Terrasoverkapping uit PVC

Pvc is de afkorting van polyvinylchloride en het is een kunststof. Doordat pvc relatief goedkoop is en daarbij gemakkelijk te bewerken, kent het vele toepassingen. Je vindt pvc bijvoorbeeld veel in de chemische industrie en in laboratoria. Ook terrasoverkappingen zijn geschikt om van pvc te maken, omdat het een sterk, licht en goedkoop materiaal is.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Of neem je een polycarbonaat overkapping?

Als je een terrasoverkapping van kunststof wilt, zou je ook kunnen overwegen om een overkapping van polycarbonaat te nemen. Polycarbonaat is eveneens een kunststof, maar het is een stuk steviger en harder dan pvc. Daarbij trekt bij pvc na verloop van jaren bepaalde chemische componenten uit product en daardoor wordt het materiaal stugger. Hier heb je bij polycarbonaat geen last van. Ook bij brand biedt polycarbonaat een extra voordeel, aangezien dit materiaal een brandvertragende werking heeft.
Pvc daarentegen gaat bij brand smelten en druipen en dit kan erg gevaarlijk zijn. Een polycarbonaat terrasoverkapping is daarentegen wel een stuk duurder in aanschaf dan een van pvc, maar daar staat tegenover dat deze ook weer veel langer meegaat.

pvc terrasoverkapping

Hoe zit een terrasoverkapping van pvc in elkaar?

Als we het hebben over een terrasoverkapping van pvc of van polycarbonaat, dan bedoelen we daarmee dat alleen het dak van de overkapping daarvan gemaakt is. De staanders en de liggers zijn gemaakt van een ander materiaal, waarbij hout en aluminium het meest populair zijn. Als je de hele overkapping van kunststof zou maken, zou deze lang niet stabiel en sterk genoeg zijn.
Wel is het mogelijk dat deze palen worden bedekt met PVC of een andere kunststof, zodat de terrasoverkapping toch één mooi geheel blijft.

kunststof terrasoverkapping

De voordelen van een terrasoverkapping van pvc

Het materiaal pvc heeft veel voordelen en deze gelden uiteraard ook voor een overkapping van pvc. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen:

  • Pvc is zeker niet duur in aanschaf. Bij de aankoop van een terrasoverkapping van pvc zit je qua prijs dus altijd goed.
  • Pvc is een stevig materiaal. Het is bijvoorbeeld drie keer sterker dan glas. De kans dat een overkapping van pvc breekt of scheurt, is niet heel groot. Het kan zeker tegen een stootje.
  • Het mooiste is het om een terrasoverkapping van doorzichtig pvc te nemen. Dan behoud je namelijk de lichtinval en het uitzicht. In vergelijking met glas is de lichtinval van doorzichtig pvc nog altijd 80 procent.
  • Het zonlicht bevat UV-straling en dit is schadelijk voor de huid van de mens. Pvc houdt deze straling tegen, waardoor je met een gerust hart onder de kunststof overkapping kan zitten. Doordat dit licht wordt tegengehouden, verkleurt ook tuinmeubilair onder de overkapping minder snel.
  • Pvc is een sterk materiaal en ook licht van gewicht en gemakkelijk te bewerken. Hierdoor levert het plaatsen van een kunststof overkapping meestal weinig problemen op en is het werk snel gedaan. Ook hoeft de constructie niet extra verstevigd worden.

De nadelen van een terrasoverkapping van pvc

Mocht je in overweging staan om een kunststof overkapping aan te schaffen dan wil je natuurlijk ook de nadelen hiervan weten. Het aantal nadelen valt gelukkig erg mee, maar we hebben ze toch even op een rij gezet:

  • Op pvc zie je vrij snel krassen. Als er dus bijvoorbeeld takken op de overkapping waaien, bestaat er toch een redelijke kans dat je dat ziet.
  • De lichtinval van pvc is 80 procent in vergelijking met de lichtinval van glas. Dit kun je ook als een nadeel zien, als je het belangrijk vindt dat de lichtinval zo optimaal mogelijk is. In dat geval kun je beter een overkapping van glas nemen.
  • Het isolerend vermogen van pvc is lager dan die van glas of polycarbonaat. Op minder mooie dagen zal het dus iets minder warm worden onder een overkapping van pvc.
  • Mos, stof, groene aanslag: ze hechten zich graag op een overkapping van kunststof. Op zich is dit geen probleem als je het maar op tijd verwijdert. Als je te lang wacht met verwijderen, kunnen groene aanslag en zwarte vegen in het pvc trekken. Meer over onderhoud lees je trouwens hier.
  • Als het erg warm is, zal pvc een klein beetje uit gaan zetten. Op zich is dit geen probleem, maar het kan krakende geluiden met zich meebrengen. Als je hier eenmaal aan gewend bent, is het nauwelijks nog een nadeel te noemen.
terrasoverkapping polycarbonaat pvc kunststof

Factoren van invloed op de prijs van een overkapping van pvc

Het is vrijwel onmogelijk om een exacte prijs van een terrasoverkapping van pvc te geven. Er zijn namelijk heel veel factoren die een rol spelen in de totstandkoming hiervan.

Ten eerste heb je te maken met de grootte van de overkapping. Hoe groter deze wordt, hoe hoger de prijs uit zal vallen. Daarnaast heb je ook te maken met de prijzen van de andere materialen die gebruikt worden voor de constructie. Aluminium is bijvoorbeeld een stuk duurder dan geïmpregneerd grenenhout. Dan zijn er ook nog factoren van invloed op de prijs als: plaatsingskosten en extra opties (bijvoorbeeld verlichting of extra zijwanden).

kunststof terrasoverkapping pvc

De prijzen van een terrasoverkapping van pvc:

We kunnen hier een prijs bij benadering van een kunststof overkapping geven. Het is echter wel zo dat dit richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Alle door ons genoemde prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. Om een beter overzicht te krijgen, maken we onderscheid tussen verschillende soorten materialen waar de constructie van gemaakt is. Qua grootte gaan we uit van de standaardmaten van vijf tot zes meter breed, twee tot drie meter hoog en twee tot drie meter diep.

Prijs terrasoverkapping pvc en hout

Een terrasoverkapping met een houten constructie en een dak van pvc is relatief goedkoop. Het ligt er echter wel aan welke houtsoort je neemt. Bij een goedkope houtsoort als geïmpregneerd grenen of vuren heb je al een overkapping voor een bedrag dat ligt tussen 500 en 1000 euro. Wil je een overkapping van een betere kwaliteit hout, bijvoorbeeld lariks- of Douglashout? Reken maar op een bedrag van rond de 2000 euro. Wil je een terrasoverkapping die een leven lang meegaat? Neem dan een van hardhout. Je hebt er een voor 3000 tot 5000 euro.

Prijs terrasoverkapping pvc en aluminium

Aluminium geeft een strakkere en modernere uitstraling dan hout en past daarom vooral bij dito huizen. Aluminium is wel een stuk duurder dan hout en de prijzen beginnen ongeveer bij 2000 euro. Naar gelang de grootte en extra opties kan dit bedrag oplopen en zelfs verdubbelen. Het grote voordeel van aluminium is dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft en dat het zeer lang meegaat. Op die manier haal je de hogere aanschafprijs er wel weer uit.

overkapping pvc afdak kunststof

Een terrasoverkapping van pvc zelf plaatsen of een vakman laten komen?

Het plaatsen van een overkapping van kunststof is ook voor de handige klusser nog een behoorlijke karwei. Hier is wel de nodige kennis, ervaring en vakmanschap nodig.

Een goede vakman heeft dit allemaal in huis. Het is daarom ook verstandig om een deskundige in de arm te nemen als je een terrasoverkapping gaat plaatsen. Je weet dan zeker dat deze op de juiste manier geplaatst wordt en je krijgt bovendien garantie op de plaatsing. Mocht er onverwacht dus toch iets niet helemaal goed zijn aan de overkapping, kan je altijd op hem of haar terugvallen.

Een terrasoverkapping van pvc kopen? Vraag meerdere offertes aan.

De aanschaf van een overkapping van pvc is een behoorlijke investering die je gelukkig niet iedere dag doet. Daarom is het verstandig om te kijken of je op de prijs kunt besparen. Dit doe je door bij meerdere (minstens drie) leveranciers offertes aan te vragen. Door deze offertes naast elkaar te leggen, kun je ze goed met elkaar vergelijken en krijg je een goed inzicht van de prijsopbouw. Op deze manier kun je een behoorlijk bedrag (soms wel 30 tot 40 procent) besparen op de aanschaf van een terrasoverkapping van pvc.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.