Terrasoverkapping Nederland: Info, mogelijkheden, prijs en gratis offertes

terrasoverkapping nederland

Een terrasoverkapping zorgt ervoor dat je in de zomer lekker buiten kunt zitten zonder last te hebben van al te felle zonnestralen. Daarnaast kun je het buitenseizoen verlengen, want ook op minder mooie dagen is het heerlijk toeven onder een terrasoverkapping. Ben je van plan om een terrasoverkapping te nemen? Ontdek in dit artikel de voornaamste wetenswaardigheden over terrasoverkappingen en laat onze offertedienst je een paar mooie offertes opsturen. Wie weet staat er binnenkort een prachtige terrasoverkapping bij jou in de tuin. Toch liever eerst verder lezen? Scroll dan verder tot onder het offerteformulier.

Wat is een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping bestaat, simpel gezegd, uit: steunpalen, leggers en een dak. Deze overkapping wordt aan de gevel gemonteerd en hieronder komt het terras. Het is ook mogelijk om een terrasoverkapping niet aan de gevel te monteren, maar losstaand in de tuin te plaatsen. In dit geval spreken we van een tuinoverkapping. Terrasoverkappingen zijn er in allerlei soorten, maten en uitvoeringen en kunnen van diverse materialen gemaakt zijn. Daar gaan we dieper op in verder in het artikel. Nederland Terrasoverkapping

De materialen van een terrasoverkapping

Terrasoverkappingen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. We noemen hier de belangrijkste.
 • Hout

Het merendeel van de mensen kiest voor een terrasoverkapping van hout. Dit komt, omdat hout relatief goedkoop en gemakkelijk te bewerken is. Daarnaast heeft hout een warme en natuurlijke uitstraling en past daardoor bij vrijwel iedere woning. Voor een terrasoverkapping van hout kun je kiezen uit diverse houtsoorten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor: vuren- of grenenhout, Douglashout, of (tropisch) hardhout. Als je kiest voor hardhout dan heb je een overkapping die vrijwel een leven lang meegaat en die nagenoeg onderhoudsvrij is.
 • Aluminium

Na hout is aluminium een zeer populair materiaal om een terrasoverkapping van te maken. De reden hiervoor is dat aluminium licht van gewicht en toch oersterk is. Daarnaast is aluminium niet moeilijk te bewerken en is het vrijwel onderhoudsvrij. In het verleden was je met een aluminium terrasoverkapping enigszins beperkt in je kleurkeuze, maar tegenwoordig komen er steeds meer kleuren op de markt. Een aluminium terrasoverkapping geeft je woning een strakke, hedendaagse uitstraling en past dus heel goed bij moderne huizen.
 • Glas

Een glazen terrasoverkapping is niet volledig van glas gemaakt. Alleen het dak is van glas en het frame kan gemaakt zijn van aluminium of hout. Het voordeel van een glazen terrasoverkapping is dat het zonlicht volledig wordt doorgelaten. Je profiteert dus optimaal van de zonnestralen en vooral op mooie dagen in het voor- of najaar is dit zeer aangenaam. Als je kiest voor hoogrendementsglas profiteer je ook nog eens van de isolerende werking van dit glas. Daarnaast geeft glas de overkapping een exclusieve en luxueuze uitstraling.
 • Pvc / polycarbonaat

Heb je een iets lager budget, maar wil je toch een dak op je terrasoverkapping met de uitstraling van glas? Dan is een kunststof overkapping net iets voor jou. In de meeste gevallen wordt bij een kunststof overkapping gekozen voor pvc of polycarbonaat. Deze kunststoffen zijn zeer hard en kunnen absoluut tegen een stootje. In vergelijking met glas is de lichtdoorlatenheid wel iets minder, maar in de praktijk ondervind je hier nauwelijks hinder van. Een kunststof overkapping is eveneens zeer duurzaam en zal zeker 10 tot 15 jaar meegaan. Ook hier hebben we het alleen over het dak van de terrasoverkapping en is het frame gemaakt van hout of aluminium.
 • Doek

Een terrasoverkapping met doek is eigenlijk een tussenvorm tussen een zonnescherm en een terrasoverkapping. Meestal is de constructie van deze overkapping gemaakt van hout of aluminium en is het dak van doek. Er zijn verschillende soorten doek te koop: waterdoorlatend, waterafstotend en waterdicht. Voor alle doeken geldt: hoe beter de kwaliteit, hoe beter de duurzaamheid, kleurvastheid en het water- en vuilafstotend vermogen. Als je kiest voor een harmonicadoek kun je zelf de hoeveelheid zon bepalen die op het terras valt. Weet je al van welk materiaal jouw terrasoverkapping gemaakt gaat worden? We kunnen je geheel vrijblijvend verschillende offertes doorsturen van alle materialen van een terrasoverkapping in Nederland.  terrasoverkappingen Nederland

Terrasoverkapping prijzen in Nederland

De prijzen van terrasoverkappingen in Nederland lopen nogal uiteen. Je hebt namelijk te maken met verschillende materiaalsoorten. Daarbij is het erg lastig om een exacte prijs van een overkapping te geven, omdat je ook te maken hebt met factoren als: de grootte, welke accessoires je neemt, en de arbeidskosten van de vakman. We houden het hier daarom bij richtprijzen. Houd er rekening mee dat de actuele prijzen anders kunnen liggen. Alle hier genoemde prijzen zijn overigens inclusief btw en exclusief plaatsing.
 • Prijs terrasoverkapping hout

De prijs van een terrasoverkapping van hout is afhankelijk van de houtsoort. Hoe duurder de houtsoort is, hoe duurder de overkapping ook wordt. Een overkapping van vuren- of grenenhout heb je al voor een bedrag tussen 500 en 1000 euro. Neem je een overkapping van, het kwalitatief betere, Douglashout dan ben je ongeveer 1500 euro kwijt. Een hardhouten terrasoverkapping is nog een stuk duurder. De prijs hiervan begint bij 3000 euro. Dan heb je wel een duurzame en degelijke overkapping die vrijwel onderhoudsvrij is.
 • Prijs terrasoverkapping aluminium

Een eenvoudige, maar degelijke terrasoverkapping van aluminium kost ongeveer 1500 euro. Als je een grotere of luxere overkapping wilt dan aluminium dan lopen de prijzen al snel op. Reken dan op een bedrag van 2500 euro en meer. De vele opties, maken de aluminium overkapping nog weer duurder. Wil je een instelbare montagesteun, of een elektrisch schuifdak met afstandsbediening? De prijzen kunnen dan wel oplopen tot achtduizend euro. 
 • Prijs terrasoverkapping glas

De prijs van een terrasoverkapping van glas is afhankelijk van de glassoort die gebruikt wordt. Het mooiste is om een terrasoverkapping te nemen met hoogrendementsglas (HR++). Dit glas isoleert uitstekend, zodat je optimaal profiteert van de warmte. De prijs van een overkapping van hoogrendementsglas begint bij 2500 euro. Naarmate je een grotere en luxere overkapping wilt, lopen de prijzen op naar 5000 euro en meer.
 • Prijs terrasoverkapping polycarbonaat/ pvc

De prijs van een terrasoverkapping van kunststof ligt gemiddeld ongeveer op 1500 euro. Hierbij moet wel aangetekend worden dat pvc in de regel een iets goedkopere terrasoverkapping is dan polycarbonaat. Pvc is ook iets minder van kwaliteit dan polycarbonaat. Neem je een grotere terrasoverkapping van kunststof of je wil meer accessoires dan zit je al snel op 2500 euro en meer. 
 • Prijs terrasoverkapping met doek

De prijzen van een terrasoverkapping met doek beginnen bij ongeveer vijfhonderd euro. Reken er niet op dat je dan iets bijzonders hebt, maar. Wil je een degelijke en duurzame overkapping met een kwalitatief goed doek? Dan moet je toch wel op een bedrag tussen 1000 en 1500 euro rekenen. De prijzen kunnen oplopen tot een veelvoud hiervan als je voor meer kwaliteit en extra opties gaat.

Wil je graag de exacte prijs weten van een terrasoverkapping? Raadpleeg dan onze gratis offertedienst. Wij sturen je binnen enkele dagen meerder offertes van een terrasoverkapping in Nederland.

terrasoverkapping Nederland Prijs

Voordelen van een terrasoverkapping

Terrasoverkappingen hebben heel veel voordelen. We noemen hieronder de belangrijkste.
 • Een terrasoverkapping is in de regel snel en gemakkelijk geplaatst. Een goede vakman doet hier ongeveer een dag over.
 • Voor ieders budget is er wel een terrasoverkapping te vinden. Ze zijn er van spotgoedkoop tot peperduur.
 • Het dak van een terrasoverkapping houdt hinderlijke UV-straling tegen, waardoor je huid hier tegen beschermd is. Ook tuinmeubels die onder de overkapping staan, verkleuren hierdoor minder snel.
 • Een terrasoverkapping heeft in de regel weinig onderhoud nodig. Een tweejaarlijkse schoonmaakbeurt is meestal wel voldoende.
 • Je hebt in de koudere maanden van het jaar extra opbergruimte. Tuinmeubilair kan bijvoorbeeld prima ‘overwinteren’ onder de overkapping. Dit is extra handig als je weinig opbergruimte hebt in de woning. Meer inspiratie? Lees hier meer over een terrasoverkapping in de winter.
 • Je kunt van terrasoverkapping ook een tuinkamer maken. Dit kan door zijwanden en voorwanden te plaatsen (met een schuifdeur). Dan kun je het hele jaar genieten van je terrasoverkapping.
 • Voor het plaatsten van een terrasoverkapping hoef je geen vergunning (alhoewel er wel uitzonderingen zijn) aan te vragen.
 • Een kwalitatief goede terrasoverkapping gaat vele jaren mee. Een overkapping van Douglashout gaat zeker 15 jaar mee, een overkapping van aluminium zeker 20 jaar.

Nadelen van een terrasoverkapping

Ook terrasoverkappingen hebben nadelen. Het is wel belangrijk om deze in je afweging mee te nemen als je van plan bent om een terrasoverkapping aan te schaffen. Hieronder noemen we de belangrijkste nadelen.
 • Je kunt gaan voor een goedkope terrasoverkapping, maar de kwaliteit en duurzaamheid valt dan vaak erg tegen. Voor een degelijke en duurzame overkapping ben je gewoonlijk een behoorlijk bedrag kwijt, maar je hebt er dan ook vele jaren plezier van.
 • Je moet wel echt een buitenmens zijn als je een groot deel van het jaar wilt genieten van je tuinoverkapping. Zit je alleen op warme zomerdagen onder de overkapping? Dat is eigenlijk zonde en zou je kunnen overwegen om een zonnescherm te nemen.
 • De voorkant van een terrasoverkapping is altijd open en daardoor is er altijd een deel van overkapping onbeschermd. Dit houdt in dat je soms het tuinmeubilair even naar achteren moet schuiven om het te beschermen tegen weer en wind. Gelukkig kun je ook een (uitschuifbaar) voorstuk plaatsen om dit tegen te gaan.
 • Een terrasoverkapping neemt ruimte in. Je moet deze ruimte wel hebben en ook kunnen missen in je tuin.

Heb je na het bestuderen van de voor- en nadelen een keuze kunnen maken en ben je geïnteresseerd in de aankoop van een terrasoverkapping? Onze offertedienst kan je geheel vrijblijvend diverse offertes van een terrasoverkapping in Nederland sturen.

overkapping Nederland

Terrasoverkapping Nederland: zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf maken van een terrasoverkapping is niet voor iedereen weggelegd. Ook al ben je een handige klusser, de plaatsing vraagt nogal de nodige kennis ervaring en vakmanschap. Je kunt ook terrasoverkappingen als bouwpakket kopen. Deze zijn voorzien van een duidelijke handleiding en het lukt een goede klusser wel om deze in elkaar te zetten. Een op maat gemaakte terrasoverkapping is echter andere koek en de montage hiervan kan je het beste aan de vakman overlaten. Deze heeft de juiste gereedschappen, kennis en ervaring om een dergelijke terrasoverkapping op een goede manier te plaatsen. Wil jij ook graag offertes hebben van tuinoverkappingen in Nederland van professionelen vakmensen? Laat je gegevens hieronder achter en kom zo in contact met meerdere plaatsers.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.