Tien voordelen van terrasoverkappingen

Als je overweegt om een terrasoverkapping te nemen, wil je natuurlijk weten wat je precies koopt. Een terrasoverkapping is namelijk niet iets wat je ‘zomaar even’ aanschaft, het is toch een behoorlijke investering. Want waarom zou je een terrasoverkapping kopen? Omdat deze alle onderstaande tien voordelen heeft.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

terrasoverkapping voordelen

1. De zonwerende functie van een terrasoverkapping

Een van de belangrijkste voordelen van een terrasoverkapping is dat deze je beschermt tegen de felle zon. Het is heerlijk om lekker koel onder je terrasoverkapping te zitten en daarbij houd je natuurlijk vrij zicht op de tuin. Als je een zonnescherm neemt, ben je toch vaak een deel of het hele zicht richting tuin kwijt.

2. Een groot deel van het jaar kun je buiten zitten

Een ander voordeel van terrasoverkapping is dat je, zelfs bij minder goed weer, de mogelijkheid hebt om buiten te kunnen zitten. De regen valt langs je heen en jij zit lekker droog onder je overkapping. Als het zonnetje af en toe doorbreekt, is het in een oogwenk weer heerlijk wam onder de overkapping.

3. Eenvoudig om een veranda realiseren

Het is mogelijk om de terrasoverkapping uit te breiden met zijwanden en/ of voorwanden met een schuifdeur. Het voordeel hiervan is dat je op deze manier eenvoudig een echte veranda creëert. Je kunt dan ook op zonnige dagen in de wintermaanden genieten van de heerlijke zonnewarmte.

4. Geen hinderlijke UV-stralen

De meeste materialen waar overkappingen van gemaakt zijn, houden UV-stralen tegen. Het belangrijkste voordeel is dat je nu zelf goed beschermd bent tegen de zon, maar ook je tuinmeubels zullen niet zo snel verkleuren. Hierdoor zullen deze ook weer langer meegaan.

5. Een terrasoverkapping geeft extra opbergruimte

Een voordeel van terrasoverkappingen is ook dat je nooit meer je tuinmeubels naar de zolder hoeft te zeulen. Deze blijven namelijk overdekt staan onder de overkapping. Ook andere zaken als tuingereedschap en potplanten kunnen prima overwinteren onder een terrasoverkapping.

6. Je hebt geen vergunning nodig

In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen om een terrasoverkapping te bouwen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je je aan dient te houden. Als je niet meer dan dertig vierkante meter aan tuinhuisjes of gelijksoortige bijgebouwen hebt, mag je meestal vergunningsvrij een terrasoverkapping bouwen.
Deze voorwaarden kun je hier ook nog eens nalezen. Het kan ook zijn dat er een aantal gemeentelijke regels zijn waar je je aan dient te houden. Het beste kun je hier even bij de gemeente navraag naar doen.

7. Snelle en gemakkelijke plaatsing

Een specialist in terrasoverkappingen zal ervoor zorgen dat een terrasoverkapping snel en goed geplaatst wordt. Het zelf plaatsen van een overkapping wordt afgeraden, tenzij je een echte vakman bent in dit gebied. Het is een karwei dat een behoorlijke portie vakkennis, inzicht en ervaring vraagt. Als je er zelf mee begint en het gaat op den duur fout, moet je alsnog een vakman vragen die eerst jouw werk moet herstellen en dan nog moet gaan bouwen. Allemaal kosten die je had kunnen besparen.

8. Een terrasoverkapping is duurzaam

Een terrasoverkapping van goede kwaliteit heeft een lange levensduur, doordat er goede materialen gebruikt worden die weinig onderhoud behoeven. Als je zelf zorgt voor de nodige schoonmaakbeurten, kun je lang genieten van je terrasoverkapping.

9. Een terrasoverkapping is van meerwaarde voor je woning

Een voordeel van terrasoverkappingen is zeker dat het zowel je huis als de tuin verfraait en dat nog op een betaalbare manier ook. Hierdoor geeft het de woning een bepaalde meerwaarde en daar kun je weer van (financieel) profiteren bij eventuele verkoop van de woning.

10. Een terrasoverkapping kan ook een tuinoverkapping worden

In principe hoef je een terrasoverkapping niet vast te maken aan de gevel van je woning. Je kunt de overkapping ook vrijstaand plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je de terrasoverkapping op iedere gewenste plek in de tuin kunt neerzetten. Je spreekt in zo’n geval niet meer van een terrasoverkapping, maar je hebt het over een tuinoverkapping, pergola of prieel.

Voordelen van terrasoverkappingen: de materialen

De belangrijkste keuze die je moet maken als je een terrasoverkapping koopt, is van welk materiaal je deze wilt. Terrasoverkappingen kunnen namelijk gemaakt worden van diverse materialen met elk hun specifieke eigenschappen en bijbehorende voordelen. De meest voorkomende materialen waar terrasoverkappingen van worden gemaakt, zijn:

We geven hieronder per materiaalsoort de voordelen van terrasoverkappingen aan.

De voordelen van een terrasoverkapping van hout

Bijna de helft van het aantal mensen die een terrasoverkapping koopt, kiest voor een houten variant. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat deze terrasoverkappingen veel voordelen bezitten. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Hierdoor past een terrasoverkapping van hout bij vrijwel iedere woning.
 • Hout is er in vele soorten, kleuren en texturen. Je hebt dus heel veel keuze en kunt de houtsoort kiezen die het beste bij jou en bij je woning past.
 • Hout is gemakkelijk te bewerken. Dit vergroot niet alleen de mogelijkheden van de terrasoverkapping, ook is de plaatsing is een stuk gemakkelijker.
 • Hout is een relatief goedkoop materiaal, waardoor je ook met een klein budget een terrasoverkapping van goede kwaliteit kunt aanschaffen.
 • Hout is een duurzaam materiaal. Zeker als je een terrasoverkapping van hardhout neemt, heb je weinig tot geen onderhoud. Dergelijke overkappingen gaan zeker 25 jaar mee.

De voordelen van een terrasoverkapping van aluminium

Terrasoverkappingen van aluminium worden steeds populairder. Dit zal ongetwijfeld komen door de vele voordelen dat aluminium te bieden heeft.

 • Aluminium is een licht, maar ook zeer sterk materiaal. Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijk is om een terrasoverkapping van aluminium te bouwen.
 • Aluminium heeft een moderne en strakke uitstraling. Vooral bij moderne woningen past een aluminium overkapping heel goed, maar in principe past een aluminium overkapping bij iedere woning.
 • Een overkapping van aluminium heeft weinig onderhoud nodig, omdat het niet zal roesten. Bijkomend voordeel is dan ook dat een aluminium overkapping zeker dertig jaar meegaat.
 • Een terrasoverkapping van aluminium wordt aan elkaar gelast. Hierdoor kun je de overkapping mooi afwerken, wat weer ten goede komt aan de uitstraling.

Voordelen van een terrasoverkapping van glas

Als we het over een terrasoverkapping van glas hebben dan bedoelen we dat het dak van glas is gemaakt. Het frame (steunpalen en dakprofielen) is gemaakt van een ander materiaal, bijvoorbeeld hout of aluminium. Dit zijn de voordelen van terrasoverkappingen van glas:

 • Een groot voordeel van een terrasoverkapping van glas is dat je altijd vrij zicht hebt. Daarbij profiteer je van een vrijwel optimale lichtinval.
 • Als je een overkapping neemt van gelaagd glas (hoogrendementsglas), profiteer je van een goede isolatie. In de zomer blijft het onder de overkapping koeler en op koudere dagen houdt het glas de warmte beter vast.
 • Een overkapping van glas heeft nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Het enige wat je moet doen aan onderhoud is een regelmatige schoonmaakbeurt. Dit kan met allerlei soorten schoonmaakmiddelen.

Voordelen van een terrasoverkapping van polycarbonaat

Met polycarbonaat bedoelen we een zeer sterke kunststof. Met platen van deze kunststof kun je het dak van een terrasoverkapping maken. Het frame is, net als bij glas, gemaakt van een ander materiaal. De voordelen van een terrasoverkapping van polycarbonaat zijn:

 • Polycarbonaat is een bijzonder sterk materiaal (vele malen sterker dan glas). Het zal niet scheuren of breken.
 • Polycarbonaat is een licht (de helft lichter dan glas) materiaal. Hierdoor is het gemakkelijk te verwerken.
 • Polycarbonaat werkt brandvertragend en gaat niet druipen bij brand.
 • Polycarbonaat is gemakkelijk te bewerken. Je kunt er eenvoudig in zagen, boren of frezen. Dit vergemakkelijkt de plaatsing ook weer.

De voordelen van een terrasoverkapping van pvc

Polyvinylchloride, ofwel pvc, is eveneens een kunststof waarmee je het dak van een terrasoverkapping construeert. Een terrasoverkapping van pvc heeft ook zo zijn voordelen, welke we voor je op een rijtje zetten:

 • Pvc is relatief goedkoop. Als je een terrasoverkapping van pvc koopt, kan dit zeker met een klein budget.
 • Een voordeel van pvc is dat het een bijzonder licht materiaal is. Hierdoor heb je mogelijkheid om eenvoudig een schuifbaar dak te realiseren. Met een schuifbaar dak, kun je bijvoorbeeld zelf de lichtinval regelen.
 • Pvc is niet zo sterk als polycarbonaat, maar nog altijd drie keer sterker dan glas.
 • Als je doorzichtig pvc neemt, heb je nog steeds een lichtinval van tachtig procent. Genoeg dus om behaaglijk onder je overkapping te zitten.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.