Luifel

Wie wil er op een warme zomerdag nu niet lekker in de tuin van de zon genieten? Dat is nog fijner onder een zonneluifel, want anders ben je na tien minuten al verbrand. Deze vorm van een overkapping is een snelle en handige oplossing als het gaat om bescherming tegen al te felle zonnestralen. Bovendien is het ook veel goedkoper dan een vaste terrasoverkapping. Er zijn op dit gebied verschillende mogelijkheden, soorten en prijzen.

In dit artikel gaan we daar allemaal dieper op in.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat is een luifel?

Een zonneluifel houdt een beetje het midden tussen een zonnescherm en een terrasoverkapping. In principe is een luifel een afdak die je aan de buitenkant van een woning kunt plaatsen om je te beschermen tegen de zon (maar er zijn ook vrijstaande varianten).

Een zonneluifel bestaat altijd uit een doek. In sommige gevallen is deze bevestigd aan een profiel of aan staanders. Een luifel wordt gerekend tot de secundaire zonnewering, wat betekent dat deze niet permanent bevestigd hoeft te zijn aan het huis.

luifel

Waarom een luifel nemen?

De belangrijkste reden om een luifel te nemen, is uiteraard de bescherming tegen de zon. Als je onder een luifel gaat zitten, krijg je verkoeling en word je ook beschermd tegen schadelijke UV-stralen.

Op dezelfde manier beschermt een luifel ook de woning tegen de zon. Als je een luifel boven een raam bevestigt, zullen de zonnestralen minder de snel de woning binnendringen en blijft het huis dus koeler. Ook het meubilair dat dicht bij datzelfde raam staat zal minder snel verkleuren.

Daarnaast draagt een mooie zonneluifel ook bij aan de uitstraling van de woning en geeft het een zomerse sfeer aan de tuin.

luifel alternatief terrasoverkapping

Verschillende soorten luifels

Zonneluifels zijn er in verschillende soorten en maten. De belangrijkste soorten zijn:

  • Knikarmscherm
  • Vrijstaande luifel
  • Schaduwdoek

Alle drie hebben ze hun specifieke eigenschappen die we hieronder zullen toelichten.

Naast deze drie luifels, bestaat er ook nog structurele zonwering.

Knikarmscherm

Een knikarmscherm monteer je aan de gevel van je woning. Twee armen zorgen ervoor dat de luifel horizontaal uitrolt en op deze manier ontstaat er een overkapping.

Het is ideaal om onder het knikarmscherm een terras aan te leggen. Op deze manier creëer je namelijk ook heel handig (en veel goedkoper) een terrasoverkapping.

Knikarmschermen zijn in zeer grote afmetingen te krijgen (tot wel tien meter breedte), waardoor het vrijwel voor ieder terras geschikt is. Een ander voordeel van een knikarmscherm is dat je, door de horizontale armen, er vrij onderdoor kunt lopen, zonder je hoofd te stoten.

Vrijstaande luifel

Je kunt ook gebruik maken van een zonneluifel zonder dat deze aan de gevel van woning is bevestigd. We praten dan over een vrijstaande zonneluifel. Als je het bijvoorbeeld fijner vindt om achterin de tuin van de zon te genieten, is een vrijstaande luifel de ideale oplossing. Een vrijstaande luifel bestaat uit een scherm en twee of meer staanders. De staanders zet je in de grond en het doek wordt hieraan bevestigd. Het voordeel van deze overkapping is dat je hem op iedere gewenste plek kunt plaatsen.

Schaduwdoek

Een schaduwdoek kun je het beste zien als een vrijstaande luifel zonder staanders. Een schaduwdoek hang je gewoon op een leuk plekje op in de tuin. Je kunt dit type luifel bijvoorbeeld vastmaken aan bomen, waslijnpalen en natuurlijk ook aan de gevel. Het grote voordeel van een schaduwdoek is dat je in een ommezien een schaduwvrij plekje creëert. Deze zonwering is ze in verschillende vormen, waarbij een driehoek en een vierkant het meest populair zijn.
Bovendien is dit een heel goedkope overkapping. Online kan je ze al aanschaffen vanaf €20 per stuk!

Structurele zonwering

Als je een nieuwbouw laat zetten, heb je meer keuze. Hierdoor kan je immers een luifel als structurele zonwering en afdak in in dezelfde stijl van de woning bouwen.
Structurele zonwering betekent dat de zonwering permanent aanwezig is en een deel is van de woning.

Het nadeel van een aangebouwde luifel is vaak dat het niet mooi aansluit bij de woning. Dit probleem heb je natuurlijk niet als je de luifel meteen plaatst als structurele zonwering. Een terrasoverkapping kan natuurlijk ook als structurele zonwering worden gezet.

structurele zonwering luifel

Hoe zit het met de prijs van een luifel?

Er zijn diverse factoren die prijzen van luifels beïnvloeden. Eén van de meest bepalende factoren is de afmeting. Het zal je niet verbazen dat hoe groter de afmetingen zijn, hoe hoger de prijs uitvalt.
Een andere bepalende factor is de kwaliteit van het doek. Een eenvoudig schaduwdoek is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan het doek van een knikarmscherm.
En dan is ook het soort luifel van belang voor de prijs. Een knikarmscherm is bijvoorbeeld vele malen duurder dan een schaduwdoek die je al voor spotprijzen kan kopen.

Andere factoren die een rol spelen in de totstandkoming van de prijs van een luifel zijn bijvoorbeeld de montagekosten en eventuele extra opties.

Prijzen van luifels

Om een goed overzicht van de prijzen van een luifel te kunnen geven, bekijken we deze per soort luifel. De hier gegeven prijzen zijn exclusief montage en inclusief btw. Het gaat hier trouwens om richtprijzen, de actuele prijzen kunnen anders liggen.

  • Een knikarmscherm met een breedte van vier tot vijf meter en van gemiddelde tot goede kwaliteit kost 650 tot 1500 euro. Dit is dan een scherm met handmatige bediening. Voor gemotoriseerde bediening kun je er ongeveer 250 tot 350 euro bij optellen. Ook is het mogelijk om er een zon- en windautomaat bij te bestellen. Deze zorgt dan zelf, aan de hand van de weersomstandigheden voor het in en uitklappen van het scherm. Deze automaat kost ongeveer 200 tot 300 euro. Benieuwd wat een zonnescherm bij jou kost? Vraag een gratis en vrijblijvende aan via onze offertedienst!
  • Een vrijstaande luifel met een afmeting van vier tot zes meter van gemiddelde tot goede kwaliteit kost ongeveer 500 euro. Dit bedrag is inclusief de staanders. Kijk zeker eens online bij Bol.com voor mooie deals.
  • De prijs van een schaduwdoek varieert van enkele tientallen euro’s tot honderden euro’s. Driehoekige doeken zijn trouwens in de regel goedkoper dan rechthoekige. Voor een standaard schaduwdoek, met een grootte van drie tot vijf meter, betaal je 50 tot 100 euro. Als je een grotere afmeting en goede kwaliteit doek wilt, loopt de prijs op tot 200 of 300 euro. Als je kiest voor een harmonicadoek beginnen de prijzen bij 350 euro. Naar gelang de kwaliteit en de grootte kan de prijs van dit type luifel oplopen tot ongeveer 650 euro. Kijk gerust eens op Bol.com voor mooie deals.
zonwering luifel

Luifel zelf plaatsen of laten doen?

Zelfs als je geen handige klusser bent, zal het je zeker lukken om een schaduwdoek op te hangen. Dit wordt wel iets lastiger als het gaat om een harmonicadoek.

Met enige hulp is het ook zeker mogelijk om zelf een vrijstaande luifel te plaatsen, maar het monteren van een knikarmscherm is toch een lastiger karwei. Zeker als je kiest voor een gemotoriseerd knikarmscherm, is het verstandiger om de montage hiervan over te laten aan de vakman.

Deze zal deze overkapping snel en vakkundig monteren. Ook zal hij de motor op de juiste manier bevestigen en instellen. De montagekosten liggen op gemiddeld op 100 tot 200 euro voor een luifel. Dit neemt je heel wat werk uit handen en je weet zeker dat je luifel op een juiste manier gemonteerd wordt. Bovendien kan je ook altijd terugvallen op garantie.

Wil je graag een gratis offerte aanvragen? Dat kan via onze offertedienst!

luifel markies

Luifel kopen? Vergelijken is besparen

Als je van plan bent om een zonneluifel aan te schaffen, loont het zeker de moeite om bij meerdere aanbieders te gaan kijken, maar tegelijkertijd ook (online) zoeken naar enkele mooie deals.

Een simpel schaduwdoek koop je online véél goedkoper dan bij eender welke doe-het-zelfzaak, maar voor een luifel van goede kwaliteit is het zeker verstandig om te gaan informeren bij verschillende leveranciers.

Bij de aanschaf van een knikarmscherm is het, vanwege de toch wat hogere prijs, beter om offertes (minstens drie) te laten maken. Door de offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht in de verhouding tussen prijs en kwaliteit en maak je vrijwel altijd de juiste keuze. Met deze manier van vergelijken, bespaar je soms wel dertig tot veertig procent op de aanschafprijs.

Als je offertes aanvraagt via onze website, dan sturen wij die meteen door naar verschillende vakmannen uit jouw regio. Natuurlijk is deze dienst helemaal gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.