Pergola: een losstaande terrasoverkapping

De pergola is een klassieker onder de terrasoverkappingen. Zelfs de oude Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen waren al bekend met het gebruik van een pergola. Deze overkapping (vaak met prachtige klimplanten) geeft kleur en fleur aan de tuin en zorgt daarbij ook nog eens voor bescherming tegen felle zon of neerslag. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van een pergola in je tuin. Behalve een stukje informatie gaan we ook in op de materialen, de mogelijkheden en de prijzen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat is een pergola?

Van oorsprong bestaat een pergola uit vier of meer staanders. Deze staanders zijn onderling verbonden met zogenaamde liggers. Evenwijdig aan de liggers worden er nog meer balken (schoren) geplaatst en zijn er ook nog dwarsbalken (ruiters) om de constructie sterker te maken. Door klimplanten te plaatsen bij de staanders en deze over de hele constructie te laten groeien, ontstaat er een natuurlijk dak.

De huidige, moderne pergola’s zien er toch iets anders uit. Deze hebben bijvoorbeeld een vast dak, een schuifdak of een dak van doek.

moderne pergola

Waarom dit soort overkapping in de tuin?

Het belangrijkste doel van een pergola is dat deze beschutting geeft als je in de tuin zit. Daarnaast is een mooi begroeide pergola een absolute aanwinst voor je woning. De pergola vormt als het ware een geheel met de tuin, waardoor je het idee krijgt dat je in een echte tuinkamer zit. Zelfs als je niet over te veel plaats beschikt, is een pergola bouwen heel goed mogelijk, omdat je vooral de hoogte ingaat. Er zijn ook pergola’s verkrijgbaar waarvan je ook de zijwanden af kunt sluiten, zodat je nog meer beschut zit. Als je daar dan terrasverwarming in plaatst, kun je ook tijdens de koudere maanden van het jaar genieten van je tuin.

pergola

Het verschil tussen een pergola en een terrasoverkapping

Het belangrijkste verschil tussen een pergola en een terrasoverkapping is dat een pergola altijd losstaand is. Een terrasoverkapping is juist altijd gemonteerd aan een gevel van de woning. Daarbij hoeft een pergola niet altijd gebruikt te worden als terrasoverkapping. Ze worden ook wel gebruikt als afscheiding, overkapping van een tuinpad of als overgang van het ene naar het andere deel van de tuin. Ook het dak van de pergola is verschillend vergeleken met die van een terrasoverkapping. De pergola heeft oorspronkelijk een open dak, terwijl het dak van een terrasoverkapping altijd dicht is.

Nu moeten we wel eerlijk zijn en toegeven dat dit onderscheid tegenwoordig nog nauwelijks wordt gemaakt. Als men over een terrasoverkapping of pergola spreekt, dan bedoelt men vaak exact hetzelfde.

pergola kopen

Bouwmaterialen van deze overkapping

De meeste pergola’s zijn gemaakt van hout of metaal. We gaan de pergola nader toelichten per materiaalsoort.

Pergola van hout

Het voordeel van een pergola van hout is dat het een relatief goedkoop materiaal is. Hier geldt wel dat hoe beter de kwaliteit van het hout is, hoe hoger de prijs uit zal vallen. Geïmpregneerd grenen is een goedkope en minder duurzame houtsoort.

Lariks- of Douglashout is duurder, maar kwalitatief een stuk beter.

Wil je echt een zeer duurzame pergola? Kies dan voor hardhout. Deze houtsoort is wel behoorlijk prijzig, maar gaat ook een leven lang mee. Daarnaast geeft hout een warme en natuurlijke uitstraling en zal de houten pergola naadloos in je tuin passen.

Pergola van metaal

Een metalen pergola geeft de tuin een moderne en strakke uitstraling. Vooral in de moderne tuin zal een metalen pergola zeer goed uitkomen. Nadeel van metaal is dat het duurder is dan hout. Dit komt omdat metalen pergola’s aan elkaar gelast moeten worden. Daarom zijn ze ook niet verkrijgbaar als bouwpakket, maar worden metalen pergola’s op maat gemaakt. Door al deze bewerkingen valt de prijs van een metalen pergola vaak relatief hoog uit.

pergola prijzen

 Factoren die de prijs beïnvloeden

Het is niet eenvoudig om een exacte prijs te geven van een pergola. Daarvoor zijn er simpelweg te veel factoren van invloed hierop. Voor een exacte prijs kan je altijd beroep doen op onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Een belangrijke factor is de grootte van de pergola. Hoe groter de pergola is, hoe hoger de prijs ook zal zijn. Daarnaast is de materiaalkeuze ook een belangrijke factor. Als je een pergola van geïmpregneerd hout koopt, ben je een stuk goedkoper uit dan bij een pergola van metaal. Ook het ontwerp is van invloed op de prijs. Een eenvoudig ontwerp van vier staanders en een (beperkt) aantal liggers is goedkoper dan een ontwerp met veel versierselen. Ook de plaatsingskosten en eventuele extra opties zijn van invloed op de prijs.

Pergola: prijzen

Om de prijzen van een pergola goed te kunnen vergelijken, geven we deze per materiaalsoort. De prijzen die we hier geven, zijn inclusief btw en exclusief plaatsingskosten. We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Vraag deze daarom altijd na bij de vakman.

Houten pergola: prijzen

Een bouwpakket van geïmpregneerd grenen koop je al voor enkele honderden euro’s.

Wil je een pergola van een goede kwaliteit hout? Reken dan op een prijs die tussen 500 en 1500 euro ligt.

Pergola’s van hardhout zijn nog weer duurder, maar gaan ook veel langer mee, terwijl je er weinig tot geen onderhoud aan hebt. De prijs van een pergola van hardhout ligt ongeveer op 2000 tot 3000 euro.

Metalen pergola: prijzen

Waar je bij houten pergola’s nog denkt in prijzen van honderden euro’s, moet je bij metalen pergola’s denken aan duizenden euro’s. Gemiddeld kost een mooie metalen pergola 5000 euro. Dan heb je wel een bouwwerk dat een leven lang meegaat.

Als je een eenvoudiger model wilt, reken dan gemiddeld op een prijs van 2500 tot 3000 euro.

Een uitgebreidere variant kan qua prijs oplopen tot tienduizend euro. Dan heb je wel een metalen pergola die in een kasteeltuin niet zou misstaan.

pergola aluminium

Hoe zit het met het dak?

Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om het dak van een pergola. De klassieke variant is een dak met liggers en hiertussen openingen. Dit dak laat je dan begroeien met klimplanten, zodat er een natuurlijk dak ontstaat.

Tegenwoordig zien we ook veel pergola’s met een vast dak. Als materiaal kun je kiezen voor doorzichtig kunststof of, nog mooier, glas. Een andere mogelijkheid is een pergola met een schuifdak. Hiervoor wordt een harmonicadoek aan de liggers bevestigd. Door het harmonicadoek te verschuiven kun je zelf bepalen hoever je het dak open wilt hebben staan en in welke mate de zon dus onder de pergola komt.

pergola klimplanten

Pergola (zelf) maken

Zelf een eenvoudige houten pergola bouwen is voor de handige klusser waarschijnlijk geen probleem. Het is eigenlijk een kwestie van vier staanders plaatsen en daar de liggers aan bevestigen.

Het wordt een ander verhaal als je besluit om een wat ingewikkelder model pergola te plaatsen. Je hebt dan zeker de nodige kennis, inzicht en ervaring nodig om de pergola op een juiste manier te plaatsen. Zeker als je kiest voor een op maat gemaakte pergola, is de hulp van een vakman eigenlijk onmisbaar.

Een specialist op het gebied van pergola’s zal deze snel een vakkundig plaatsen. Daarbij krijg je ook nog eens garantie op de plaatsing. Je kunt bij eventuele problemen dus altijd op hem terugvallen.

pergola overkapping

Pergola kopen? Vergelijk!

Als je van plan bent om een pergola te kopen, is het zeker verstandig om bij meerder aanbieders langs te gaan en de prijzen te vergelijken. Je zult er al snel achter komen dat de prijzen van pergola’s onderling zeer verschillen. Wil je liever een op maat gemaakte pergola kopen? Dan is het aan te raden om meerdere offertes op te laten stellen. Door deze offertes naast elkaar te leggen krijg je een goed inzicht van de prijs vergeleken met de kwaliteit. Op deze manier is het mogelijk dat je veel euro’s (soms wel dertig tot veertig procent) kunt besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.