Terrasoverkapping met doek

Veel mensen vinden een terrasoverkapping wel aangenaam omdat het om een erg sterke constructie gaat. Echter is een terrasoverkapping die is geplaatst in de meeste gevallen blijvend en achteraf niet meer weg te nemen.

De oplossing hiervoor is om te kiezen voor een terrasoverkapping met een doek. Hierdoor heb je de voordelen van een stabiele terrasoverkapping, met de voordelen van het oprollen van het ‘dak’ zoals bij een zonnescherm of een schaduwdoek.

Interesse in een schaduwdoek als alternatief? Je kan ze goedkoop online aanschaffen. Mogelijkheden vanaf €23,99!

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat je moet weten over een terrasoverkapping met doek

Je kunt je terras op verschillende manieren overkappen. Een overkapping beschermt je vooral tegen de zon, maar het kan ook bescherming bieden tegen regen of vallend blad. Een relatief eenvoudige en snelle oplossing voor het maken van een terrasoverkapping is het plaatsen van een doek. In deze tekst komen alle zaken aan bod over dit type van terrasoverkapping.

terrasoverkapping doek

Sterkte van het doek

Is zo’n doek wel sterk genoeg voor ons wisselvallige weer te ondersteunen?
Het simpele antwoord is: ‘Ja!’

Het doek die wordt gebruikt voor een terrasoverkapping is een composiet. Dit wilt zeggen dat het een combinatie is van verschillende materialen. In het geval van een terrasoverkapping doek is het een combinatie van PVC (een erg sterk plastic) met polyester (een sterke synthetische stof).

Het pvc zorg ervoor dat het doek volledig waterdicht is en geeft tegelijkertijd ook nog een extra sterkte aan het rekbare polyester (afhankelijk van welk doek je kiest, natuurlijk).

overkapping met doek

De vormen van de terrasoverkapping met doek

Er zijn verschillende manieren om een terrasoverkapping te maken. Meestal bestaat een terrasoverkapping uit twee staanders en twee liggers die aan de gevel worden gemonteerd. Het doek wordt dan tussen de liggers gespannen. Het is ook mogelijk om de terrasoverkapping niet aan de gevel te monteren, maar los neer te zetten. Je hebt dan vier (of meer) staanders nodig, in plaats van twee. In dit geval spreek je meestal van een tuinoverkapping, prieel of pergola.
Dan is er natuurlijk ook nog het zonnescherm. Ook dit is een vorm van een terrasoverkapping met doek.

Terrasoverkapping aan de gevel plaatsen

Bij een terrasoverkapping die aan de gevel gemonteerd wordt, heb je de keuze uit twee verschillende manieren waarop het doek gespannen wordt. Ten eerste heb je het vast gespannen doek en ten tweede het uitschuifbare doek. Een uitschuifbaar doek heeft als voordeel dat je zelf bepaalt of je van de zon wilt genieten of niet. Je schuift het doek gewoon in of uit naar behoefte. Een ander voordeel van een uitschuifbaar doek is dat het langer mee gaat, omdat je hem in kunt schuiven op momenten dat het niet gebruikt wordt. Nadeel is weer dat er een ander (duurder) prijskaartje aanhangt dan aan een vast doek.

Een tuinoverkapping, prieel of pergola met doek

Als de overkapping losstaand is (dus niet aan de gevel gemonteerd), spreken we van een pergola. Andere termen hiervoor zijn: tuinoverkapping of prieel. In dit geval heeft de overkapping vier of meer steunpalen, waartussen liggers aangebracht zijn.
In het verleden werden pergola’s veel gebruikt om klimplanten (bijvoorbeeld druiven of tomaten) tegen te laten groeien. Deze vormden dan als het ware een natuurlijke overkapping.
Tegenwoordig span je een doek over de liggers, die je beschermt tegen de zon, regen en andere weersinvloeden. Ook bij een pergola is het mogelijk om een uitschuifbaar doek aan te brengen.

Het zonnescherm

Het zonnescherm is één van de oudste, meest bekende en tevens goedkoopste vormen van zonnewering. Het zonnescherm is altijd gemaakt van een doek en is eveneens in verschillende vormen verkrijgbaar. De bekendste vorm is het doek dat bevestigd is aan de gevel en dat door twee armen verticaal uitgerold wordt. Om ruimte te besparen, zijn er tegenwoordig ook zonneschermen met een knikarm. In dit geval wordt het doek horizontaal in plaats van verticaal uitgerold. Dit heet een knikarmscherm of zonnetent.

Dan is er ook nog het schaduwdoek of zonnezeil. In wezen is dit niets anders dan een los doek die je kunt plaatsen waar je wilt. Meestal worden er steunpalen meegeleverd om het doek mee te kunnen bevestigen.
Dit is trouwens ook de goedkoopste mogelijkheid. Online kan je dit product al bestellen vanaf amper €23,99.

Mocht je graag wat meer lezen over het zonnescherm dan kan je terecht op deze pagina over het knikarmscherm en op deze pagina over het schaduwdoek.
Op de website zonne-scherm.be kan je trouwens terecht voor alle vragen over het zonnescherm.

Wil je graag een offerte voor een zonnescherm aanvragen? Doe dat op deze pagina! Vergelijk offertes van overkappingen en zonneschermen. Volledig gratis en vrijblijvend.
Een goedkoop alternatief is het schaduwdoek. Die kan je online al bestellen voor €23,99.

zonnescherm terrasoverkapping met doek

Soorten doek

Het doek van een terrasoverkapping is vrijwel altijd gemaakt van een combinatie van polyester (een sterke synthetische stof) en pvc (een soort plastic). We kennen in principe drie soorten doeken: waterdoorlatend, waterafstotend en waterdicht. Voor alle doeken geldt: hoe beter de kwaliteit, hoe beter de duurzaamheid, kleurvastheid en het water- en vuilafstotend vermogen.

Waterdoorlatende doeken

Waterdoorlatend doek is de klassieker onder de terrasoverkapping. De doeken zijn sterk en doordat ze geen vocht opnemen, heb je vrijwel geen last van rot of schimmel. Meestal zijn waterdoorlatende doeken voorzien van UV- bescherming, waardoor het zonlicht de doeken niet uiteen lat vallen na verloop van tijd. Nadeel van deze doeken is dat je met een stevige regenbui niet droog zit. Als je alleen met droog weer gebruik maakt van je terrasoverkapping hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Waterafstotende doeken

Waterafstotende doeken zijn voorzien van een coating, waardoor het doek bestendig is tegen matige regenval. Ook zijn de naden van deze doeken meestal getaped om lekkage op die plekken te voorkomen. Met een terrasoverkapping van waterafstotend doek kun je met een buitje gerust buiten blijven zitten zonder nat te worden.

Waterdichte doeken

terrasoverkapping met doek zonwering

Een waterdicht doek zijn meestal geheel van PVC gemaakt of het gaat om een polyester doek met een hele sterke coating. Het grote voordeel van een waterdicht doek is dat je er onder vrijwel alle weersomstandigheden onder kunt zitten. De waterdichte doeken gemakkelijk te reinigen en water loopt snel van het doek af. Een waterdicht doek biedt ook optimale bescherming tegen UV- straling.

Voordelen en nadelen

Buiten de mogelijkheid om het doek op te rollen en het sterke en flexibele materiaal is een ander groot voordeel ook de mogelijkheden die je met zo’n doek hebt.
Je kan immers kiezen voor heel wat kleuren, vormen en maten! Een doek is eenvoudig op maat te maken en je zal, zoals bij de meeste andere materialen, geen naden of maximum groottes hebben wanneer je kiest voor een doek. Het is met andere woorden gewoon één enkel aaneensluitend oppervlak.

Minder leuk is dat je het doek bij slecht weer best binnenhaalt. Voor winterse toestanden is dit doek immers niet erg geschikt… Hagel is meestal de grootste boosdoener.

De prijs van een terrasoverkapping met doek

Een (gemiddelde) prijs van een terrasoverkapping is niet of nauwelijks te geven. Er zijn simpelweg te veel factoren die invloed hebben op de prijs.
De belangrijkste factor is het soort terrasoverkapping waar je voor kiest.
Een terrasoverkapping aan de gevel is duurder dan een losstaande.
Het zonnescherm is in principe het goedkoopst, maar voor alle vormen geldt: je kunt het zo duur maken als je wilt.

Een andere factor is het materiaal waarvan het doek gemaakt wordt. In algemene zin is hier de volgorde van goedkoop naar duur: waterdoorlatend, waterafstotend en waterdicht doek. Zoals eerder gezegd, maakt de kwaliteit van het doek veel verschil.

De derde grote kostenpost is de montage. In het algemeen neemt dit heel wat tijd (en dus werkloon) in beslag. Kies je voor een doe- het- zelf- pakket dan kun je natuurlijk weer besparen op de kosten.

Verder zijn er nog enkele factoren die de prijs kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld: de afmetingen of de opties die je erbij wilt hebben.

Vergelijken loont

Hoe je het ook draait of keert: een terrasoverkapping is een dure aanschaf. Als je rekening houdt met de materiaalkeuze, de omvang en de terrasoverkapping (gedeeltelijk) zelf plaatst, kun je de prijs al aardig drukken. Om nog meer kosten te besparen, is het zeker verstandig om meerdere offertes te laten maken. Offertes zijn gratis en je hebt geen aankoopverplichting. Door de offertes naast elkaar te leggen, is een forse prijsbesparing (soms tot wel dertig procent) zeker mogelijk.

Wil je graag de prijs voor een terrasoverkapping of zonnescherm te weten komen? Vraag een offerte aan via deze pagina! Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

terrasoverkapping met doek

Heb je een bouwvergunning nodig?

Een terrasoverkapping wordt gezien als aan- of bijbouw. Hiervoor heb je in principe een bouwvergunning nodig. Je hebt geen bouwvergunning nodig als:

  • De oppervlakte niet groter is dan veertig vierkante meter.
  • Het afdak niet hoger is dan drie meter.
  • De overkapping binnen een straal van dertig meter van de woning geplaatst is.
  • De overkapping een meter van de perceelgrens geplaatst is (bij waterlopen vijf meter).
  • De functie van de woning mag niet veranderen door het plaatsen van de overkapping.

Gemeenten hanteren verschillende regels als het gaat om bouwvergunningen. Zeker als je twijfelt, is het verstandig om even bij de gemeente langs te gaan. Als je de terrasoverkapping laat plaatsen door een bouwbedrijf, hoef je je geen zorgen te maken. Bouwbedrijven zijn van alle regels op de hoogte.

Een zonnescherm wordt niet gezien als aan- of bijbouw en is dus vergunningsvrij.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.