Uitschuifbare terrasoverkapping

Zit je liever in de zon, liever in de schaduw of misschien wel allebei? Dat kan met een uitschuifbare terrasoverkapping. Dat maakt dit soort terrasoverkapping dan ook uniek. Uitschuifbare overkappingen zijn er in allerlei maten, kleuren en prijzen. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat is een uitschuifbare terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping is een constructie bestaande uit staanders en liggers die aan de gevel gemonteerd wordt. Op de liggers wordt een dak geplaatst. Dit kan een vast dak zijn, maar je kunt ook kiezen voor een uitschuifbaar dak. In dat geval is het dak gemaakt van doek of bestaat uit segmenten die over elkaar heen schuiven. De segmenten zijn gemaakt van (gelaagd) glas of polycarbonaat (een kunststof). Onder een uitschuifbare overkapping kun je zelf de keuze maken of je wel of niet in de zon wilt zitten op hetzelfde terras.

uitschuifbare terrasoverkapping

Hoe werkt het?

Een uitschuifbare overkapping kun je op twee manieren open en dichtschuiven: handmatig of elektrisch. Het spreekt voor zich dat met de hand openschuiven goedkoper is dan elektrisch. Het elektrisch openschuiven van het afdak is echter een stuk gemakkelijker. Met een druk op de knop schuif je de overkapping in of uit. Tegenwoordig kun je een uitschuifbare terrasoverkapping zelfs met je smartphone bedienen.

Een uitschuifbare terrasoverkapping met doek

Een uitschuifbare terrasoverkapping met doek heeft dezelfde functie en eigenschappen als een zonnescherm. Het doek is sterk en doordat het geen vocht opneemt, heb je vrijwel geen last van rot of schimmel. Het doek is vrijwel altijd voorzien van UV-bescherming. Hierdoor is het doek duurzamer en loop je niet de kans dat het zonlicht het doek uiteen laat vallen. Het doek van een uitschuifbare terrasoverkapping is voorzien van een coating, waardoor het doek bestendig is tegen matige regenval. Bij een plensbui loop je wel degelijk het risico om nat te worden.

Een uitschuifbare overkapping met waterdicht doek.

Een waterdichte uitschuifbare overkapping heeft een doek dat meestal geheel van PVC gemaakt is. Een andere mogelijkheid is een polyester doek met een hele sterke coating. Het grote voordeel van zo’n afdak met waterdicht doek is dat het tegen vrijwel alle weersomstandigheden bestand is. De waterdichte doeken zijn gemakkelijk te reinigen en water loopt snel van het doek af.
Een waterdicht afdak biedt ook optimale bescherming tegen UV-straling. Het is een zeer sterk doek en het zal niet snel verkleuren.

terrasoverkapping uitschuifbaar

Een uitschuifbare terrasoverkapping met vaste segmenten.

Een uitschuifbare overkapping met segmenten bestaat uit delen (panelen) die over elkaar heen kunnen schuiven vanuit de gevel gezien. Je kunt deze uitschuifbare kapping niet helemaal inschuiven, want het deel dat het dichtst bij de gevel zit, zal altijd te zien zijn. De segmenten zijn gemaakt van gelaagd glas of van polycarbonaat. Bij delen van polycarbonaat heb je de keuze uit: helder, opaal of zonwerend.
Segmenten van glas kun je zowel helder als zonwerend aanschaffen. Een uitschuifbaar afdak met segmenten is stevig en heeft een sterke draagkracht. Verder is een dergelijke overkapping zeer duurzaam en vergt weinig tot geen onderhoud.

De voordelen van een uitschuifbare terrasoverkapping

Het grote voordeel van een uitschuifbare terrasoverkapping is dat je zelf kunt kiezen of je in de zon of in de schaduw wilt zitten. Op hele warme dagen schuif je de overkapping uit en op minder warme dagen zit je lekker in het zonnetje. Met een vaste overkapping zit je of in de volle zon, of in de schaduw, er is geen tussenoplossing. Wil je niet in de volle zon of in de volle schaduw? Je kunt een uitschuifbare terrasoverkapping zo ver openschuiven als je zelf wilt. Een ander voordeel van een uitschuifbare terrasoverkapping is dat je het ’s winters gewoon (ingeschoven) kunt laten hangen.

De nadelen van een uitschuifbare terrasoverkapping

Uitschuifbare terrasoverkappingen hebben niet heel veel nadelen. Een nadeel kunnen de kosten zijn. Zeker als je een elektrische uitschuifbare terrasoverkapping neemt, hangt hier wel een prijskaartje aan.
Het nadeel van doek is dat het kan scheuren bij harde wind, maar waarschijnlijk ga je dan toch niet buiten zitten en zelfs dan nog… Het doek is tegenwoordig zelf bestand tegen stormweer!

terrasoverkapping uitschuifbaar

Hoe komt de prijs van een uitschuifbare terrasoverkapping tot stand?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een uitschuifbare terrasoverkapping beïnvloeden. De prijs valt of staat met de afmetingen van de uitschuifbare overkapping. Hoe groter de overkapping wordt, hoe meer materiaal er gebruikt moet worden en hoe hoger de prijs uitvalt.
We zijn in ons prijsvoorbeeld uitgegaan van een oppervlakte van tien tot twaalf vierkante meter. Daarbij komt dat een uitschuifbare terrasoverkapping van doek goedkoper is dan een overkapping met segmenten. Een elektrisch bedienbare overkapping is ook duurder dan een die je handmatig open en dicht schuift.

De prijzen van een uitschuifbare terrasoverkapping

Voor een uitschuifbare overkapping in de meest simpele vorm ben je ongeveer duizend euro kwijt. Je hebt dan direct een uitschuifbare terrasoverkapping met een waterafstotend doek. Wil je een uitschuifbare terrasoverkapping met een waterdicht doek? Dan lopen de kosten al snel op tot tweeduizend euro.
Een uitschuifbare pergola of afdak met segmenten begint bij ongeveer drieduizend euro. Als je een elektrisch schuifdak neemt met afstandsbediening moet je er al snel duizend euro bij optellen.
Afhankelijk van grootte en opties kunnen de prijzen oplopen tot achtduizend euro of meer. We moeten er wel even bij vermelden dat het richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Ook zijn deze prijzen exclusief plaatsing.

Bij wie koop je?

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders van terrasoverkappingen op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is vrijwel altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

Alternatief: een knikarmscherm

Zie je een stevige overkapping niet meteen zitten, maar wil je wel graag een schaduwoppervlak? Denk dan ook eens aan een zonnescherm. Meer bepaald een knikarmscherm.
Deze zonwering is ook uitschuifbaar en wordt in een kast boven het terras (of elders natuurlijk) gemonteerd. Met een druk op de knop rolt die dan in of uit.
Een knikarmscherm is goedkoper dan een terrasoverkapping maar wel niet zo sterk en stabiels als dit afdak.

Wil je graag een offerte voor een zonnescherm aanvragen? Doe dat op deze pagina! Vergelijk offertes van overkappingen en zonneschermen. Volledig gratis en vrijblijvend.

zonnescherm alternatief uitschuifbare overkapping

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een uitschuifbare terrasoverkapping is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om een terrasoverkapping eigenhandig te plaatsen. Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een uitschuifbare terrasoverkapping op de juiste manier te plaatsen. Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de overkapping goed geplaatst wordt en je kunt op hem terug vallen bij eventuele gebreken. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping?

Het aanvragen van een vergunning is afhankelijk van een aantal zaken. De belangrijkste voorwaarde is de grootte van de terrasoverkapping. Je hoeft geen vergunning aan te vragen als:

  • De oppervlakte van de overkapping niet groter is dan veertig vierkante meter (andere bijgebouwen als tuinhuisjes en dergelijke tellen ook mee.)
  • Het afdak niet hoger wordt dan drie en een halve meter
  • Je de overkapping binnen dertig meter van de woning bouwt.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (een meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en ook heb je geen meldingsplicht. Het is echter wel zo dat er nog tal van aanvullende voorwaarden zijn. Deze betreffen bijvoorbeeld zaken als wonen in een beschermd dorpsgezicht of kwetsbare gebieden. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.