor. In dat geval is het een goed idee om het onderhoud aan een terrasoverkapping over te laten aan de vakman. Deze heeft de juiste kennis en schoonmaakmiddelen in huis om je terrasoverkapping glanzend schoon te maken. Je bent wel iets meer kwijt aan kosten, maar je hebt er geen omkijken naar.

onderhoud terrasoverkapping schoonmaken
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.