LED verlichting voor terrasoverkappingen

Als je een terrasoverkapping hebt laten plaatsen, wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk van kunnen genieten. Als het op een mooie zomerdag ’s avonds gaat schemeren, kun je nog perfect buiten een boekje lezen. Of misschien heb jij wel een heerlijke vuurkorf waar je ook in de winter nog bij kunt opwarmen als de avond valt. Zo gezellig! In deze gevallen komt een goede verlichting onder het afdak goed van pas.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

terrasoverkapping led verlichting

Welk type is de beste verlichting onder een afdak?

Bedenk je als eerst of je de verlichting puur voor de sfeer laat aanbrengen, of dat het ook een functionele verlichting moet zijn. Dat is al bepalend voor het type dat je nodig hebt. Natuurlijk kunnen sfeer en functionaliteit ook goed samengaan in een terrasoverkapping met verlichting, maar het is handig als je hier vooraf een idee bij hebt.

De meest gebruikte soorten verlichting zijn halogeen en led. Je kunt hieronder meer lezen over deze twee soorten licht.

Terrasoverkapping met halogeen verlichting

Eén van de meest voordelige opties van terrasoverkappingen met verlichting is halogeen. Daardoor wordt er redelijk vaak voor gekozen. Toch zijn de prijsverschillen met andere types licht niet dusdanig groot.

Het nadeel van halogeen is bovendien dat de levensduur niet erg lang is ten opzichte van andere soorten verlichting. Wel zijn er energiebesparende halogeenlampen op de markt waarmee je tot wel dertig procent bespaart.

Ook heeft halogeenlicht een minder warme en sfeervolle kleur dan ledlampen.

Terrasoverkapping met led verlichting

Terrasoverkappingen met led verlichting zijn razend populair, vanwege de vele voordelen. Dit type licht heeft een lange levensduur en een laag energieverbruik. Led verlichting in de terrasoverkapping gaat tot wel 20.000 branduren mee. Het is dus een goede investering voor je portemonnee en voor het milieu.

Een ander voordeel van led is dat je deze lampjes in talloze varianten kunt kopen. Zo is haast geen enkele kleur meer weg te denken uit de bouwmarkt, en bestaan de lampjes in diverse lichtsterktes. Ledlampjes zijn soms ook verkrijgbaar met een dimmer. Afhankelijk van je activiteit of je gezelschap kun je zo de juiste hoeveelheid licht laten schijnen.

Led is verkrijgbaar in diverse vormen. Je kunt voor ledspots gaan, maar als je de lichtval goed wilt verdelen, kun je bijvoorbeeld een ledstrip in de overkapping laten plaatsen. Daardoor wordt het licht over de hele lengte van de terrasoverkapping verdeeld en hoef je niet verschillende gaten te boren.

Een led strip van een luifel kan wel snel te warm worden, dus denk eraan dat je voor de led strip luifel profielen aanschaft om ze te koelen. Hierdoor kan het aanbrengen van een ledstrip in een overkapping iets prijziger uitvallen.

Vanwege de vele voordelen van leds gaan we in de rest van dit artikel uit van dit type verlichting.

Welke kiezen: inbouwspots of opbouwspots?

Spotlampen zijn op twee manieren te plaatsen: als inbouwspots of als opbouwspots.

Het woord zegt het al: inbouwspots worden mooi in de overkapping weggewerkt. Daardoor vallen ze niet op. Maar misschien wil je juist wel dat de aandacht naar de lampjes wordt toegetrokken. Dan kun je beter voor een opbouwspot kiezen. Een opbouwspot is bovendien gemakkelijker te monteren, want je hebt er geen groot gat voor nodig.

Beide soorten spots zijn uitbreidbaar met lampjes die op afstand te bedienen zijn voor extra comfort. Je kunt met de afstandsbediening de verlichting in- en uitschakelen of de lichtintensiteit instellen.

Hoeveel spots nodig voor afdak?

Het voordeel van een overkapping met spotjes is dat ze veel licht op de vloer geven en relatief weinig licht verspreiden zoals bijvoorbeeld een hanglamp dat doet. Zo zie je altijd goed waar je loopt. Maar omdat een spot dus een relatief smalle plek verlicht, heb je er altijd een aantal van nodig om voor voldoende verlichting te zorgen.

Als je te weinig spots plaatst, behaal je misschien niet je doel en blijft het te donker onder de overkapping. Met te veel spots verpest je dan weer de sfeer… Het is dus van belang om een goed aantal spots te kiezen.

We geven je een handige tip: per vierkante meter heb je ongeveer 1 Watt nodig. Je kunt op die manier makkelijk uitrekenen hoeveel spotjes in de overkapping nodig zijn. We gaan dan uit van een luxwaarde van ongeveer 200, waarbij je de led verlichting van de terrasoverkapping dus puur voor de sfeer aanbrengt.

Houd er rekening mee dat de luxwaarde lager ligt bij een hoog plafond. Je hebt in dat geval meer lampjes nodig.

Kan ik zelf de spotjes in de overkapping aansluiten?

Indien je een ervaren klusser bent, kun je met een kant-en-klaar inbouwpakket zelf de spotjes in de overkapping aansluiten. Doorgaans wordt er een gebruiksaanwijzing meegeleverd. Volg de stappen of zoek op internet naar extra uitleg die op verscheidene websites te vinden is.
Als je Engels spreekt, is onderstaande video ook erg behulpzaam.

Tegen een kleine meerprijs kun je ook een vakman uit de regio inhuren om de overkapping met spotjes probleemloos in orde te maken. Het voordeel daarvan is dat je dan ook altijd op de professional kunt terugvallen indien er onverhoopt defecten ontstaan.

Vraag geheel gratis en zonder aankoopverplichting een offerte op bij onze online offertedienst en bekijk of je het extra bedrag ervoor over hebt.

Waarop letten bij aankoop verlichting afdak?

Het belangrijkste om op te letten bij de aanschaf van led verlichting voor een terrasoverkapping is dat het geheel waterdicht is. Zelfs als je de lampjes direct onder de overkapping laat plaatsen, kan een vochtige omgeving toch de verlichting aantasten. Als je denkt dat de lichtjes eventueel wel in contact kan komen met vocht, dan moet je erop letten dat ze een minimale beschermingsgraad van IP44 hebben.

Besluit ook welke sfeer je wilt creëren. Met warm licht zorg je voor een gezellige sfeer, terwijl koud licht een zakelijkere uitstraling heeft. Plaats de lampjes alleen op enkele plekken om deze meer te accentueren, en liever niet over de gehele overkapping. Je riskeert dan een teveel aan licht waardoor alle sfeer verloren gaat.

Wat kost verlichting onder terrasoverkapping?

Je kunt een volledig pakket voor inbouwbare led verlichting voor een terrasoverkapping online aanschaffen met prijzen tussen de 150 en 300 euro. Het gaat hierbij natuurlijk om richtprijzen. De uiteindelijke prijzen van de terrasoverkapping met verlichting hangen af van jouw wensen. Geef deze door aan de leverancier om een speciaal op maat gemaakte prijsopgave te ontvangen. Het aanvragen van een offerte is doorgaans geheel kosteloos en vrijblijvend.

Je kunt ook zelf online verlichting aanschaffen. Kijk bijvoorbeeld eens op bol.com voor de opties.

Dit is een voorbeeld van een goed aangeschreven product. Deze verlichting van aluminium voor een overkapping heeft warmwit licht en alle benodigdheden worden meegeleverd. Je kiest zelf hoeveel spotjes in de overkapping nodig zijn.

Of kies voor deze goedkopere spotjes. Deze dimbare verlichting van aluminium voor een overkapping heeft een goede waterdichtheid en brandbestendigheid en is relatief erg goedkoop.

De prijs hangt ook deels af van de installatie. Plaats jij de led verlichting in de terrasoverkapping zelf? Dan kun je besparen op de plaatsingskosten. Wel moet je er dan rekening mee houden dat je misschien bepaald materiaal moet aanschaffen voor de bevestiging.

Wil je liever de hulp van een professional inschakelen? Dan komt er gemiddeld zo’n 200 tot 250 euro aan installatiekosten bij.

Om tot de beste prijs voor een terrasoverkapping met led verlichting te komen kun je offertes opvragen bij diverse leveranciers en deze vergelijken. Via Terrasoverkapping-info.be kun je kosteloos online offertes aanvragen bij talloze vakmannen uit jouw regio.

led verlichting terrasoverkapping

Prijs led verlichting terrasoverkapping

Led verlichting is duurder dan de meeste andere verlichting. Bedenk wel dat je er veel langer mee doet en dat het energieverbruik je op termijn heel wat geld zal besparen!
Toch hoeft led verlichting niet onbetaalbaar te zijn. Even prijzen googlen toont je dat een volledig inbouwpakket voor een terrasoverkapping al kan aanschaffen vanaf €125.

Uiteraard is een inbouwpakket wel volledig zelf te installeren en kunnen daar eventuele kosten bijkomen van materialen om de verlichting te bevestigen.

Laat je de verlichting liever installeren? Wees gerust, zo veel meer betaal je niet. Montage begint al bij 200 – 250 euro. Zeker als het gaat om een terrasoverkapping waar led verlichting inclusief is.

*Opgelet: Let bij een inbouwpakket altijd op dat de led verlichting ook buiten kan worden opgehangen. Niet onbelangrijk zijn ook alle aanwezige kabeltjes, want als je die nog allemaal moet bijkopen kan het natuurlijk wel wat duurder worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.