Terrasoverkapping uit PVC

Als het een wat minder mooie dag is en je wilt toch in de tuin zitten, is een terrasoverkapping een uitstekende oplossing. Zo blijf je droog en kun je toch genieten van het buitenleven. Terrasoverkappingen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. In dit artikel gaan we het hebben over terrasoverkappingen van pvc. We geven onder andere informatie over wat een terrasoverkapping van pvc is, wat de voor- en de nadelen zijn en de prijzen.

pvc terrasoverkapping

Wat is pvc?

Polyvinylchloride, ofwel pvc, is een kunststof. De grote voordelen van pvc zijn dat het goedkoop en gemakkelijk te bewerken is. Daarom wordt dit materiaal voor allerlei toepassingen gebruikt, zo ook terrasoverkappingen. Daar komt nog eens bij dat pvc ook een sterk materiaal is dat niet zo snel breekt. Genoeg eigenschappen dus om er een mooie terrasoverkapping van te maken.

Wat is een terrasoverkapping van pvc?

Als we het hebben over een terrasoverkapping van pvc dan bedoelen we dat het dak gemaakt is van pvc-platen. De rest van de constructie, bestaande uit steunpalen en dakprofielen is gemaakt van een ander materiaal. Materialen die hiervoor het meest gebruikt worden, zijn hout en aluminium.

Wat zijn de voordelen van een terrasoverkapping van pvc?

De voordelen die pvc op zichzelf heeft, gelden natuurlijk ook voor terrasoverkappingen gemaakt van pvc. We zetten deze voordelen even voor je op een rijtje.

 • PVC is een relatief goedkoop materiaal en dat betekent dat als je een terrasoverkapping van pvc koopt, je hier nooit teveel voor betaald.
 • Een terrasoverkapping van pvc is ook heel erg sterk. PVC is namelijk drie keer sterker dan glas. De kans dat een terrasoverkapping van pvc breekt, is dan ook niet heel erg groot.
 • Als je een doorzichtige vorm van pvc neemt, heb je nog steeds een meer dan voldoende lichtinval. In vergelijking met glas is de lichtinval ongeveer tachtig procent.
 • In het zonlicht zitten schadelijke UV-stralen.Deze worden door pvc tegengehouden, waardoor je hier geen hinder van zult hebben. Ook het tuinmeubilair dat zich onder de overkapping bevindt, zal niet snel verkleuren.
 • PVC is niet alleen een sterk materiaal, maar het is ook erg licht en gemakkelijk te bewerken. Dit maakt het plaatsen van een terrasoverkapping een stuk gemakkelijker. Daarbij zal je ook geen extra steunpalen hoeven te plaatsen om de dakconstructie te kunnen dragen.

De nadelen van een kunststof terrasoverkapping

Waar nadelen zijn, vind je meestal ook voordelen. Bij een kunststof overkapping is dit natuurlijk niet anders, maar gelukkig vallen de nadelen erg mee. Ook de nadelen zetten we even voor je op een rijtje.

 • In vergelijking met glas is pvc niet heel krasbestendig. Als er bijvoorbeeld takken op de overkapping van kunststof vallen, is er een redelijke kans op krassen.
 • Een ander nadeel van pvc in vergelijking met glas is dat het minder licht doorlaat. Hierdoor is het isolerend vermogen ook weer kleiner. Als je toch al niet van al te felle zon houdt, kun je dit ook als een voordeel zien.
 • Mos, stof en algen mogen zich graag hechten op een afdak van kunststof. Dit betekent dat je een terrasoverkapping van pvc regelmatig zal moeten reinigen.
 • Door de warmte gaat pvc uitzetten en dit geeft krakende geluiden. Op zich is dit meer storend dan echt een nadeel.

kunststof terrasoverkapping

Het verschil tussen pvc en polycarbonaat

Er bestaan nogal wat misverstanden tussen de materialen polycarbonaat en pvc. De overeenkomst is dat het allebei kunststoffen zijn, maar daar houdt de vergelijking verder ook wel mee op. Het grote verschil is dat een terrasoverkapping van polycarbonaat (nog) veel sterker is dan een overkapping van pvc. Een andere verschil tussen een overkapping van polycarbonaat en pvc is, dat bij pvc op den duur de weekmaker uit het product trekt en het materiaal stugger wordt. Ook gaat pvc druipen bij brand, terwijl polycarbonaat juist brandvertragend werkt. Een nadeel van een afdak van polycarbonaat is dan weer dat het een heel stuk duurder is dan pvc (maar het gaat ook weer langer mee).

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een terrasoverkapping van pvc?

Een zeer bepalende factor die van invloed is op prijs van een terrasoverkapping van pvc is de oppervlakte. Het is namelijk zo dat hoe groter de overkapping is, hoe hoger de prijs ook zal uitvallen.
Een andere bepalende factor is de constructie. Een frame van aluminium is bijvoorbeeld duurder dan een constructie van hout. Een constructie van hardhout is trouwens weer duurder dan die van ander hout.

Andere factoren die van invloed zijn op de prijzen van een pvc- terrasoverkapping zijn: materiaalkosten, arbeidsloon, … Ook kun je nog extra opties nemen, zoals: verlichting, verwarming of zijwanden. Uiteraard betaal je hier ook weer een meerprijs voor.

Terrasoverkapping van pvc: de prijzen

Het is onmogelijk om een exacte prijs te geven van een terrasoverkapping van pvc. Ieder mens heeft namelijk weer andere wensen en uiteraard ook een ander budget. Wil je een exacte prijs? Vraag dan een gratis prijsofferte aan via deze pagina.
Wat we wel kunnen doen, is een gemiddelde prijs van een kunststof overkapping geven. We benadrukken dat deze prijs een richtprijs is en dat de actuele prijzen anders zouden kunnen liggen:

 • Prijs standaard terrasoverkapping van pvc

De standaard grootte van een terrasoverkapping is vijf tot zes meter breed, twee tot drie meter hoog en twee tot drie meter diep. We gaan uit van een houten constructie bestaande uit twee steunpalen en bijbehorende dakprofielen. Deze terrasoverkapping van pvc heb je al voor een bedrag tussen de vijfhonderd en duizend euro. Dit bedrag is inclusief btw en exclusief plaatsing.

 • Prijs luxe terrasoverkapping van pvc

Als je een luxere uitvoering wilt van een pvc terrasoverkapping dan praten we al snel over een aluminium constructie. De bedragen voor deze terrasoverkapping beginnen bij tweeduizend euro. Naar gelang je een grotere overkapping wilt en ook nog allerlei opties neemt, kan de prijs van dit afdak van pvc oplopen naar vijfduizend euro of meer.

Doe-het-zelf of de vakman laten komen?

Mocht je denken dat het plaatsen van een kunststof terrasoverkapping een gemakkelijk karweitje is dan heb je het mis. Dit is een nauwkeurige klus, waarvoor de nodige kennis, vakmanschap en ervaring vereist is. Ook voor de handige doe-het-zelver zal het niet meevallen om zelf een afdak van pvc te maken. Het plaatsen van een terrasoverkapping van pvc is gemakkelijk te berekenen door dertig procent van de totaalprijs te nemen. Koop je een terrasoverkapping van 3000 euro, dan ben je ongeveer duizend euro kwijt aan het plaatsen hiervan.
Wil je exacte prijzen? Vraag hier gratis prijsoffertes aan.

Vergelijken loont

Een terrasoverkapping van pvc kopen is geen investering die je ‘zomaar’ even doet. Het is daarom verstandig om bij meerdere aanbieders van terrasoverkappingen offertes te laten maken. De ene aanbieder hanteert net weer andere prijzen dan de andere. Of bij de ene aanbieder zijn de plaatsingskosten inbegrepen en bij de andere weer niet. Ook is de verhouding tussen prijs en kwaliteit vaak heel verschillend. Een vuistregel is dat je minimaal drie en maximaal zes offertes laat maken. Op deze manier kun je soms zomaar dertig procent op de kostprijs van een terrasoverkapping van pvc besparen. • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

  Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
  Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.