Terrasoverkapping uit smeedijzer

Wanneer je een terrasoverkapping wilt plaatsen, heb je de keuze uit verschillende materialen. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen én unieke uitstraling. Voor de liefhebber van een landelijke of rustieke stijl is een pergola uit smeedijzer echter één van de beste opties. Vooral als je van Engelse krullen en prachtige uitgewerkte details houdt. Maar wat zijn de mogelijkheden en hoeveel kost het je?

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Voordelen van een terrasoverkapping uit smeedijzer

Een smeedijzeren afdakje of losstaande pergola uit smeedijzer heeft tal van voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat je op regenachtige dagen heerlijk droog blijft en dat je ook bij felle zon optimaal van je tuin geniet. Het gaat tot wel een leven lang mee, want smeedijzer is een materiaal dat erg sterk is.

Doordat het een grote draagkracht heeft, is het bovendien mogelijk om dunnere steunpalen te gebruiken. Ideaal als je een elegante terrasoverkapping wilt ontwerpen! Je kan er daarnaast allerlei siersels aan toe te voegen zoals, krullen, bolletjes en spijlen. Een smeedijzeren pergola ontwerp je dus makkelijk volledig naar je eigen smaak!

terrasoverkapping uit smeedijzer

Voor wie is een smeedijzeren pergola minder geschikt?

Uiteraard heeft een smeedijzeren pergola ook enkele nadelen. Zo zal je het regelmatig moeten behandelen met ijzerverf om het in topconditie te houden. Als jij dus het liefst een pergola wilt waar je geen onderhoud aan hebt, is dit misschien niet de beste keuze voor jou.

Ook als je met een beperkt budget zit, is een pergola uit smeedijzer niet meteen de beste optie. Het is duur in aankoop, omdat de onderdelen met de hand moeten gemaakt worden. Het is natuurlijk wel een uitstekende investering, omdat het levenslang meegaat. Iets om rekening mee te houden!

Een smeedijzeren pergola voor elke soort woning

Een smeedijzeren overkapping doet je misschien meteen denken aan een overkapping in Franse stijl die vooral past bij een prachtig herenhuis of een kasteelachtige woning. Maar eigenlijk is het een goede optie voor verschillende huisstijlen.

Er zijn namelijk smeedijzeren afdakjes in diverse designs verkrijgbaar. Zelfs als je woning dus eerder modern is, vind je een terrasoverkapping uit smeedijzer die hier perfect bij past. Doordat je het ook op maat kan laten maken en je kan kiezen voor allerlei charmante vormen, word je enkel gelimiteerd door je fantasie. Heb je geen inspiratie? Geen probleem, want je kan raad vragen aan één van onze bekwame professionals.

Handig om te weten: smeedijzer is eveneens verkrijgbaar in tal van kleuren. Dus ook als het voor jou iets kleurrijker mag zijn, zit je goed met een overkapping uit dit materiaal. Vraag ook hierover gerust meer informatie aan één van onze vakmannen!

smeedijzeren overkapping

Interessante alternatieven voor een smeedijzeren pergola

Een smeedijzeren pergola is heel erg leuk om te plaatsen als je graag iets bijzonder in je tuin wilt. Maar wist je dat er nog prachtige alternatieven zijn die erop lijken maar toch net ietsje anders zijn? Voorbeelden hiervan zijn de gietijzeren pergola of de stalen terrasoverkapping. Bekijk ook deze alternatieven zodat je zeker de juiste keuze maakt!

Gietijzeren overkapping

Een gietijzeren pergola of overkapping is sterk vergelijkbaar met de smeedijzeren variant, maar er zijn enkele verschillen. Smeedijzer wordt gemaakt door ijzer te smeden. Daarbij plaatst een smid het ijzer in een steenkolenvuur. Vervolgens wordt het tot de juiste vorm gehamerd en geboord. Er zijn hierdoor heel wat mogelijkheden.

Een gietijzeren pergola is net iets anders. Gietijzer bevat naast ijzer namelijk ook meer dan 2% koolstof. Wanneer het ijzer gesmolten is, wordt het in een vorm of mal gegoten. Ook bij een gietijzeren pergola zijn er dus heel wat mogelijkheden, maar meestal is het toch minder gedetailleerd dan een pergola uit smeedijzer. Het voordeel is dan wel dat een gietijzeren overkapping goedkoper is.

Stalen terrasoverkapping

Een stalen terrasoverkapping bestaat eveneens uit ijzer en koolstof. Het grote voordeel van dit alternatief is dat het heel wat sterker is dan een overkapping uit smeed- of gietijzer.

Het nadeel is dan wel dat er hier niet zoveel bijzondere vormen mogelijk zijn. Een stalen terrasoverkapping is dus eerder een goede keuze als je het modern of industrieel wilt houden.

smeedijzer terrasoverkapping

Wat kost een terrasoverkapping uit smeedijzer?

Ben jij er helemaal van overtuigd dat een smeedijzeren overkapping voor jou de beste keuze is? Dan vraag jij je waarschijnlijk af wat het je precies gaat kosten. Natuurlijk hangt de prijs af van een aantal factoren. Vooral de grootte van het afdak heeft er een grote invloed op, maar ook extra verlichting, het soort dak en enkele andere factoren kunnen de prijs sterk doen oplopen.

Over het algemeen betaal je voor een smeedijzeren terrasoverkapping ongeveer 2.000 euro. Deze prijs is voor een overkapping met een simpele vorm en een oppervlakte van ongeveer tien vierkante meter. Bij een overkapping in Franse stijl ligt de prijs wat hoger. En ook als je een smeedijzeren terrasoverkapping met een oppervlakte van twintig vierkante meter of meer wilt plaatsen, betaal je al snel zo’n 3.000 tot 5.000 euro.

Zoals je ziet is de prijs van een pergola uit smeedijzer dus niet min, maar het blijft wel een goede investering dankzij de uitstekende duurzaamheid.

Prijs van een pergola uit smeedijzer in vergelijking met andere materialen

Ben je nog aan het twijfelen tussen een pergola uit smeedijzer en eentje uit een ander materiaal? Dan helpt het om prijzen te vergelijken. Hieronder krijg je alvast een handig prijsoverzicht!

Prijs terrasoverkapping per materiaalsoort

Wat zijn de verschillen tussen de diverse materialen?

Buiten de prijs zijn er nog een aantal andere verschillen tussen de materialen. Ook door deze te kennen, wordt het eenvoudiger om de juiste keuze te maken. Staal, aluminium, smeed- en gietijzer zijn bijvoorbeeld goede opties als je duurzaamheid erg belangrijk vindt. Deze materiaalsoorten gaan namelijk talloze jaren tot soms zelfs een heel leven lang mee.

Houd jij vooral van afwisseling? Dan kies je beter voor hout, want dit materiaal kan je eenvoudig schilderen en bewerken. Hout is daarnaast heel erg charmant en tevens de goedkoopste optie. Natuurlijk moet je een pergola uit dit materiaal wel regelmatig onderhouden. Ook iets om rekening mee te houden!

pergola smeedijzer klimplanten

Zelf een smeedijzeren terrasoverkapping plaatsen of laten zetten?

Als je erg handig bent kan je zelf een smeedijzeren terrasoverkapping plaatsen. Toch is het belangrijk om te beseffen dat dit erg moeilijk is. Een terrasoverkapping uit smeedijzer weegt namelijk erg veel. Er zijn dus al meerdere mensen voor nodig.

Door een professional in te schakelen bespaar je jezelf dus een hoop gedoe en extra kosten. Bovendien ben je er zo zeker van dat de pergola goed geplaatst wordt waardoor je kan rekenen op een duurzaam resultaat.

Heb je een vergunning nodig?

Wil je toch je terrasoverkapping uit smeedijzer zelf plaatsen? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo heb je in bepaalde gevallen een vergunning nodig. Toch is het in veel situaties niet nodig. Je hoeft bijvoorbeeld geen vergunning aan te vragen als de oppervlakte van de overkapping niet groter is dan veertig vierkante meter. Let op, want andere bijgebouwen worden meegeteld.

Ook als de overkapping niet hoger is dan drie en een halve meter en je het binnen dertig meter van je woning bouwt, is een vergunning overbodig. Dat geldt eveneens als je binnen de perceelgrenzen blijft. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan is de kans groot dat je wél een vergunning nodig hebt. Informeer je in dat geval bij je gemeente. Zij kunnen je hierover de nodige informatie geven!

smeedijzeren terrasoverkapping

Flink besparen op de kosten? Vergelijk offertes!

Een smeedijzeren terrasoverkapping is niet goedkoop, maar op de kwaliteit besparen doe je beter niet. In plaats daarvan kies je er het best voor om offertes bij verschillende vakmannen te laten opstellen. Op die manier krijg je namelijk een beter zicht op het aanbod en de kosten bij de verschillende professionals. Je weet zo dus meteen welke vakman er voor jou de beste keuze is!

De offertes kan je bovendien eenvoudig op deze site laten opstellen. Je hoeft hiervoor alleen maar je gegevens in te vullen. Het duurt ook helemaal niet lang en je kan er tot maar liefst 40% op de totaalrekening mee uitsparen. Vergelijken loont dus zeker de moeite!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.