Terrasoverkapping uit hout

Vind jij een houten terrasoverkapping ook zo mooi? De landelijke en natuurlijke stijl van zo’n bouwwerk is zo passend in een tuin. Het lentegevoel en de drang om weer buiten te zitten op het terras wordt geprikkeld, een overkapping van hout maakt dat plaatje echt compleet. Buiten zitten en samen eten, genieten van rust, gezelligheid met vrienden in de buitenlucht: het wordt allemaal mogelijk door een houten terrasoverkapping.

Een stijlvolle houten terrasoverkapping geeft niet alleen meerwaarde aan jouw huis, het schept ook een extra stuk leefruimte. Je kunt in principe het hele jaar door loungen in je tuin onder een houten terrasoverkapping. Je zit er altijd droog en uit de wind, en met verwarmingselementen kan je de zitplek ook aangenaam warm maken. De beschutting is het hele jaar door mogelijk, niet alleen voor de gebruikers, maar ook de tuinmeubels worden goed beschermd tegen de regen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Afwerkingsmogelijkheden voor houten overkappingen

terrasoverkapping hout

Een terrasoverkapping van hout kan op vele manieren en stijlen uitgevoerd worden. Zo zijn er overkappingen met een plat dak, of met een puntdak, een houten prieel, een kapschuur of een aanbouw veranda. Ook een carport kan een houten overkapping zijn. De mogelijkheden zijn zeer groot. De overkapping hoeft niet altijd aangrenzend te worden gebouwd aan jouw buitendeur. Je kunt een houten afdak eigenlijk op elke gewenste locatie bouwen in jouw tuin. Het is in feite een soort van buitenverblijf.

Wat betreft de stijlen die mogelijk zijn, kan je kiezen uit: klassiek, strak of landelijk. En wat de uiteindelijke afwerking betreft, zijn er ook talloze mogelijkheden: een verlaagd plafond, rustieke balken, dichte daken of daken die daglicht doorlaten. Een terrasoverkapping uit hout kan gebeitst of overgeschilderd worden in jouw gewenste kleur. Dan wordt het natuurlijke of landelijke karakter beïnvloedt. Zo kan je het afdak zonder problemen laten aansluiten bij de stijl en kleur van jouw woning.

Wat zijn zoal de keuzes die je moet maken voor de stijl en afwerking van jouw houten tuinoverkapping? We noemen de belangrijkste:

 • De houtsoort
 • Dakgootset voor waterafvoer
 • Funderingen
 • Schoren
 • Ramen en deuren
 • Pen-en-gatverbindingen
 • Elektra aansluitingen
 • Dakbedekking
 • Verlichting
 • Plafondafwerking
 • Schuifwanden

Zoals je kunt zien, zijn er heel wat aandachtspunten om de houtoverkapping van jouw dromen te plaatsen. Als je jouw voorkeuren bekend maakt aan de leverancier, zal hij snel in staat zijn de juiste materialen daarbij te kiezen.

terrasoverkapping hout pergola

Houtsoorten en wijze van constructie

Het meest gebruikte hout voor een houten terrasoverkapping is het Douglas hout. Deze soort is ideaal wat betreft de hoge duurzaamheid en de sterkte. Dat maakt het dan ook heel geschikt voor diverse buitenconstructies zoals overkappingen. Het bezit een strakke rode vlamstructuur en een warme uitstraling.

Het frame van een terrasoverkapping uit hout kan worden gebouwd met 15 centimeter doorsnee palen. Dit zijn dragende palen die op verstelbare ankers zijn geplaatst. Deze ankers worden in het beton gestort, een sterke en stabiele constructie die bestand is tegen weer en wind. De palen staan circa 2 centimeter vrij vanaf de grond, grondcontact is dan niet mogelijk waardoor vochtvorming en schimmels in de palen worden voorkomen.

Als een overkapping ook wordt voorzien van houten wanden, dan worden ook deze palen van Douglas hout gemaakt. Daarop worden aan beide zijden houtpanelen bevestigd van 25 millimeter dik. Deze panelen zijn vaak van Zweeds Rabat hout.

Een houten tuinoverkapping kan je als kant-en-klaar pakket bestellen en zelf bouwen. Maar je kunt ook kiezen om dit te laten doen door een vakman, die maakt het dan op maat overeenkomstig jouw wensen.
Naast het Douglas hout, wordt ook vaak gebruikt: eikenhout, geïmpregneerd vuren, hardhout en Western Red Cedar. Elke houtsoort kent zijn eigen unieke karakteristieke eigenschappen. Voor houten overkappingen geldt een minimale levensduur van 10 tot 15 jaar. 

terrasoverkapping hout

Hoe zit het met het onderhoud?

Regen en wind in ons land hebben een behoorlijke invloed op natuurlijke houtsoorten. Als dit hout niet wordt behandeld met olie of beits, dan zal het door de weersinvloeden op den duur gaan vergrijzen.

Afhankelijk van de leverancier van de overkapping, kan deze het hout al van te voren behandelen met een eerste laag in zijn werkplaats. Dit kan een dekkende kleur of een transparante kleur zijn. In dat geval kan jij voorlopig wachten met het aanbrengen van olie of beits. Maar dat komt pas aan de orde na twee jaar.

Tegenwoordig is er wel een trend in hout wat betreft de ‘vergrijsde look’. Dit zie je vaak bij houtsoorten aan de kust, die zijn verweerd en zien er oud uit. Ze zien er verbleekt uit door zon, zee en ruige weersinvloeden. Dit uiterlijk is juist erg in trek op dit moment. Het oppervlak kan op natuurlijke wijze tot stand komen, maar dat duurt misschien wel een aantal jaren. Er zijn echter ook mogelijkheden om dit uiterlijk al van te voren op het hout te krijgen. Dit heet duurzaam vergrijzen, het wordt gedaan met een speciale voorvergrijzer, ook wel ‘agingstain’ genoemd. Informeer hiernaar bij jouw leverancier als jij dit wenst en of dit mogelijk is.

houten terrasoverkapping

Welke voor- en nadelen zijn er?

Het is goed om, voor de aanschaf van een houten terrasoverkapping de voor- en nadelen eens op een rij te zetten. Wij kijken eerst naar de meest genoemde voordelen:

 • Je zit altijd droog
 • Het meubilair eronder blijft droog
 • Buiten zitten is altijd mogelijk
 • Extra leefruimte
 • De natuurlijke uitstraling past eigenlijk bij elke omgeving
 • Makkelijk te verven
 • Meerwaarde voor jouw huis

En de mogelijke nadelen kunnen zijn:

 • Wind en regen kunnen toch binnenkomen als de zijkanten open zijn
 • Kan veel plek innemen bij een kleine tuin
 • Het hout heeft elke twee jaar onderhoud nodig (geïmpregneerd hout of hardhout hebben dit nadeel niet!)
houten terrasoverkapping hout

Wat is de prijs van een houten terrasoverkapping?

De prijs van jouw favoriete terrasoverkapping is sterk afhankelijk van de materialen, de afmetingen, de montagekosten en andere details. Dit soort specifieke vragen zijn het beste te bespreken met de leverancier van de overkapping. Ben jij geen ervaren klusser, dan is het altijd verstandig om het bouwen van de overkapping uit handen te geven aan de vakman. Onderstaande prijzen zijn richtprijzen exclusief montagekosten door een vakman. Dergelijke details zou je kunnen overleggen met de leverancier van de overkapping.

Overkapping doe-het-zelf pakket aanbouw buitenmuur:
Materiaal: geïmpregneerd vurenhout
Dakbedekking: transparant polycarbonaat
Doorgangshoogte: 215 centimeter
Afmetingen: 427 x 279 centimeter
Staanders: 3 stuks van 9 x 9 centimeter
Prijs: 975 euro

Losstaande overkapping met puntdak:
Materiaal: Lariks Douglas geschaafd
Dakbedekking: dakpannen recht rood
Doorgangshoogte: 348 centimeter
Afmetingen: 500 x 410 centimeter
Staanders: 6 stuks van 15 x 15 centimeter
Prijs: 3070 euro

Er zijn vele aanvullende opties mogelijk. Tevens kan je de overkapping inrichten met meubels en terrasverwarmers, al deze extra kosten zou je apart moeten bekijken en bespreken met de leverancier. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk, gedetailleerd en vakkundig advies om de tuinoverkapping te maken die het beste bij jouw past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.