Terrasoverkapping met glas

Als je langer van je tuin wilt genieten dan enkel tijdens de warme zomermaanden, kun je een terrasoverkapping van glas (of een ander materiaal) laten plaatsen. Zo zit je toch droog en beschut tegen de wind of te felle zon. Maar je kunt ook genieten van een terrasoverkapping tijdens de winter! Je zit dus eigenlijk altijd wel goed.

Eén van de populairste materialen voor een terrasoverkapping is glas. In dit artikel leggen we je uit waarom. Ook helpen we je de beste keuzes te maken wanneer jij een overkapping gaat aanschaffen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Voordelen terrasoverkapping met glas?

Wanneer je dit artikel aan het lezen bent omdat je erover nadenkt een afdak aan te schaffen, heb je waarschijnlijk al een goed idee van de voordelen van terrasoverkappingen ervan. Misschien twijfel je nog over het materiaal dat je wilt gebruiken. We zullen je hier uiteenzetten wat de positieve punten van glas zijn.

  1. Allereerst biedt glas een volledig zicht naar buiten. Zo voelt het ondanks de overkapping toch alsof je nog gewoon in de tuin zit. Dit in tegenstelling tot andere materialen zoals staal en hout, waarbij je meer het gevoel hebt dat je je in een verlengstuk van de woning bevindt.
  2. Een tweede voordeel van glas is dat het bijna geen onderhoud vergt. Je hoeft het alleen maar af en toe schoon te maken. In een volgend hoofdstuk leggen we je uit hoe je dit het beste doet.
  3. Een terrasoverkapping van glas geeft de woning meerwaarde. Glas heeft een chique uitstraling. Met een verlenging maak je de woning optisch groter. Je creëert immers een zitruimte die er voorheen niet was.
  4. Glas heeft daarnaast een lange levensduur. Het is een sterk materiaal dat desondanks niet snel sporen van gebruik laat zien.
glazen terrasoverkapping

Nadelen terrasoverkapping van glas?

Je hebt gezien dat glas vele voordelen heeft. Toch zijn er enkele zwakke punten te noemen. Zo is gelaagd glas erg duur. Een ander nadeel van glas is dat stof en bladeren zich eenvoudig op een glazen dak verzamelen en dat die dan gewoon te zien zijn. Tot slot is glas natuurlijk een breekbaar materiaal, maar dit hangt af van welk glas voor de overkapping gebruikt wordt.

terrasoverkapping glas of terrasoverkapping polycarbonaat

Welk glas voor een overkapping gebruiken?

Bij het bouwen van een terrasoverkapping wordt meestal de voorkeur gegeven aan gelaagd glas. Soms ook wel hoogrendementsglas. Dat is een sterk materiaal van hoge kwaliteit. De dikte van dit soort glas is ongeveer 10 millimeter. Bijkomend voordeel van dit materiaal is dat het een geluiddempende werking heeft. Ondanks de dikte blijft de lichtinval ongehinderd en ongekleurd.

In sommige gevallen wordt er liever gekozen voor melkglas. Dit type glas heeft een melkwitte kleur. Door deze tint creëer je wat verduistering tegen het felle zonlicht. Het glas weerkaatst het licht en beperkt de warmte van de zon. Toch verlies je dan ook de meest waardevolle eigenschap van glas, aangezien je uitzicht door de tint wordt beperkt.

kosten terrasoverkapping glas

Hitte tegenhouden met een terrasoverkapping van glas

Dankzij glas geniet je van de natuurlijke lichtinval en blijft het lekker warm onder de overkapping. Dat is heel fijn wanneer het wat frisser is, maar tijdens hete zomers heb je daar misschien geen zin in. Wanneer je normaal gezien tijdens een warme dag achter glas zit, voel je dat de temperatuur snel stijgt.

Er zijn twee goede oplossingen voor dit probleem.

1. Terrasoverkapping van gelaagd glas

Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van gelaagd glas. Je hebt al gezien dat dit glas vele voordelen heeft. Een extra sterk punt is dat zich binnen het driedubbel gelaagde glas een gas of een vloeistof bevindt die ervoor zorgt dat de zonnewarmte wordt afgeketst en buiten blijft. De temperatuur onder de overkapping zakt dus tot een aangenaam niveau.

2. Terrasoverkapping van glas met zonwering

Door een terrasoverkapping van glas met zonwering te plaatsen, krijg je toch de controle over de lichtinval en de temperatuur in je buitenkamer. Tussen het glas en de zonwering ontstaat een ruimte met lucht. Die lucht werkt als een isolatielaag. Bovendien houdt het doek de schadelijke uv-straling buiten. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je meubilair. Zo verkleurt het immers minder snel.

terrasoverkapping glas

Dak van glas, en de rest?

Wanneer we spreken over een terrasoverkapping van glas, dan wil dat natuurlijk niet zeggen dat de hele constructie van glas gemaakt is. De staanders en de dakprofielen worden standaard gemaakt van aluminium of van hout. Glas is dus slechts een toevoeging en heeft geen dragende werking.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen alleen de wanden van glas te laten vervaardigen, of juist enkel het dak. Je kunt glas heel goed combineren met aluminium of hout.

Voor het dak kun je vervolgens voornamelijk kiezen tussen de volgende drie materialen: glas, polycarbonaat en pvc. Houd er rekening mee dat je materiaalkeuze van invloed is op de uiteindelijke kostprijs van de overkapping. Van deze drie materialen is glas het duurst. Pvc is de goedkoopste optie.

Neem contact op met een vakman om te kijken wat de verschillen zijn en welke optie de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft.

Terrasoverkapping van glas of polycarbonaat?

Polycarbonaat is een brandveilige soort kunststof. Deze kunststof is tegelijkertijd ook het het sterkste transparante materiaal op de markt. Het is zelfs 200 tot 300 keer slagvaster dan glas. Niet voor niets wordt dit product vaak gebruikt voor pantsers en kogelwerende doelen.
Bovendien is de prijs van polycarbonaat lager dan glas. Een terrasoverkapping van polycarbonaat is bovendien lichter dan glas en heeft een zelfreinigende werking. Een nadeel van polycarbonaat ten opzichte van glas is dat het een slechtere geluidsisolatie heeft en een nadeligere dampdoorlaatbaarheid. Polycarbonaat heeft een minder luxueuze uitstraling dan glas.

Overkapping van glas of staal?

Vaak wordt glas gecombineerd met staal. In dat geval zijn de staanders meestal van staal gemaakt, en het dak van glas. Staal is sterk en roestvast en is daardoor bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Een terrasoverkapping met glas en staal heeft een lange levensduur en vergt relatief weinig onderhoud.

Terrasoverkapping van hout of glas?

Het voordeel van een houten terrasoverkapping is dat het een natuurlijke en gezellige uitstraling heeft. Hout is verkrijgbaar in talloze kleuren en texturen, waardoor je het geheel goed kunt laten aansluiten op de rest van de woning. Dit materiaal is relatief goedkoop en kan goed met andere materialen gecombineerd worden.

Kies voor het beste van beiden!

Zie jij van ieder materiaal wel voordelen in en kan je niet kiezen tussen bijvoorbeeld een terrasoverkapping van glas of polycarbonaat? Bedenk je dan dat je niet per se een keuze hoeft te maken. Je kunt glas immers perfect combineren met een ander materiaal. Een overkapping van glas met staal, hout of polycarbonaat vormt een prachtige en sterke constructie. Bespreek de mogelijkheden met verschillende leveranciers om zo tot een terrasoverkapping van glas op maat te komen.

overkapping glas staal

Terrasoverkapping met glas schoonmaken

Een terrasoverkapping met glas is eenvoudig schoon te maken. Je doet dit eigenlijk op dezelfde manier als het reinigen van de ramen.

Maak een emmertje met water en sop. Kies hiervoor een speciaal schoonmaakmiddel voor de ruiten of gebruik een scheutje afwasmiddel. Trek tot slot het glas droog met een trekker en een zeem. Voor het grondige onderhoud kun je ook een beroep doen op een professional. Zij maken dan doorgaans ook direct de dakgoten schoon.

Kan ik glas gebruiken in een uitschuifbare terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping van glas met schuifbaar gedeelte is eenvoudig te realiseren.

Je kunt bijvoorbeeld een glazen schuifdak laten plaatsen. Het dak wordt dan uitgerust met een systeem waarbij je de diverse segmenten kunt uitschuiven, ofwel met een bedieningsstok ofwel elektrisch met een afstandsbediening. De schuivende delen worden gemonteerd in een geleidend frame met wieltjes.

Een van de voordelen van een uitschuifbare terrasoverkapping is dat je het geheel zo eenvoudiger per segment kunt schoonmaken. Je zet je ladder dan in een van de geopende segmenten en kunt de over de overige delen een doekje halen. en dat je op hetzelfde terras zowel in de zon of in de schaduw kunt zitten.

Naast een terrasoverkapping van glas met schuifbaar dak kun je ook een schuifwand van dit transparante materiaal in het afdak laten plaatsen. Dankzij de glazen wanden heb je geen last meer van wind en tocht. Je kunt de schuifwanden eenvoudig openen en sluiten. Hiervoor wordt dan ook vaak gekozen bij een vrijstaande terrasoverkapping met glas, aangezien je daarbij niet standaard profijt hebt van de beschutting van de woning.

Welke extra’s zijn er voor glazen terrasoverkappingen?

Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het toevoegen aan het afdak.

aak kiest men ervoor om terrasverwarming te laten plaatsen. Zo zit je heerlijk warm en krijg je toch het buitengevoel. Ook het plaatsen van sfeerverlichting is een aanrader. Zo kun je zelfs wanneer het begint te schemeren nog genieten van een goed boek met uitzicht op de tuin.
Als je de terrasoverkapping in de winter of op een koude dag wilt gebruiken, is het een goed idee om voor een wand of afscheiding te kiezen. Zo maak je eigenlijk een volwaardige veranda.

Bespreek met de leverancier van jouw keuze welke mogelijkheden je hebt. Houd er rekening mee dat iedere extra ook bijkomende kosten met zich meedraagt en bedenk je of dat het waard is.

terrasoverkapping glas met zonwering

Gemiddelde kosten terrasoverkapping glas

Als je hebt besloten een terrasoverkapping te laten plaatsen, sta je voor diverse beslissingen. Doorgaans wordt een terrasoverkapping van glas op maat gemaakt en kun je dus al jouw wensen aan de leverancier duidelijk maken. Afhankelijk van de door jou gekozen opties wordt een uiteindelijke prijs bepaald.

Zoals eerder vermeldt, hebben niet alle materialen dezelfde kostprijs en is er een verschil tussen een terrasoverkapping van glas of kunststof. Laat je graag een geautomatiseerde terrasoverkapping van glas met schuifbaar dak plaatsen, dan zijn daar natuurlijk ook flink wat kosten aan verbonden. Ook de afmetingen en de andere extra’s spelen een rol bij het bepalen van de eindrekening.

Als je een bepaald budget in gedachten hebt, kun je je keuzes daarop baseren. Je kiest dan bijvoorbeeld bewust voor de meest scherp geprijsde materialen, of misschien besluit je de terrasoverkapping van glas zelf te plaatsen en niet de hulp van een vakman in te roepen.

Doordat alle keuzes van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van een terrasoverkapping van glas, is het niet eenvoudig om je hier een duidelijk beeld van te geven. We zullen enkele prijsvoorbeelden laten zien. In werkelijkheid kunnen de prijzen hiervan afwijken of per leverancier verschillen.

Zou jij graag duidelijke terrasoverkapping van glas prijzen ontvangen? Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend een offerte op bij diverse aanbieders. Door er een aantal op te vragen, kun je vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Doorgaans ben je goedkoper uit wanneer je voor een lokale leverancier kiest.

welk glas voor overkapping

Prijvoorbeelden

Elk terras heeft andere afmetingen, dit maakt ook dat geen enkele terrasoverkapping hetzelfde is. Maatwerk is altijd een mogelijkheid, daar is wel vaak een meerprijs aan de orde. Wat ook vaak voorkomt is, dat iemand de terrasoverkapping van de buurman zo mooi vindt, dat hij besluit om er ook één te laten plaatsen. Wellicht komt hij dan bij dezelfde leverancier terecht. Dat is een groot voordeel voor de leverancier, want die kan de plaatsing en de maatvoering dan vrijwel kopiëren van het eerdere project.
Hier volgen een aantal voorbeelden:

Standaard terrasoverkapping:
Afmetingen: 5.65 x 3.21 meter
Materiaal twee staanders en dakprofielen: hout
Materiaal dak: gelaagd glas
Inclusief montage en verflaag, exclusief dakgoten
Prijs: 3550 euro

Terrasoverkapping met dubbele staanders:
Afmetingen: 6.00 x 3.50 meter
Materiaal vier staanders en dakprofielen: hout
Materiaal dak: gelaagd glas
Inclusief montage en verflaag, exclusief dakgoten
Prijs: 4416 euro

Terrasoverkapping in mat crème polycarbonaat dak:
Breedte: 5.06 meter
Diepte: 3.5 meter
Dak: Helder Polycarbonaat
Kleur: Mat crème (RAL9001M)
Materiaal twee staanders en dakprofielen: aluminium
Prijs excl. montage: 1483 euro
Aanvullende opties:
Montage: 566 euro
Twee betonpoeren: 204 euro
LED verlichting incl. montage 6 x 3W: 287 euro
Terrasverwarmer 3200W incl. montage: 700 euro
Voorzijde met schuifdeur in polycarbonaat: 1230 euro
Beide zijkanten zijwanden: 2060 euro
Totaalprijs voor deze overkapping: 6530 euro

Meer weten over de prijs van een terrasoverkapping? Neem dan zeker ook dit artikel even door.

Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers voorzien jou graag van een deskundig advies wat voor jou de beste terrasoverkapping glas gaat worden. Voor gedetailleerde prijzen en meer informatie, zien we graag jouw reactie tegemoet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.