Fundering terrasoverkapping
INHOUDSTAFEL
Het belangrijkste van een terrasoverkapping is de fundering. Met een goede fundering staat een terrasoverkapping waterpas en een heel stuk steviger. Ook wordt het verder bouwen gemakkelijker. In dit artikel kom je veel te weten over de juiste fundering bij een terrasoverkapping.
Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Waarom een fundering bij een terrasoverkapping?
Je zou het misschien niet zeggen, maar een terrasoverkapping weegt toch al snel enkele honderden kilo’s. Zeker als je een terrasoverkapping neemt met een glazen dak heb je te maken met veel gewicht. Zonder een goede fundering zal een overkapping op den duur niet meer waterpas staan en kan gaan verzakken. Dit kan rampzalige gevolgen hebben, zoals ramen die niet meer goed sluiten of bevestigingspunten die onder zware druk komen te staan. Daarom is een goede fundering van groot belang.
Waar moet je rekening mee houden bij het maken van een fundering?
Als je een fundering gaat plaatsen voor een terrasoverkapping is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
- • Zorg ervoor dat de ondergrond goed hard is. Als je werkt met palen, zorg dan dat je ze zo diep ingraaft dat er witte grond te zien is.
• Voordat je begint met het aanleggen van de fundering zorg je ervoor dat je weet waar eventuele leidingen liggen. Ook leg je eventuele nieuwe leidingen in de grond, voordat je met de fundering begint.
• Als je de fundering uitzet, houd dan ook rekening met eventueel uitstekende delen van de terrasoverkapping, zoals het dak.
• Als je de terrasoverkapping wilt verankeren, zorg er dan voor dat er speciale verankering in de fundering gemaakt wordt.
• Het is belangrijk dat een fundering haaks staat en waterpas is. Voor het haaks zetten, kun je het beste de diagonalen meten.
• Als je hout op een fundering plaatst, zorg er dan voor dat je altijd hardhout of geïmpregneerd hout gebruikt. Het mooiste is om speciale funderingsbalken te gebruiken. Deze zorgen namelijk voor een goede afwatering.
Een eenvoudige fundering voor een terrasoverkapping
Het kan zijn dat je geen fundering nodig hebt voor een terrasoverkapping. Dit doe je meestal als je al een goede ondergrond hebt. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om een eenvoudige fundering te maken voor een terrasoverkapping. We zetten ze hier even op een rijtje:
- • Een bouwpakket of prefab terrasoverkapping wordt meestal geplaatst op een (bestaande) vloer. Dit kan bijvoorbeeld een terras van betontegels (kan alleen met hele lichte en simpele overkappingen) zijn of een complete betonvloer.
• Je kunt ook alleen de wanden van de overkapping ondersteunen. Dan gebruik je als fundering voor de terrasoverkapping tegels of betonbanden.
• Het is ook mogelijk om een fundering te maken van hardhouten palen.
• Je kunt ook een funderingsstrook storten van beton en hier de overkapping op plaatsen.
Een fundering maken voor een terrasoverkapping
Indien je geen goede ondergrond hebt, of een terras dat zal bezwijken onder het gewicht van een terrasoverkapping zal je over moeten gaan op het (zelf) maken van een fundering. Dit kan op een van de volgende manieren:
- Gebruik maken van beton
- Een gemetselde fundering
- Gemetselde poeren
- Betonnen poeren
Hieronder zullen we deze soorten fundering afzonderlijk uitleggen.
Beton gebruiken:
Als je een gebruik maakt van beton dan graaf je eerst de gaten waar de staanders van de terrasoverkapping komen. Vervolgens maak je een bekisting in de gaten. Daarna plaats je de staanders in de gaten en giet je er beton bij. Als je lekker op wilt schieten, kun je snelbeton gebruiken. Dit soort beton droogt veel sneller dan regulier beton, maar is ook duurder in aanschaf. Als het beton droog en uitgehard is, kun je de overkapping verder afbouwen. Voordeel van deze methode is dat het relatief goedkoop is. Nadeel van het storten van beton is dat je de staanders niet meer kunt verplaatsen of weg kunt halen.
De gemetselde fundering
Metselen is een wat verouderde methode voor het maken van een fundering, maar zeker niet minder goed. Bij een gemetselde fundering wordt de fundering laag voor loog opgebouwd met stenen die op elkaar gemetseld worden. Je begint op minstens zestig centimeter in de grond, zodat de vorst geen invloed kan uitoefenen op de fundering. Het gedeelte in de grond wordt breder (drie stenen) dan het gedeelte boven de grond (een steen). Het voordeel van een gemetselde fundering is dat je een type steen kunt gebruiken die je zelf mooi vindt. Dit komt de uitstraling ten goede. Een nadeel van een gemetselde fundering is dat het langer duurt om deze te bouwen (dat is ook de reden dat deze methode niet veel meer gebruikt wordt). Als je de klus uitbesteedt, ben je dus meer geld kwijt.
De gemetselde poer
Een poer is een steunpunt waar de staanders van de terrasoverkapping op komen te staan. Je hebt dan dus geen complete muur, maar zoveel steunpunten als er staanders zijn. Zoals de naam al zegt, bestaat een gemetselde poer uit gemetselde stenen. Een gemetselde poer is in principe hetzelfde als een gemetselde fundering, maar dan veel kleiner, omdat het alleen de staander ondersteunt. Daarbij lopen poeren meestal taps toe (een piramidevorm). Gemetselde poeren zijn stevig en duurzaam. Ook hier heb je het voordeel dat je zelf uit kunt zoeken welke steen je wilt.
De betonnen poer
Betonnen poeren zijn kant en klare (prefab) poeren gemaakt van beton die je zelf in de grond kunt plaatsen. Een deel van de poer blijft boven de grond staan en hier worden de staanders van de terrasoverkapping op geplaatst, waardoor er een zeer stevige constructie ontstaat. Het is mogelijk om verstelbare poeren te kopen. Dan zit er een schroef in de poer, waarmee je de staanders kunt stellen. Hierdoor kun je de staanders nog een beetje bijstellen, mocht dat nodig zijn. Het voordeel van betonnen poeren is dat zowel de aankoop als het plaatsen relatief goedkoop is en dat je altijd een mooie, strakke afwerking hebt. Nadeel is dat je weinig keuze hebt in kleuren en dat betonnen poeren een saaie uitstraling hebben.
De voordelen van een fundering van betonnen poeren
Betonnen poeren gebruiken als fundering is een populaire methode, omdat ze veel voordelen bieden. We zetten ze daarom nog even apart voor je op een rijtje:
- Je hoeft nauwelijks graafwerkzaamheden uit te voeren.
- Je hoeft geen beton te storten, dus hoef je ook niet te wachten dat dit droog is.
- De montagetijd is relatief kort.
- Je kunt de fundering direct belasten.
- Ook bij vorst en slecht weer kun je betonnen poeren eenvoudig plaatsen.
- Betonnen poeren zijn onderhoudsvrij en kennen een lange levensduur.
- Je zit niet met de aan- en afvoer van zware materialen.
- Bij verstelbare betonnen poeren kun je de overkapping nog weer loshalen van de fundering.
- Moest je de terrasoverkapping op een later moment afbreken, dan is het ook niet moeilijk om de betonnen poeren weg te halen.
Zelf een fundering maken of laten doen?
Het zelf maken van een fundering is een redelijk eenvoudige klus. Vooral als je de fundering maakt van betonnen poeren is dit voor een handige klusser goed te doen. Op internet zijn diverse handleidingen en instructiefilmpjes te vinden hoe je een fundering van een terrasoverkapping moet maken. Ben je echt helemaal niet handig? Overweeg dan om deze klus uit te besteden. Bij het bouwen van een fundering komt ook een stukje vakmanschap om de hoek kijken en niet iedereen bezit dit. Als je overal vanaf wilt zijn, kun je het beste het plaatsen van de terrasoverkapping in zijn geheel overlaten aan de vakman. Voordeel is ook dat je op hem terug kunt vallen bij eventuele gebreken.