Terrasoverkapping zelf maken naar eigen ontwerp
INHOUDSTAFEL
Een terrasoverkapping zelf maken is een leuke en uitdagende klus die je heel veel voldoening en profijt kan geven. Naast de kostenbesparing van het uitbesteden van de bouw, is het altijd stimulerend om zelf de regie te hebben over het ontwerp en de stijl van een doe het zelf terrasoverkapping. Een terrasoverkapping zelf maken heeft vele voordelen waardoor je elk seizoen van het jaar kan genieten van het buitenleven. Het is een pronkstuk van je eigen tuin en woning. Als je het dan ook nog is zelf hebt ontworpen en samengesteld, dan is het helemaal iets waar je van kan genieten en anderen over kan vertellen.
Een terrasoverkapping laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Onder een overkapping, kan je altijd gezellig buiten zitten en genieten van gezelschap en rust. Door zelf een overkapping te maken, kan je uiteindelijk een meerwaarde aan jouw huis geven. Je creëert extra leefruimte, waar je eigenlijk het hele jaar door kan loungen in jouw tuin. Je zit er droog en kan toch genieten van een verkoelende wind. In de winter kan je er ook gewoon zitten, en door het gebruik van terrasverwarmers wordt de zitplek toch aangenaam. Ook jouw tuinmeubels zijn beschermd tegen regen en ruig weer.
De belangrijkste voor- en nadelen van een doe het zelf terrasoverkapping
De voordelen die we kunnen noemen van een doe het zelf terrasoverkapping:
- Je hebt een beschut terras
- Zeer kostenbesparend door zelfbouw
- Geheel te bouwen naar eigen ontwerp en voorkeur
- Veel meer privacy
- Langer buiten zitten
- Extra leefruimte door verlenging van de woning
- Droge plek voor meubilair
- Natuurlijke uitstraling
- Kan in elke kleur geverfd worden
Eventuele nadelen zijn:
- Zonder zijwanden zou regen toch binnen kunnen komen
- Bij een kleine tuin neemt het veel ruimte weg
- Onderhoud van het hout elke twee jaar
- Niet voor de beginnende klusser, enige vakkennis vereist
- Zonder goed gereedschap wordt het lastig
Eerst keuzes maken voor locatie, afmetingen en materialen
Je staat voor veel keuzes die je van tevoren goed moet overwegen, voordat je begint met zelf een overkapping te maken. Houten terrasoverkappingen zijn er in vele maten en uitvoeringen. Je zou als eerste is kunnen kijken wat er zoal op de markt is, wat zijn de constructies in grote lijnen? Wat zijn gangbare afmetingen wat betreft lengte, breedte en hoogte? Wat voor dak wil ik maken? Wil ik een doorzichtig of een gesloten dak? Vele vragen zal je eerst moeten bekijken, om zo tot een goed georganiseerd bouwplan te komen om zelf een overkapping te maken.
Als je de vragen hebt beantwoord, en het ontwerp duidelijk voor ogen hebt, om de terrasoverkapping zelf te maken, dan kan je gaan beginnen met de bouwtekening. Vanuit dat ontwerp kan je de afmetingen gaan bepalen van de bouwmaterialen die je nodig hebt om de terrasoverkapping te maken. Het ontwerp en de grootte van de doe het zelf terrasoverkapping zijn uiteraard afhankelijk van de locatie en de beschikbare ruimte in jouw tuin waar je wil gaan bouwen.
Er zijn zoveel verschillende uitvoeringen denkbaar, dat het teveel zou worden om deze allemaal te vermelden. De belangrijkste keuzemogelijkheden kunnen wij wel vermelden:
- Plat, schuin of puntdak
- Gesloten dak of transparant
- Bouw aan de gevel of vrijstaand
- Met of zonder zijwanden
Als deze punten allemaal helder zijn, dan zal je de keuze kunnen maken voor welke houtsoort je wil gaan gebruiken voor het frame van de terrasoverkapping. Het meest ideale en veel toegepaste houtsoort is Douglas hout. Dit heeft een hoge duurzaamheid en grote sterkte. Het heeft een strakke rode vlamstructuur en een rustieke, landelijke uitstraling.
Het frame van de houten overkapping kan worden gebouwd met palen van 15 centimeter doorsnede. Dit zijn palen die het meest belast worden in de constructie, en deze kunnen op verstelbare ankers worden geplaatst. De ankers worden in beton gestort, om op die manier een stevige en stabiele houtconstructie te krijgen die bestand is tegen elk weertype en eventuele sneeuwbelasting in de winter. Het is aan te raden deze draagpalen ongeveer 2 centimeter vrij vanaf de grond te houden. Zo kan je grondcontact met het hout voorkomen, en is vochtvorming in de palen niet mogelijk.
Naast het veel gebruikte Douglas hout, kan ook worden gebruikt: geïmpregneerd vuren , eikenhout, en Western Red Cedar. In het algemeen geldt voor houten overkappingen een minimale levensduur van 10 tot 15 jaar.
Stapsgewijs een terrasoverkapping maken
Hier volgt een handig stappenplan als voorbeeld voor het bouwen van een simpele houten terrasoverkapping, die aangrenzend aan de gevel wordt gebouwd. Het vormt de basis voor de constructie, de details zullen moeten worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie en ontwerp.
Stap 1: Inmeten van de locatie
Je start met een plaatsbepaling in jouw tuin, waar wil je de terrasoverkapping maken en wat is de meest gunstige plaats? De meest gebruikte optie is deze te bouwen aangrenzend aan de woning. Hierdoor verleng je de huiskamer en is het makkelijk in- en uitlopen met eten en drinken. Je kan ook de overkapping vrijstaand bouwen op een andere locatie in jouw tuin. Bepaal gelijk de afmeting van de vloer van het terras, daar kan je later tegels of houten vloerdelen plaatsen. Kijk ook goed of je al de tuinmeubelen kunt plaatsen in die ruimte. De buitenste rand van jouw gewenste terras is vaak bepalend voor de afmetingen van de houten overkapping.
Weet je waar je de terrasoverkapping wil maken, dan kan je de bouwtekening gaan maken en de benodigde materialen en lengtematen gaan berekenen. Denk daarbij ook aan de waterafvoer en het licht schuin aflopen van het dak, ook bij een plat dak, om een goede waterafvoer mogelijk te maken.
Stap 2: De gevelbalk monteren
Heb je de bouwtekening af, dan weet je dus ook alle afmetingen. De hoogte is nu bekend en je kan nu de positie van de gevelbalk aftekenen en monteren. Dit is de draagbalk die bepalend is voor de dakconstructie, hier komt de overkapping tegenaan.
Stap 3: Betonpoeren plaatsen
In dit geval van een aangrenzende overkapping, worden meestal vier palen naast elkaar gepositioneerd, twee palen plaats je op de hoeken van de houten overkapping, en twee tegen de gevel van de buitenmuur. Graaf vier gaten op elke plek waar een paal komt, de gaten zijn ongeveer 50x50x50 centimeter. In dit gat leg je eerst een kleine laag zand, daarop plaats je een grote betontegel. Hierop komen de betonpoeren uiteindelijk, deze moeten wel iets boven de rand van het gat uitsteken. Vervolgens vul je dit gat af met een laag snelcement, laat daarbij 10 centimeter vrij vanaf bovenkant gat. Na droging van het cement, kan je dit gat afvullen met bovengrond.
Het gebruik van betonpoeren kan tijdrovend en omslachtig zijn, maar geeft een goed en stevig resultaat op de lange termijn. Je kunt er ook nog voor kiezen om de palen bij de muur niet te storten in beton, maar deze aan jouw huis te bevestigen door middel van muurbeugels of regeldragers.
Stap 4: Balken en dakframe plaatsen
De palen, of staanders, kunnen worden gemonteerd op de betonpoeren, gebruik daarbij altijd een waterpas. Als alle palen gemonteerd zijn, kan je de eerste draagbalk plaatsen over de breedte van het dak. Bevestiging gaat door middel van schoren en dwarsverbanden. Het volgende onderdeel van het dakframe zijn de dakliggers. Gebruikelijk is één ligger per strekkende meter te plaatsen. Je start met plaatsen aan de twee buitenkanten, vervolgens bereken je de afstand van de liggers die er nog tussen geplaatst kunnen worden. Het is aan te raden tijdens al deze stappen een waterpas te blijven gebruiken.
Stap 5: Het dak plaatsen
De keuze voor dakconstructies is erg groot. Inmiddels heb je die keuze al gemaakt. Laten we ervan uitgaan dat jij hebt gekozen voor doorschijnende polycarbonaatplaten. Houdt dan bij voorkeur 16 centimeter afschot per meter aan en minimaal 8 centimeter.
Als je de dakliggers wilt verstevigen, kan je altijd schoren aanbrengen. Deze schuine balken verbinden de paal met de dakligger en worden geplaatst in een hoek van 45 graden. Het maken van een inkeping in de paal en de dakligger is nodig zodat de schoor daarin kan vallen. Denk bij het plaatsen van het dak ook aan een goede waterafvoer.
Stap 6: De vloer aanleggen
Heb je de keuze gemaakt voor een vloer van hout? Plaats dan de liggers van de vlonder altijd aan de binnenkant van de palen. Houd daarbij 1 centimeter vrij voor de natuurlijke werking van het hout, zoals uitzetten en krimpen. Dit voorkomt dat de vloer klem zit en bol gaat trekken.
Stap 7: Wanden plaatsen
Wellicht heb je ook gekozen voor het plaatsen van wanden om optimale beschutting te krijgen. Je kan kiezen voor houten rabat delen of een andere houten bekleding van de wanden. De wanden kan je plaatsen tussen de palen of deze erop monteren.
Dit stappenplan vormt de basis om de terrasoverkapping zelf te maken van hout. Je dient over het juiste gereedschap te bezitten om deze klus tot een succes te maken. Mocht je toch overwegen dat dit te ingewikkeld is, dan kan je er altijd voor kiezen een zelfbouwpakket online te bestellen of bij de leverancier. Dan wordt alles op maat aangeleverd inclusief een bouwbeschrijving. Dan is het werk wat eenvoudiger en beperkt het zich tot het samenstellen van de onderdelen.