Terrasoverkapping uit hout: prijzen
Terrasoverkappingen van hout zijn bijzonder populair en niet in de laatste plaats om de (gunstige) prijs. Dit artikel gaat over de prijzen van houten terrasoverkappingen, maar daarnaast geven we ook info over de extra kosten, houtsoorten en de voor- en nadelen van een houten terrasoverkapping.
Wat is een houten terrasoverkapping?
Terrasoverkappingen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De populairste zijn hout en aluminium, maar er zijn ook terrasoverkappingen van pvc of smeedijzer. Een terrasoverkapping is gemaakt van minimaal twee staanders en leggers en daarboven een dak. Als deze constructie aan een gevel van de woning is vastgemaakt, spreek je van een terrasoverkapping. Is deze constructie vrijstaand (met minimaal vier staanders) dan bedoelen we een tuinoverkapping. Een terrasoverkapping heeft als doel dat je met minder mooi, of juist bloedheet, weer beschut buiten kunt zitten. Eventueel kun je de zijkanten van de overkapping nog voorzien van zijwanden, zodat je helemaal beschut zit.
Welke houtsoort neem je?
De prijs van een houten terrasoverkapping is mede afhankelijk van de houtsoort waar de overkapping van gemaakt is. We zetten een aantal houtsoorten voor je op een rijtje.
- Berken of populierenhout
Deze houtsoort heeft een zeer korte duurzaamheid (hoogstens vijf jaar) en is eigenlijk ongeschikt om een terrasoverkapping van te bouwen, tenzij je deze ieder jaar verft, oliet, of teert.
- Vuren of grenenhout
Dit zijn veel gebruikte houtsoorten, omdat ze goedkoop zijn en toch een levensduur hebben van zeker tien jaar. Dit hout zul je moeten verven, oliën of teren.
- Geïmpregneerd hout
Geïmpregneerd hout is geen houtsoort, maar vuren of grenen hout dat behandeld is. Meestal heeft dit hout een groene kleur. Op deze manier wordt de duurzaamheid verlengd en daardoor kan geïmpregneerd hout wel tien tot vijftien jaar mee. Hout van de lariks wordt ook vaak gebruikt als geïmpregneerd hout, meestal heet het dan Douglas hout.
- Hardhout
Hardhout is een verzamelnaam voor loofhout. Dit in tegenstelling tot naaldhout, wat ook wel zachthout genoemd wordt. Niet alle hardhout is ook echt hard van samenstelling (berken, populieren), maar een hardhoutsoort met een hoge duurzaamheid (vijftien tot twintig jaar) is bijvoorbeeld eiken. Ook Amerikaans grenen, cederhout, kastanjehout en acaciahout rekent men tot de hardhoutsoorten.
- Tropisch hardhout
Hardhout dat afkomstig is uit tropische gebieden is het meest duurzame hout wat er is. Het is wel heel prijzig, maar de lange levensduur (twintig tot vijfentwintig jaar) maakt veel goed. Bekende namen van tropisch hardhout zijn Meranti en Azobé. De laatste jaren is de houtsoort Padouk zeer populair geworden. Padouk groeit alleen in west-Afrika en is de duurzaamste houtsoort die er op dit moment is. Padouk gaat gemakkelijk dertig jaar mee en het heeft een prachtige koraalrode kleur die op den duur verandert in zilvergrijs.
De voordelen van een houten terrasoverkapping
Een houten terrasoverkapping biedt veel voordelen, welke we hier voor je op een rijtje zetten.
- De prijs van een houten terrasoverkapping (van een gemiddelde houtsoort) ligt lager dan een terrasoverkapping gemaakt van andere materialen, zoals bijvoorbeeld aluminium.
- Hout heeft een natuurlijke, warme en authentieke uitstraling, waardoor het vrijwel bij ieder type woning past. Of je nu in een klassieke villa woont, of in een rijtjeshuis. Een houten terrasoverkapping past er altijd bij.
- Als je kiest voor een goede houtsoort gaat een houten terrasoverkapping lang mee. Zeker als je deze ook nog eens goed onderhoudt, kun je er tientallen jaren plezier van hebben. Dat scheelt ook alweer in de prijs!
De nadelen van een houten terrasoverkapping
Waar voordelen zijn, worden ook nadelen genoemd. Dat is nu eenmaal zo en als potentiële koper is het een kwestie van de voor- en de nadelen goed tegen elkaar afwegen
- Een houten terrasoverkapping heeft regelmatig onderhoud nodig. Hout trekt schimmels en insecten aan, dus je zult een terrasoverkapping van hout regelmatig grondig schoon moeten maken om de levensduur te verlengen. Vergeet niet dat dit onderhoud ook extra geld kost.
- Als je het leuk vindt om een ‘groene’ terrasoverkapping te hebben door planten tegen de overkapping op te laten groeien, is het ook opletten dat deze het hout niet aantasten.
- Onbehandeld hout zal regelmatig (een keer per vijf jaar) geverfd moeten worden om de levensduur te verlengen. Dit brengt extra werk met zich mee. Geïmpregneerd hout hoeft in principe niet opnieuw geïmpregneerd te worden, maar toch is het beter om dit wel te doen.
- Als je kiest voor (tropisch) hardhout, kan de houten terrasoverkapping een dure aanschaf worden.
Hoe komt de prijs van een terrasoverkapping van hout tot stand?
Er zijn verschillende factoren die de prijs van een houten terrasoverkapping beïnvloeden. Eén daarvan is de houtsoort, waar we het hiervoor al over gehad hebben. Een andere factor is de grootte van de overkapping. Hoe groter de overkapping wordt, hoe meer materialen je nodig bent en hoe hoger de prijs van de terrasoverkapping uitvalt. Ook het materiaal waarvan het dak is gemaakt, speelt een rol in de totstandkoming van de prijs. Aan een paar simpele golfplaten ben je heel wat minder geld kwijt dan een dak van polycarbonaat of glas. We kunnen dan ook concluderen dat het een kwestie is van smaak en budget om te zien op welke prijs je uitkomt.
Wat is de prijs van een terrasoverkapping van hout?
Het is lastig om een vaste prijs te noemen voor een houten overkapping. Daarvoor zijn er simpelweg te veel factoren van invloed op de prijs. Wil je graag een exacte prijs voor jouw wensen? Vraag dan een gratis offerte aan via deze pagina.
Om tot een goed vergelijk te komen, gaan we uit van een overkapping met een standaardafmeting. Dit is drie meter diep, vijf tot zes meter breed en twee en half tot drie meter hoog.
- De prijs van een terrasoverkapping van onbehandeld vuren- of grenenhout kost dan rond de vijfhonderd euro.
- Een terrasoverkapping van geïmpregneerd hout kost ongeveer het dubbele. Hier betaal je dus een bedrag van rond de duizend euro voor.
- Kies je een terrasoverkapping van hardhout? Dan zit je al snel rond de tweeduizend euro en meer. Als je een terrasoverkapping van Padouk neemt kan de prijs oplopen tot drie tot vierduizend euro en meer. Maar dan heb je wel iets heel moois wat jaren meekan.
We benadrukken dat onze prijzen richtprijzen zijn en dat de actuele prijzen van houten terrasoverkappingen anders kunnen liggen. Voor exacte prijzen kan je altijd een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing.
Extra kosten
De prijs van een houten terrasoverkapping kan nog oplopen. Er zijn namelijk nog allerlei bijkomende kosten mogelijk. De belangrijkste hiervan zetten we ook even op een rijtje.
- Plaatsingskosten
De terrasoverkapping moet natuurlijk ook geplaatst worden. Je kunt er voor kiezen om dit zelf te doen, maar dan moet je wel een handige klusser zijn en over goed gereedschap beschikken. Een vakman plaatst een houten terrasoverkapping meestal in een dag. Soms zit de plaatsing bij de prijs inbegrepen, maar het komt ook voor dat deze apart berekend wordt. Je mag er vanuit gaan dat de plaatsingskosten ongeveer dertig procent van de aanschafprijs zijn. Koop je dus een terrasoverkapping van duizend euro, dan ben je 330 euro kwijt voor het plaatsen.
- Zijwanden
Als je helemaal beschut wilt zitten tegen de wind en de warmte vast wilt houden in de overkapping dan zijn zijwanden een goede uitkomst. Ook hier is de prijs weer helemaal afhankelijk het materiaal waarvan de overkapping is gemaakt. Een glazen schuifwand is het duurst (tweeduizend euro per wand), maar er zijn ook goedkopere oplossingen (polycarbonaat). Reken gemiddeld toch wel op een duizend euro per zijwand.
- Terrasverwarming
Als je in de avonduren ook helemaal lekker warm wilt zitten dan is een terrasverwarmer een goede uitkomst. Er zijn verschillende types en soorten (hangend of staand). Prijzen van terrasverwarmers beginnen bij vijfhonderd euro.
- Verlichting
Verlichting onder je terrasoverkapping geeft een mooie warme sfeer, maar daarvoor zal er wel elektriciteit aangelegd moeten worden. Dit kost ongeveer vijfhonderd euro. Hier komen de lampen dan nog bij. Hier ben je ook al snel enkele honderden euro’s aan kwijt.