Terrasoverkapping doek prijzen

Als je beschermd tegen de zon buiten wilt zitten, of juist goed beschut tegen weer en wind, dan is een terrasoverkapping een aanrader. Een terrasoverkapping met doek is in dit geval een relatief eenvoudige en snelle oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden op dit gebied en iedere overkapping met doek heeft weer zijn eigen prijs. Wat die prijzen zijn en hoe deze tot stand komen, gaan we in dit artikel bespreken.

terrasoverkapping doek prijzen

Soorten doek

De prijs van een terrasoverkapping met doek is sterk afhankelijk van het soort doek dat gebruikt wordt. In principe zijn er drie soorten doek: waterdoorlatend, waterafstotend en waterdicht. De eerste is de goedkoopste en de laatste de duurste. Wel is het zo dat ieder soort doek in verschillende mate van kwaliteit verkrijgbaar is.

Het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat een waterdoorlatend doek van zeer goede kwaliteit duurder uitvalt dan een waterdicht doek van minder goede kwaliteit. De kwaliteit van het doek zegt vooral iets over de mate van duurzaamheid, kleurvastheid, slijtage en water- en vuilafstotend vermogen.

De constructie

Met de constructie van de terrasoverkapping wordt het frame bedoeld waar het doek over gespannen wordt. Dit frame bestaat uit minimaal twee steunpalen plus de dakprofielen. De totaalprijs van een terrasoverkapping met doek is sterk afhankelijk van de constructie.

De materialen die hiervoor het meest gebruikt worden, zijn hout, aluminium en pvc. In het algemeen worden hout en pvc beschouwd als de goedkopere materialen en is aluminium duurder. Daar staat weer tegenover dat aluminium licht en sterk is en langer meegaat.

Soorten terrasoverkapping met doek

Als je eenmaal weet welk soort doek en welke constructie je wilt hebben dan is er nog de vraag welk soort overkapping je neemt. Je hebt namelijk overkappingen met een vast doek en overkappingen met een schuifbaar doek. De prijs van een overkapping met vast doek is lager dan die van een schuifbaar doek. Het voordeel van een schuifbaar doek is dat, naast het gebruiksgemak, deze langer meegaat, omdat je het in kunt schuiven als je hem niet gebruikt. Binnen de schuifbare doeken kun je dan nog weer kiezen tussen handmatige (goedkoper) en elektrische bediening (duurder).

overkapping doek prijs

Voordelen terrasoverkapping met doek

Overkappingen met doek hebben vele voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

 • Terrasoverkappingen met doek zijn erg praktisch. Je kunt het doek namelijk naar binnen halen wanneer je wilt en wanneer het nodig is (slechte weersomstandigheden). Bij een schuifbaar doek kun je zelf bepalen of je wel, niet, of gedeeltelijk in de zon wilt zitten.
 • De mogelijkheden van een terrasoverkapping met doek zijn eindeloos. Je kunt ze in vrijwel alle kleuren bestellen. Zo krijg je altijd het doek dat het beste bij jou en bij je woning past.
 • In vergelijking tot een terrasoverkapping die gemaakt is van andere materialen, zoals glas of polycarbonaat, is een terrasoverkapping met doek opmerkelijk goedkoper.
 • Het doek waar de terrasoverkapping tegenwoordig van gemaakt wordt, is ijzersterk en toch licht. Je hoeft niet bang te zijn dat deze bij de eerste de beste windvlaag wegwaait of scheurt.
 • De vervaardiging van het doek zelf is relatief eenvoudig. Het doek is gemakkelijk op maat te snijden, waardoor je ook met heel speciale maten geen meerprijs betaalt.

Nadelen terrasoverkapping met doek

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen en deze willen we je niet onthouden. Gelukkig valt het aantal nadelen reuze mee. Ook deze zetten we voor je op een rijtje.

 • Een terrasoverkapping met doek is niet onderhoudsvrij. Stof, bladeren en algen hechten zich snel aan het doek. Daarom zal je het doek regelmatig schoon moeten maken (hiervoor zijn speciale schoonmaakmiddelen in de handel). Lees zeker ook dit artikel: onderhoud van je terrasoverkapping.
 • Voor het behoud van het doek is het van belang dat je deze inschuift of naar binnenhaalt bij slecht weer, of als je deze geruime tijd niet gebruikt. Anders kunnen er bijvoorbeeld scheurtjes ontstaan. Je hebt er dus meer werk van dan van een terrasoverkapping met een vast dak.
 • Eens gekozen, blijft gekozen. Als je de kleur doek hebt bepaald dan zit je er ook aan vast. Mocht de kleur je naar verloop van tijd toch niet bevallen, zit er niets anders op dan een nieuw doek aan te schaffen.

terrasoverkapping doek prijs

Factoren die de prijs bepalen:

Zoals gezegd zijn het soort doek en de kwaliteit ervan plus de constructie belangrijke factoren die de prijs van een overkapping met doek bepalen. Een andere bepalende factor is de oppervlakte van het doek. Het zal je niet verbazen dat de prijzen van een terrasoverkapping met doek oplopen naarmate je een groter doek neemt. Verder zijn ook de plaatsingskosten van invloed op de totaalprijs van het doek (hierover verderop meer). Dan zijn er ook nog allerlei extra mogelijkheden is de prijs van een terrasoverkapping laten stijgen. Ook deze behandelen we in een aparte paragraaf.

Terrasoverkapping met doek: prijzen

Het is bijzonder lastig om een exacte prijs te geven van een terrasoverkapping met doek. Ieder mens heeft weer andere voorkeuren en ook weer een ander budget. De prijzen die hier genoemd worden, zijn dan ook richtprijzen. We benadrukken dat de werkelijke prijzen anders kunnen liggen.
Voor een exacte prijs kan je altijd terecht bij onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Alle prijzen zijn overigens inclusief btw en exclusief montagekosten. Daarbij zijn we uitgegaan van de standaardafmetingen van een terrasoverkapping. Dat is vier tot vijf meter breed en twee en half tot drie meter diep.

 • Prijs terrasoverkapping met waterdoorlatend doek

In de meest eenvoudige vorm, dus een constructie van hout of pvc met een vast, waterdoorlatend doek, ligt de prijs van deze overkapping tussen de vijfhonderd en duizend euro. Neem je deze terrasoverkapping met een aluminium constructie? Dan kun je zeker duizend euro bij de prijs optellen. Mocht je een schuifbaar doek willen dan kun je er nog eens duizend euro bijtellen.

 • Prijs terrasoverkapping met waterafstotend doek

De prijzen van deze overkapping met doek in de meest eenvoudige vorm beginnen bij duizend euro. Dan heb je echt nog niet veel bijzonders. Met een duurdere constructie ligt de prijs van een terrasoverkapping met waterdoorlatend doek ongeveer tussen de twee- en drieduizend euro. Met een elektrisch, uitschuifbaar doek gaat de prijs van deze overkapping richting de vijfduizend euro.

 • Prijs terrasoverkapping met waterdicht doek

Terrasoverkapping met een waterdicht doek zijn in het algemeen iets duurder dan die dan een waterafstotend doek. Het verschil in deze doeken is dat je met een waterafstotend doek met een forse plensbui niet meer droog zit. Met een waterdicht doek, kun je onder vrijwel alle weersomstandigheden onder het doek blijven zitten. De prijzen van een terrasoverkapping met waterdicht doek beginnen bij tweeduizend euro en kunnen oplopen tot tienduizend euro.

 • Prijs pergola met doek

Als een terrasoverkapping niet aan de gevel is gemonteerd, spreek je over een pergola. Anderen benamingen zijn tuinoverkapping of prieel. Het voordeel van een pergola met doek is dat deze op ieder gewenste plaats neergezet kan worden. Je hebt in ieder geval wel meerdere (minimaal vier) steunpalen nodig. Ook hier kun je natuurlijk weer kiezen uit verschillende constructies en soorten doek. De prijzen variëren ook hier van (heel) goedkoop tot (heel) duur. De gemiddelde prijs van een pergola met doek ligt rond de 2500 euro. Dan heb je een pergola met een kwalitatief goed doek en een sterke constructie, waar je vele jaren plezier van zal hebben.

pergola doek prijs

Prijzen terrasoverkapping met doek: extra opties

De prijs van een overkapping met doek kan nog stijgen als je gaat voor een aantal extra opties. We noemen hier de belangrijkste.

 • Zij- en voorwanden

Als je helemaal beschut wilt zitten tegen weer en wind, kun je ervoor kiezen om zijwanden te nemen. Bijkomend voordeel van deze wanden is dat je meestal geen extra plaatsingskosten hebt. Als je ook nog voorwanden erbij neemt, creëer je als het ware een eigen tuinkamer. Zij- en voorwanden zijn er in allerlei prijzen van goedkoop (honderd euro) tot duur (500 euro).

 • Verwarming

Als je op koude dagen of in de late uurtjes nog behaaglijk onder je terrasoverkapping wilt zitten, is een terrasverwarmer een goede uitkomst. Terrasverwarmers zijn er in verschillende soorten (staand, liggend) en maten. Kijk goed welke soort terrasverwarming het beste bij jouw overkapping past. De gemiddelde prijs, inclusief montage, ligt op zevenhonderd euro.

 • Led-verlichting

Als je ’s avonds en op donkere dagen onder je terrasoverkapping zit, is verlichting een aantrekkelijke optie. Een set van zes led- lampen komt ongeveer op 300 euro. Dit bedrag is inclusief btw en montage.
Meer over led-verlichting bij een terrasoverkapping lees je hier.

overkapping met doek terrasoverkapping prijs

Zelf doen of aan de vakman overlaten?

Het plaatsen van een terrasoverkapping met doek is geen eenvoudig karwei. Ook al ben je een handige klusser dan nog blijft het lastig, omdat er veel kennis en ervaring bij komt kijken. Het is dan ook verstandiger om het plaatsen van een terrasoverkapping met doek over te laten aan een vakman.

De prijs van het plaatsen is ongeveer veertig procent van de totaalprijs van de overkapping. Koop je dus een overkapping van vierduizend euro, reken dan op plaatsingskosten van 1600 euro. Deze kosten zijn inclusief verplaatsing en materiaal.

Vergelijken loont

Een terrasoverkapping is een forse investering. Om kosten te besparen, is het zeker verstandig om meerdere offertes te laten maken. Offertes zijn bij ons altijd gratis en je hebt op geen enkel moment een aankoopverplichting.

Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht hoe de prijs tot stand komt. Ga dan ook niet direct voor de goedkoopste, maar kies de aanbieder die het meeste waar voor je geld biedt. Een forse prijsbesparing (soms tot wel dertig procent) is dan zeker mogelijk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.