Terrasoverkapping in Oost-Vlaanderen: Gratis offertes en info
Wil je zomers lekker in de schaduw zitten en de rest van het jaar, ondanks het mindere weer, toch buiten kunnen zitten? Dan is een terrasoverkapping een hele goede optie. Een terrasoverkapping is een aanwinst voor zowel het huis als de tuin, waar je bijna het hele jaar door gebruik van kunt maken. Terrasoverkappingen in de provincie Oost-Vlaanderen zijn overal te koop. Mocht je overwegen om er een te nemen dan kunnen we je direct meerdere offertes sturen. Zo kan je vlot prijzen vergelijken en zelf de knoop doorhakken.
Wat is een terrasoverkapping?
Een terrasoverkapping bestaat uit een aantal steunpalen en leggers met daarop een dak. Deze overkapping wordt aan een gevel van de woning gemonteerd. Uiteraard plaats je de overkapping boven het terras, maar je kunt natuurlijk ook een nieuw terras onder de overkapping aanleggen. Het verschil met een tuinoverkapping is dat deze niet aan een gevel is gemonteerd, maar los in de tuin staat. Het doel is in ieder geval dat je zomers goed beschut zit tegen de zon en in de minder mooie jaargetijden beschut bent tegen weer en wind. Zoek je een terrasoverkapping in de provincie Oost-Vlaanderen? Wij kunnen diverse offertes aanbieden van vakmensen uit deze regio.
Terrasoverkapping Oost-Vlaanderen: de voordelen
Een terrasoverkapping biedt heel veel voordelen. Hieronder noemen we de belangrijkste.
- Een terrasoverkapping is in het algemeen snel en gemakkelijk geplaatst. Een goede vakman kan deze binnen een dag monteren.
- Terrasoverkappingen zijn erg duurzaam. Het is afhankelijk van welke materialen de overkapping gemaakt is, maar ze gaan zeker 10 en sommige wel 25 jaar of langer mee.
- Aan de meeste terrasoverkappingen heb je erg weinig onderhoud. In de regel beperkt zich dit tot regelmatig schoonmaken van de overkapping.
- Als je een terrasoverkapping neemt met een glazen of kunststof dak dan heb je geen hinder van UV-straling. Dit wordt namelijk tegengehouden door het materiaal. Zo is je huis beschermd, maar ook tuinmeubels zullen minder snel verkleuren.
- Er is een terrasoverkapping voor iedere portemonnee. Je kunt ze voor een paar honderd, maar ook voor enkele duizenden euro’s aanschaffen. Het is maar net welke wensen je hebt.
- Als je een goede terrasoverkapping koopt die veel beschutting biedt dan kan je een heel groot deel van het jaar hiervan genieten. Ook op mindere dagen zit je dan heerlijk beschut onder de overkapping en verleng je het buitenseizoen.
- Je kunt vrij eenvoudig van een terrasoverkapping een tuinkamer maken. Dit kan door zij- en voorwanden te plaatsen. Op deze manier kun je het hele jaar door van je overkapping genieten.
- Een mooie, degelijke en duurzame overkapping is een grote meerwaarde voor de woning. Bij een eventuele verkoop van het huis kun je hier weer financieel voordeel uithalen.
- Je kunt de overkapping in de winter gebruiken als opbergplaats voor de tuinmeubels. Erg handig als je weinig opbergruimte in de woning hebt.
Terrasoverkappingen Oost-Vlaanderen: de nadelen
Wil je tot een goede keuze komen voor het aanschaffen van een terrasoverkapping dan is het verstandig om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Terrasoverkappingen hebben weinig grote nadelen, maar ze zijn er wel. Hieronder noemen we de belangrijkste.
- Een terrasoverkapping hoeft niet heel duur in aanschaf te zijn, maar dan heb je een minder goede kwaliteit. Neem je een goede, duurzame overkapping dan ben je toch wel een behoorlijk bedrag kwijt. Hier staat tegenover dat je er natuurlijk heel veel jaren plezier van hebt.
- Wat veel mensen vergeten, is dat je ook een goede fundering nodig hebt als je een terrasoverkapping neemt. Zeker bij zware exemplaren met een glazen dak is een fundering van groot belang. Uiteraard brengt dit weer extra kosten met zich mee.
- Een terrasoverkapping neemt ruimte in. Denk er goed over na of je deze ruimte kunt missen, aangezien een overkapping tientallen jaren meegaat.
- Ben je erg gesteld op je privacy? Als je al niet zo’n hele grote tuin hebt en de overkapping komt wel erg dicht bij de buren te staan, kan dit problemen opleveren.
- Ben je geen echt buitenmens, maar zit je voornamelijk op warme dagen op het terras. Een terrasoverkapping kan dan een onnodige aanschaf zijn, omdat je deze een groot deel van het jaar kan gebruiken. Je zou in dat geval kunnen overwegen om een zonnescherm te nemen.
Heb je alle voor- en nadelen goed tegen elkaar afgewogen en ga je voor de aanschaf van een terrasoverkapping in Oost-Vlaanderen? Vraag via deze pagina gratis en vrijblijvende offertes aan bij vakmensen uit jouw regio.
Terrasoverkapping Oost-Vlaanderen: vergunningen
Veel mensen vragen zich af of je een vergunning moet aanvragen voor het bouwen van een terrasoverkapping. In principe kun je een terrasoverkapping vergunningsvrij bouwen, mits je wel aan een aantal voorwaarden voldoet:
- De terrasoverkapping is niet hoger dan 3,5 meter gemeten vanaf de grond tot het hoogste punt van de overkapping.
- De terrasoverkapping wordt maximaal dertig meter vanaf de woning opgetrokken.
- In de zijtuin blijft de terrasoverkapping minstens drie meter van de perceelgrens.
- In de achtertuin blijft de terrasoverkapping een meter van de perceelgrens. Als er op de perceelgrens een scheidingsmuur staat, mag de terrasoverkapping daar tegenaan gebouwd worden, mits de scheidingsmuur niet veranderd wordt.
De totale oppervlakte van de terrasoverkapping mag niet meer dan veertig vierkante meter bedragen. Hier worden bestaande bijgebouwen, bijvoorbeeld een tuinhuisje, in de berekening meegenomen.
Daarbij heeft iedere gemeente weer zijn eigen regeltjes. Het blijft dus verstandig om bij je eigen gemeente te informeren of er aanvullende voorwaarden zijn. De meeste vakmensen zijn op de hoogte van de plaatselijke regelgeving omtrent overkappingen.
Meer info over vergunningen vind je in dit artikel.
Terrasoverkapping Oost-Vlaanderen: zelf plaatsen of laten doen?
Je kunt een terrasoverkapping als bouwpakket uit de bouwmarkt halen en deze redelijk eenvoudig zelf in elkaar zetten. Je hebt dan een simpele maar wel kwalitatief minder goede overkapping die vijf tot tien jaar meegaat.
Er zijn ook kwalitatief goede prefab terrasoverkappingen te koop. Het is een stuk ingewikkelder om deze zelf in elkaar te zetten en daarom kan je dit beter aan de vakman overlaten.
Wil je een op maat gemaakte terrasoverkapping? Dan is het zeker verstandig om met een goede vakman in zee te gaan. Deze heeft de benodigde kennis, vakmanschap en ervaring om een prachtige terrasoverkapping te plaatsen in jouw tuin die helemaal aan je wensen voldoet. Wil je een offerte van een op maat gemaakte terrasoverkapping in Oost-Vlaanderen? Surf dan verder naar deze pagina en laat je gegevens achter. Wij contacteren je zo snel mogelijk terug!
Terrasoverkappingen Oost-Vlaanderen: materialen en prijzen
Terrasoverkappingen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals:
Hieronder geven we een toelichting van de materialen inclusief de gemiddelde prijzen. Let op: alle hier genoemde prijzen zijn inclusief btw en plaatsing. Het zijn richtprijzen, de actuele prijzen kunnen anders liggen.
Hout
Veel mensen kiezen voor een houten terrasoverkapping om de warme en natuurlijke uitstraling. Een dergelijke overkapping past dan ook bij iedere woning. Je kunt een terrasoverkapping van hout zo duur maken als je zelf wilt. Hoe duurder de houtsoort, hoe duurder de overkapping wordt. Je hebt al een houten overkapping voor 500 euro. Neem je er een van hardhout? Dan ben je zeker 5000 euro kwijt.
Aluminium
Terrasoverkappingen van aluminium worden steeds populairder. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de duurzaamheid die aluminium heeft. Een dergelijke terrasoverkapping gaat zeker 20 tot 25 jaar mee. Daarbij heeft een aluminium overkapping nauwelijks onderhoud nodig. Aluminium overkappingen hebben een strak en modern uiterlijk en passen heel goed bij dito woningen. De prijs van een eenvoudige aluminium overkapping is ongeveer 1500 euro. De wat luxere modellen beginnen bij 2500 euro tot 5000 euro.
Glas (dak)
Met een glazen terrasoverkapping bedoelen we dat het dak van glas is gemaakt. De constructie kan van hout of aluminium gemaakt zijn. Het voordeel van glas is dat zonlicht voor honderd procent wordt doorgelaten en je altijd een goed uitzicht hebt. Vooral op koude dagen met toch een beetje zonneschijn is het heerlijk toeven onder een overkapping van glas. De prijs van een glazen overkapping ligt gemiddeld op 2000 euro. Bij meerdere opties of luxere uitvoering kan dit bedrag oplopen naar 6000 euro.
Doek (dak)
Een terrasoverkapping met doek is eigenlijk een tussenvorm tussen een terrasoverkapping en een zonnescherm. Waar de meeste terrasoverkappingen het hele jaar door blijven staan, moet je bij deze terrasoverkapping het doek in de winter verwijderen. Een terrasoverkapping met doek gebruik je dan ook vooral in de zomermaanden. Het voordeel van deze overkappingen is dat ze budgettair erg vriendelijk zijn. Een terrasoverkapping met doek en een houten constructie kost 650 tot 1100 euro. Met een aluminium constructie ben je ongeveer 1500 euro kwijt.
Kunststof
Net als bij een terrasoverkapping van glas gaat het hier ook weer om het dak van de overkapping. De constructie is meestal van hout of aluminium gemaakt. Het is uiteraard wel mogelijk dat bepaalde onderdelen van de steunbalken ook uit kunststof bestaan.
Er wordt vaak pvc of polycarbonaat gebruikt voor een terrasoverkapping. In vergelijking met glas is dit materiaal sterker, steviger en vooral goedkoper. De mate waarin het licht wordt doorgelaten is bij kunststof wel minder dan bij glas. Een terrasoverkapping van kunststof kost ongeveer 1000 euro. Luxere uitvoeringen hiervan kosten 2000 tot 3000 euro. In de regel is polycarbonaat iets duurder, maar ook iets beter van kwaliteit dan pvc.
Weet je al welke soort terrasoverkapping je gaat nemen en wil je graag de exacte prijs hiervan weten? Laat je gegevens achter en je krijgt offertes toegestuurd van terrasoverkappingen in de provincie Oost-Vlaanderen. De offertedienst is bovendien helemaal gratis en er zijn geen verplichtingen.
Terrasoverkapping onderhoud
Een terrasoverkapping vergt ook onderhoud en bij de ene overkapping is dat wat meer dan bij de andere. Wat in ieder geval bij iedere overkapping moet gebeuren is, schoonmaken. In principe is het gewoon een kwestie van met een sopje van lauw water en een mild schoonmaakmiddel de constructie en het dak schoon boenen. Gebruik geen bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen om beschadiging te voorkomen en het liefst ook geen schuursponsjes of iets dergelijks. Wat je wel kunt gebruiken is schoonmaakazijn en groene aanslag reiniger. Zwarte vegen kun je verwijderen met een speciale reinigingspasta. Als je dit ongeveer twee keer per jaar doet dan kan je er zeker van zijn dat de terrasoverkapping nog vele jaren meegaat.
Offertes aanvragen voor terrasoverkappingen in Oost-Vlaanderen
Lijkt een overkapping jou wel iets? Of ben je nog niet helemaal overtuigd? Door een offerte aan te vragen bij één van onze vakmannen in Oost-Vlaanderen krijg je meer informatie over de mogelijkheden en antwoorden op al je vragen. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Je bent dus nooit iets verplicht.