Waarop letten bij een Taxus haag kopen?

Wanneer u een groenblijvende haagplant zoekt met prachtige uiterlijke kenmerken is de taxus wellicht iets voor u. Het blijft het hele jaar mooi groen en verliest, ook tijdens een strenge winterperiode, geen naalden. Hierdoor is het uitermate geschikt om een dichte haag mee te vormen waarbij u volop van uw privacy kunt genieten. Maar ook solitair aangeplant zal de taxus uw tuin veel aanzien geven. Wanneer u een taxushaag wilt aanplanten kan dit het hele jaar door, behalve tijdens een vorstperiode. Het behoeft maar weinig onderhoud en is zowel voor grote als kleine tuinen heel geschikt. U kunt een Taxushaag tot grotere hoogte laten uitgroeien maar ook als lage haag zal het geweldig staan. Daarmee is het ook zeer geschikt om erfafscheidingen te maken in de voortuin of om er tuinkamers mee te vormen.

hedge-2692944_1280-1024x588.jpg

Taxus haag als buxusvervanger

De taxus is een uitstekende buxusvervanger. Deze wordt, zoals u wellicht weet, geteisterd door aantasting van diverse ziektes en aanvreting door de buxusmot. Dit heeft als gevolg dat de buxus er maar verdord en bruin bijstaat. Een taxus is resistent tegen deze ongemakken waardoor het prima de buxushaag kan vervangen. Net als de buxus kan een taxus haag op iedere standplaats worden aangeplant. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is want de taxus houdt niet van natte voeten. Het wordt meestal geleverd met een jute zak om de kluit. Deze hoeft u niet verwijderen want het materiaal zal na verloop van tijd vanzelf vergaan in de grond.

Taxus snoeien

Om een taxus goed in model te houden dient u het 2 maal per jaar te snoeien. Dit kan in de gehele periode tussen mei en september. Het snoeien kan met een elektrische snoeischaar of een handexemplaar. Begin onderaan de taxus met snoeien en werk naar boven toe in een smallere vorm. Zo krijgt de onderzijde ook voldoende zonlicht. Na verloop van tijd zal dit vanzelf weer bijtrekken. Het snoeiafval van een taxus haag kunt u bij diverse instanties inleveren, waaronder de gemeente. Dit wordt gebruikt als basisgrondstoffen voor chemotherapie. Zo is een taxus niet alleen mooi om te zien maar dient het ook nog de medische wetenschap.