Terrasverwarming

Helaas kun je in ons land niet heel het jaar door genieten van tropische temperaturen. Vooral als er aan jouw huis een tuin grenst is dat erg jammer. Door een terrasoverkapping met terrasverwarming te plaatsen kun je bij alle weersomstandigheden van het buitenleven genieten. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten terrasverwarming en zorgen we ervoor dat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

terrasverwarmer terrasoverkapping

Wat zijn de mogelijkheden?

Bij het kiezen van terrasverwarming kun je kiezen uit drie opties: verwarming op basis van gas, terrasverwarming op elektriciteit of terrasverwarming met hout.

Terrasverwarming op gas

Gasverwarming is absoluut de duurste optie, maar dit type is wel het meest efficiënt. Een verwarmingselement van dit type heeft namelijk het grootste bereik. Voor gas wordt dan ook vooral als terrasverwarming in de horeca gekozen om een groter oppervlak te kunnen verwarmen. De zichtbare vlam van een gasverwarming draagt daarnaast bij aan een gezellige sfeer.

Bij een terrasverwarming op gas kun je kiezen tussen een apparaat met handmatige ontsteking of een apparaat met elektrische ontsteking. Bij de handmatige variant moet je de gastoevoer zelf openen en met een lucifer het gas ontsteken. Bij de elektrische variant is het apparaat voorzien van een ontsteking die vanzelf plaatsvindt wanneer je het toestel aan zet.

Bij een apparaat met elektrische ontsteking kun je ook een dimfunctie laten plaatsen. Dit is ideaal aan het eind van de zomer, wanneer het net niet warm genoeg is om buiten te zitten maar ook niet koud genoeg om de verwarming op de sterkste stand te zetten.

Gasverwarming is alleen verkrijgbaar in een staande variant. Je kunt daarbij meestal wel een vorm uitkiezen, bijvoorbeeld langwerpig of juist heel klein.

Terrasverwarming op elektriciteit

Infrarood terrasverwarming maakt gebruik van een elektromagnetische straling die je niet kunt zien. Een infrarood terrasverwarming verspreidt minder warmte dan terrasverwarming op gas. Je hebt dan meestal ook meerdere infrarood elementen nodig om het lekker warm te krijgen onder het afdak.

Een nadeel van elektrische terrasverwarming is dat je gebonden bent aan een stopcontact. Je kunt deze heater dus niet overal plaatsen.

De unieke vorm van opwarming veroorzaakt door infrarood zorgt ervoor dat de warmte direct door de huid wordt opgenomen en niet verloren gaat aan de omgeving. Daardoor verbruik je ondanks het plaatsen van meerdere elementen uiteindelijk minder energie dan wanneer je gas gebruikt. Deze terrasverwarming is elektrisch en is dus een goedkopere en duurzamere optie. Omdat een elektrische terrasverwarming relatief veel licht afgeeft kun je de terrasverwarmer als lamp gebruiken om nog meer energie te besparen.

Deze energiezuinige terrasverwarming is verkrijgbaar in staande, hangende en zelfs liggende varianten. Je kunt deze heaters ook als inbouw terrasverwarming verkrijgen. De verwarming wordt dan op een stijlvolle manier in de overkapping verwerkt en valt amper op.

Terrasverwarming op hout

De meest traditionele optie is natuurlijk de terrashaard. Deze buitenkachels hebben meestal een pijp om de rook af te voeren. Deze verwarming is de meest sfeervolle: wie houdt er nu niet van de geur en het geluid van een knisperend haardvuur? Bovendien is terrasverwarming op hout relatief goedkoop.

terrasverwarmer terrasoverkapping

Uit welke soorten terrasverwarmers kan ik kiezen?

Natuurlijk is het belangrijkste dat je straks heerlijk van de warmtestraling kunt genieten. Maar het oog wil ook wat. Bedenk welke soort verwarming het best bij jouw terras past.

De stijlvolle terrasverwarmer in piramide vorm heeft een zichtbare vlam. Deze terrasverwarming is in de horeca vooral populair. Deze heater staat doorgaans op wieltjes en is daardoor eenvoudig te verplaatsen. Sommige staande terrasverwamers zijn ook in hoogte te verstellen. Deze staande verwarming werkt op gasflessen. En maak je maar geen zorgen: bij de meeste terrasverwarmers in piramide vorm wordt de gastoevoer automatisch afgesloten mocht de heater onverhoopt omvallen.

Een hangende terrasverwarming is vooral geschikt om onder een terrasoverkapping te gebruiken. Afhankelijk van het type kun je de heater aan het plafond of aan de wand bevestigen. Een groot voordeel van hangende terrasverwarming is dat het ruimte bespaart en dat ze zeer geschikt zijn om kleinere oppervlakken te verwarmen. Hangende terrasverwarming wordt dan ook vaak gebruikt op balkons. Er bestaan ook verwarmers die speciaal gemaakt zijn om in een parasol op te hangen. Hangende verwarmers werken vrijwel altijd op elektriciteit.

Hoeveel terrasverwarmers heb ik nodig onder de overkapping?

Hoeveel warmte-elementen je onder het afdak moet plaatsen, is afhankelijk van een aantal factoren:

1. Het vermogen van het apparaat

Bekijk bij de aanschaf van terrasverwarming goed het aantal Watt. Het is handig om het vermogen van de warmte-elementen te spreiden over verschillende verwarmers, zodat de warmte niet te veel op een punt geconcentreerd wordt en zodat je er op iedere plek onder het afdak van kunt genieten.

2. De plek van de terrasoverkapping

Zo komen we ook tot het volgende punt. De plek van de terrasoverkapping en de plek waar je wilt gaan zitten onder het afdak zijn eveneens van belang. Hierbij dien je vooral rekening te houden met de wind. Als de terrasoverkapping goed ingesloten is gebouwd, gaat er minder snel warmte verloren. Je hebt dan niet per se een groot vermogen nodig. Per vierkante meter kun je 250 tot 300 Watt als een prettig minimum hanteren. Wanneer de terrasoverkapping meer op de wind ligt of in een gebied met een open vlakte, zal je meer comfort ervaren met een minimum van 300 tot 350 Watt per vierkante meter.

3. Het aantal mensen

Als je lekker knus onder het afdak van de terrasverwarming wil genieten, is een enkel warmte-element misschien niet genoeg. Een terrasverwarmer van 1500 Watt is doorgaans voldoende voor twee personen. Is jouw buitenkamer groot genoeg om vrienden of familie te ontvangen, dan kun je er beter voor kiezen om meer elementen te plaatsen. Voor drie tot vier personen wordt aangeraden om terrasverwarming van in totaal 4000 Watt te installeren.

We illustreren het bovenstaande met de volgende voorbeelden:

  • Voor een terrasoverkapping van minder dan zes vierkante meter koop je een terrasverwarmer van 2000 Watt
  • Voor een terrasoverkapping van tussen de zes en acht vierkante meter koop je een terrasverwarming van 3000 Watt of twee aparte verwarmers van ieder 1500 Watt
  • Voor een terrasoverkapping van tussen de acht en negen vierkante meter koop je twee terrasverwarmers van ieder 2000 Watt
terrasverwarmer

Hoe kan ik zelf een terraswarmer plaatsen?

Wanneer je een ervaren klusser bent, kun je ervoor kiezen de warmte-elementen zelf te installeren. Zo kun je ook op de kosten besparen.

Bij een terrasverwarming op gas dien je een bestaande gasleiding te hebben. Je kunt het apparaat op de vaste leiding aansluiten met een gasslangset, die je doorgaans apart moet aanschaffen. Een elektrisch apparaat dat op gas werkt heeft ook een aansluiting nodig voor het benodigde aantal volt. Om oververhitting onder het plafond van de terrasoverkapping te voorkomen, moet je niet vergeten een beschermplaat te installeren.

Heb je geen ervaring in de bouw, dan laat je dit klusje het best aan een professional over. Op die manier ben je er zeker van dat de constructie goed en veilig geplaatst wordt. Vraag op voorhand een offerte aan om te weten te komen welke meerprijs de plaatsingskosten met zich meebrengen.

Een infrarood terrasverwarming daarentegen sluit je simpelweg op een geaard stopcontact aan en kun je direct gebruiken. Dit is dus verreweg de meest eenvoudige optie, tenzij je kiest voor inbouw terrasverwarming. Doorgaans krijg je daarbij wel de instructies aangeleverd, dus je zou een poging kunnen wagen.

terrasverwarming gas

Wat is de gemiddelde prijs van terrasverwarming?

De meest eenvoudige verwarmers kun je al vanaf vijftig euro vinden. Houd er rekening mee dat je daarbij wel op het lage wattage en de daaruit voortvloeiende lage levensduur moet letten. In dit geval geldt vaak het idee dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is.

Een kwalitatieve infrarood terrasverwarming gaat relatief lang mee en kun je al vinden vanaf zo’n tweehonderd euro. Een goede terrasverwarming op gas kun je ook vanaf ongeveer tweehonderd euro vinden, maar daarbij komen nog wel de kosten voor het gasverbruik. Een sfeerhaard voor in de tuin kun je al vanaf ongeveer driehonderd euro aanschaffen. Bedenk je wel dat je telkens haardblokken dient te kopen.

De hierboven genoemde prijzen dienen slechts ter illustratie. De daadwerkelijke prijzen kunnen hiervan afwijken en per leverancier verschillen. Om tot de beste prijs te komen, loont het daarom de moeite om de verschillende prijzen te vergelijken. Online shoppen geeft je de meeste mogelijkheden.

Waar kan ik een terrasverwarmer kopen?

Bij online webwinkels zoals Bol.com kun je terrasverwarming aanschaffen tegen aantrekkelijke prijzen. Webshops hebben doorgaans een vrij groot aanbod van hoogwaardige kwaliteit. Je kunt op internet altijd vooraf de beoordelingen over een bepaald product bekijken om zeker te zijn van je aankoop.

We tonen je hier enkele voorbeelden:

  • Deze relatief dure piramidevormige terrasverwarming werkt op gas. Met een vermogen van 29350 Watt kan deze heater een zeer groot oppervlak verwarmen. Dankzij de wieltjes kun je de verwarming eenvoudig verplaatsen.
  • Deze terrasverwarmer in lamp vorm werkt op infrarood verwarmingselementen die in slechts vijf seconden warm worden. Deze strakke terrasverwarmer op elektrisch is hangend en is scherp geprijsd.
  • Deze energiezuinige terrasverwarming werkt op elektriciteit en is op afstand bedienbaar. Deze inbouw terrasverwarming kan met de meegeleverde accessoires eenvoudig bevestigd worden.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.