Vrijstaande terrasoverkapping: Mogelijkheden, info, prijs en offertes

Heb je een grote tuin ter beschikking? Dan heb je de vrijheid om voor een terrasoverkapping die vrijstaand is te kiezen. Je hebt dan meer ruimte om te zitten en daarnaast is het ook fijn dat je een groter blikveld hebt. Zie jij dit ook wel zitten? In dit artikel vertellen we je meer informatie hoe je alles aanpakt!

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Waarom een terrasoverkapping die vrijstaand is?

Een vrijstaande overkapping biedt een aantal grote voordelen:

  • Ten eerste zit het niet vast aan je huis, waardoor je meer keuzevrijheid hebt qua plaatsing. Denk maar bijvoorbeeld aan een overkapping bij bijvoorbeeld een zwembad, jacuzzi of een zitruimte achter in de tuin. Met een terrasoverkapping die vrijstaand is, mag je het helemaal zelf weten waar hij komt te staan.
  • Het inrichten van de terrasoverkapping wordt ook veel leuker!
  • Bij een half-vrijstaand exemplaar moet er in de buitenmuur geboord worden en bij sommige gebouwen is dit een risico. Met een vrijstaande terrasoverkapping voorkom je eventuele schade aan de gevel van je woning.
  • Een vrijstaande overkapping biedt 360 graden zicht om je heen en als je voor een glazen dak kiest, komt er ook nog veel lichtinval van boven. Het geeft je echt een open gevoel. Tegelijkertijd ben je ook beschermd tegen weersinvloeden zoals regen of hevige zon.
vrijstaande terrasoverkapping

Zijn er ook nadelen?

Om een compleet verhaal te schetsen, moeten we uiteraard ook de nadelen bespreken van een terrasoverkapping die vrijstaand is:

  • Een vrijstaande overkapping is duurder dan een exemplaar aan huis. Dit komt door het feit dat er meer materiaal nodig is.
  • Ook is het minder beschut tegen harde wind. Je hebt hier een stevigere constructie nodig in vergelijking met een half-vrijstaande overkapping.
vrijstaande overkapping met lamellen

Welk materiaal kiezen?

Voor een vrijstaande overkapping zijn verschillende materialen mogelijk. Hieronder lees je de meest gebruikte soorten.

Vrijstaande overkapping met doek

Een vrijstaande overkapping met doek creëert het gevoel alsof je onder een hemelbed zit en geeft dus een intieme en gezellige sfeer. Dit is tevens de goedkoopste optie. Het gaat hier niet om een permanente overkapping, aangezien je het doek er op ieder moment af kunt halen om het bijvoorbeeld te wassen.

Er zijn verschillende soorten terrasdoeken te verkrijgen. Denk onder andere aan een waterafstotende coating of een UV-werend effect, maar ook aan allerlei kleuren en dessins. Ook kun je kiezen voor een harmonicadoek. Dit doek vouwt zich op dezelfde manier als een vrijstaande overkapping met lamellen houten dak. Je kunt dus op ieder moment de hoeveelheid schaduw en zonneschijn zelf bepalen.

Terrasoverkapping vrijstaand en van hout

Kies je liever voor een permanente overkapping? Dan is een terrasoverkapping vrijstaand en van hout een goed idee. Dit type past in vrijwel iedere woonstijl en het hout zorgt voor een warme uitstraling.

Meestal wordt er douglas- of larikshout gebruikt voor terrasoverkappingen. Maar ook een hardhouten terrasoverkapping is mogelijk.
Een populair design is een vrijstaande overkapping met lamellen van hout. Deze is open en dicht te doen op ieder gewenst moment. Het nadeel van hout is alleen wel dat het relatief veel onderhoud vergt, vergeleken met andere materiaalsoorten.

vrijstaande terrasoverkapping hout

Vrijstaande overkapping met glas

Een vrijstaande overkapping met glas is ideaal voor degenen die maximaal willen blijven genieten van natuurlijk licht en het uitzicht in de tuin. Door de open uitstraling heb je ook ’s avonds echt het gevoel dat je buiten zit. Kies bij voorkeur voor speciaal uv-bestendig glas die de meeste schadelijke zonnestralen tegenhoudt.

Het voordeel van glas is dat het glad is en dus minimaal vuil aantrekt. Ook heeft het een geluiddempend karakter. Een nadeel is wel dat glas relatief duur is.

Vrijstaande overkapping van polycarbonaat als alternatief

Op zoek naar een vrijstaande overkapping die goedkoop is, maar is je budget voor een glazen exemplaar niet toereikend? Dan is een vrijstaande overkapping van polycarbonaat een uitstekend alternatief! Polycarbonaat is een type kunststof met dezelfde doorzichtige eigenschap als glas en laat dus ook licht door, alleen voor minder geld. Het nadeel is alleen wel dat dit materiaal niet zo glad als glas is en dus sneller vuil wordt. Je moet het dus vaker met een sopje schoonmaken.

Terrasoverkapping vrijstaand en van aluminium

Een aluminium terrasoverkapping die vrijstaand is, geeft een moderne en luxueuze uitstraling aan je tuin. Het materiaal is erg duurzaam wanneer het voorzien is van een poedercoating. Ook is het eenvoudig schoon te houden en roest het niet snel. Je hebt de keuze om de gehele overkapping (inclusief dak) van aluminium te voorzien, maar meestal kiezen mensen er alleen voor om de constructie van dit materiaal te voorzien.

Materiaalsoorten combineren!

De bovengenoemde materiaalsoorten kunnen ook prima met elkaar gecombineerd worden. In sommige gevallen is dit zelfs noodzakelijk. Zo kan de constructie niet van glas worden gemaakt, maar kiest men vaak voor een houten of aluminium frame.

vrijstaande overkapping met glas

Welk dak op een vrijstaande terrasoverkapping?

Er zijn verschillende soorten dakconstructies mogelijk. Hieronder bespreken we de vaakst gekozen soorten.

Vrijstaande overkapping met plat dak

Een vrijstaande overkapping met een plat dak kom je het vaakst tegen. Het oogt strak en modern en aangezien het plafond overal dezelfde hoogte heeft, is er geen sprake van hoogteverlies. Daarnaast is een plat dak vaak ook de goedkoopste optie, aangezien de constructie eenvoudig in elkaar zit. Bij een plat dak op een vrijstaande overkapping zelf maken hoef je dus bijvoorbeeld geen rekening te houden met een bepaalde hellingshoek, iets wat bij een schuin dak wel het geval is.

Vrijstaande overkapping met lessenaarsdak

Een vrijstaande overkapping met lessenaarsdak bestaat net als een plat dak uit één enkel dakvlak (ook wel dakschild genoemd), maar met het verschil dat een lessenaarsdak schuin af loopt. Bij een vrijstaande overkapping mag je zelf kiezen naar welke kant je het dak wilt laten aflopen, maar als hij half aan de woning vast zit, dan zit de hoogste kant altijd tegen de gevel aan. Qua prijs zit een vrijstaande overkapping met lessenaarsdak tussen een plat dak en een zadeldak in.

Vrijstaande overkapping met zadeldak

Een vrijstaande overkapping met zadeldak heeft twee overliggende schuine zijdes met in het midden een nok. Zo’n zadeldak wordt vaak gebruikt bij tussenwoningen, waarbij één zijde van het dak afloopt richting de openbare weg en de andere richting de tuin. Aangezien een zadeldak qua constructie het meest ingewikkeld in elkaar zit, is dit type dak ook het duurst.

vrijstaande overkapping met doek

Fundering van een terrasoverkapping die vrijstaand is

Een gemiddelde overkapping weegt algauw een paar honderd kilo en mag dus niet verzakken en in elkaar storten. Bij een terrasoverkapping is de fundering daarom erg belangrijk. Daarom leggen we hieronder kort uit waar je zoal op moet letten als je de terrasoverkapping waterpas wilt houden.

Meest geschikte ondervloer voor terrasoverkapping zonder fundering ?

Heb je een terras van betontegels of massief beton? Dan kun je hier in de meeste gevallen gewoon een niet al te zware terrasoverkapping neerzetten, zonder funderingen. Aluminium of polycarbonaat zijn doorgaans niet zwaar, dus als je een bouwpakket of prefab hebt gekocht in deze materialen, dan kun je in het beton direct gaten boren om de staanders te bevestigen.

Fundering plaatsen

Geen beton of andere soort harde ondergrond in de tuin? Dan moet je eerst een fundering aanleggen. Controleer wel eerst waar eventueel leidingen of kabels ondergronds lopen, voordat je begint.

De fundering van een vrijstaande overkapping zelf maken doe je door beton te gieten en er gaten in te boren waar de staanders in moeten. Dit is een relatief goedkope manier, maar het nadeel is wel dat je de staanders niet meer kunt verplaatsen als ze eenmaal geïnstalleerd zijn. Denk dus goed na over de plek waar je overkapping komt te staan.

Poeren gebruiken

Een andere manier om een stevige fundering te plaatsen is door poeren te gebruiken. Dit is een steunpilaar waar de staanders van de terrasoverkapping op moeten komen te staan. Je kiest uit een gemetselde of betonnen poer, waarvan de gemetselde versie steviger, duurzamer en duurder is. Het voordeel van poeren is dat je niet in de grond hoeft te graven en ook geen beton hoeft te gebruiken. Ook zijn ze op een later moment nog af te breken, mocht je bijvoorbeeld van gedachten veranderen en de terrasoverkapping willen verplaatsen naar een andere plek.

terrasoverkapping vrijstaand fundering

Hoeveel geld ben je kwijt?

Het prijskaartje is natuurlijk ook heel belangrijk als je op zoek bent naar een terrasoverkapping die vrijstaand is. Daarom zetten we hieronder op een rijtje neer hoeveel geld het ongeveer kost. We gaan uit van een gemiddelde afmeting van 5 meter lang en 3 meter breed.

Goedkoopste optie

We beginnen met de voordeligste optie: een prefab of bouwpakket overkapping. Deze koop je kant-en-klaar bij de bouwmarkt of online bij bijvoorbeeld Bol en moet je zelf nog in elkaar zetten. Dit type vrijstaande overkapping is goedkoop te noemen, want de prijzen beginnen vaak bij ongeveer € 2000. Dan heb je een houten constructie met een houten of polycarbonaat dak.

Gemiddelde prijs

Heb je iets meer geld tot je beschikking? Dan kun je voor duurdere materialen zoals aluminium kiezen en zelf de lengte en breedte bepalen van de overkapping. Dus misschien wil je niet grootte van 5 x 3 meter, maar een 5,3 x 3,7 meter, omdat dat net beter past in je tuin. Ook mag je vaak kiezen voor een bepaalde hoogte, dus als je zelf bijvoorbeeld erg lang bent en een extra hoge overkapping wilt, dan is dit een goede optie. De prijzen beginnen dan vaak bij € 3.500.

terrasoverkapping vrijstaand hout

Duurdere optie

De duurste optie is een terrasoverkapping geheel op maat en afgestemd op jouw wensen. Bij dit type wordt ook meestal duurder materiaal zoals glas of staal gebruikt. Je kiest er dan ook allerlei extra’s bij zoals een regenpijp, verlichting en verwarming. Vaak wordt er een vanaf-prijs gerekend van € 8.000.

vrijstaande overkapping zelf maken

Vraag offertes aan!

Heb je geen zin om een vrijstaande overkapping zelf in elkaar te zetten? Dan is het altijd mogelijk om alles aan een vakman over te laten. Het voordeel is dat een expert alle kennis en kunde in huis heeft en secuur te werk gaat. Je weet dan bijvoorbeeld ook zeker dat de overkapping waterpas komt te staan en dat het goed zit met de fundering. Daarnaast kun je ook al je wensen bespreken en om advies vragen als je met een bepaalde vragen in je hoofd zit.

Via deze pagina bieden wij in jouw regio gratis en vrijblijvend offertes aan. In deze offerte staat de prijs-opbouw overzichtelijk uitgelegd, waarna je meteen weet hoeveel geld je kwijt bent in jouw specifieke situatie. Onderling heerst er veel concurrentie tussen vakmannen in jouw regio, dus iedereen wil potentiële klanten aantrekken door scherpe prijzen te bieden.

Het loont dus echt als je bij verschillende experts in jouw buurt een offerte aanvraagt en deze naast elkaar legt. Je komt dan vanzelf tot de goedkoopte optie uit!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.