Terrasoverkapping op maat of bouwpakket?

Veel mensen kiezen er voor om een terrasoverkapping op maat te laten maken (en hier kan je gratis prijsoffertes aanvragen!). Je krijgt de overkapping dan namelijk exact zoals jij het voor ogen hebt en dat is natuurlijk wat je graag wilt. Daarnaast biedt een terrasoverkapping op maat nog veel meer voordelen. Deze gaan we in dit artikel bespreken. Je leest eveneens meer over de prijzen, de verschillen in vergelijking met een bouwpakket en hoe je een terrasoverkapping zelf kun maken.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

terrasoverkapping op maat

Wat is een terrasoverkapping op maat?

Een terrasoverkapping bestaat uit meerdere steunpalen, leggers en een dak. Deze constructie wordt aan een gevel van de woning gemonteerd, zodat er een afdak ontstaat. Onder de overkapping kun je dan weer een terras aanleggen, zodat je bijvoorbeeld lekker in de schaduw kunt zitten op warme dagen.

Een terrasoverkapping op maat wordt helemaal gemaakt naar de maten die jouw gevel en terras hebben en de afmetingen die je zelf in gedachten hebt. De overkapping wordt eerst opgemeten en vervolgens gefabriceerd en geplaatst. Je weet nu zeker dat de constructie precies past en de juiste uitstraling heeft.

Terrasoverkapping als bouwpakket?

Bouwpakketten (ook wel prefab terrasoverkappingen genoemd) worden in de fabriek gemaakt volgens vaste maten en in grote aantallen. Daarbij zien alle prefab terrasoverkappingen er hetzelfde uit. Door de manier van fabriceren, kan de prijs van een dergelijke overkapping relatief laag worden gehouden. Bij een terrasoverkapping als bouwpakket wordt een uitgebreide montagehandleiding meegegeven (soms is er ook een link naar een online instructiefilmpje). De bedoeling hiervan is dat ook een beetje handige klusser zelf een bouwpakket kan plaatsen. Het zal je duidelijk zijn dat een prefab overkapping vooral kostenbesparend is.

terrasoverkapping op maat of zelfbouw

Terrasoverkapping op maat: de voordelen

We kunnen je vertellen dat een terrasoverkapping op maat veel voordelen heeft. De belangrijkste lees je hieronder.

  • Als je een terrasoverkapping op maat laat maken, komt deze er precies zo uit te zien als je zelf wilt. Je kunt hem de uitstraling laten geven die het best bij jouw tuin en de woning past.
  • Of je nu weinig of veel ruimte hebt: een terrasoverkapping op maat past altijd.
  • De overkapping wordt opgemeten, gemaakt en geplaatst door een gespecialiseerde vakman. Je hoeft dus niet bang te zijn voor eventuele gebreken of een slechte service.
  • Je krijgt garantie op zowel de overkapping als op de plaatsing. Mocht achteraf blijken dat er toch iets niet helemaal in orde is, kun je altijd terugvallen op de vakman.
  • Een degelijke en duurzame terrasoverkapping die helemaal bij jouw woning past, is een absolute meerwaarde voor het huis. Mocht je ooit van plan zijn het huis te verkopen, kan dit je weer een financieel voordeel geven.
  • Een terrasoverkapping op maat is altijd een uniek exemplaar. Niemand heeft een overkapping als jij hebt.
  • Je hebt veel meer mogelijkheden en opties dan bij een bouwpakket. Een terrasoverkapping met lamellen is bijvoorbeeld niet of nauwelijks verkrijgbaar als bouwpakket.

Terrasoverkapping op maat: nadelen

Als je in overweging staat om een terrasoverkapping aan te schaffen, is het verstandig om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Daarom geven we ook een opsomming van de nadelen van een terrasoverkapping op maat. Gelukkig zijn dit er niet zo veel.

  • Het belangrijkste nadeel is het verschil in prijs met een terrasoverkapping als bouwpakket. Doordat je meer arbeidskosten hebt (opmeten, speciaal fabriceren), valt een terrasoverkapping op maat vrijwel altijd duurder uit dan een bouwpakket.
  • Eens gekozen, blijft gekozen. Als de overkapping is geplaatst en deze is toch niet helemaal zoals je verwacht had, kun je niet meer terug. Het voordeel van een bouwpakket is dat je meestal een showmodel kunt bekijken in de winkel.
terrasoverkapping bouwpakket

Houten terrasoverkappingen op maat

Hout is een materiaal dat zich uitstekend leent om een overkapping van te maken. Hout is namelijk gemakkelijk te bewerken en daardoor uitstekend op maat te maken. Daar komt bij dat dit materiaal van zichzelf een warme en natuurlijke uitstraling heeft. Een houten terrasoverkapping past in feite bij iedere woning.

Ruwweg zijn er drie houtsoorten die je kunt gebruiken om een overkapping van te maken.

Vuren- of grenenhout is goedkoop, maar niet heel duurzaam. Douglashout is betaalbaar en duurzaam. Hardhout is duur en bijzonder duurzaam.

Voor welke houtsoort je gaat, is afhankelijk van je budget en welke uitstraling je de overkapping wilt geven. De vakman kan je zeker een goed advies geven als het gaat om de keuze voor een houtsoort.

Aluminium terrasoverkappingen op maat

Aluminium is sterk in opkomst als het gaat om er een terrasoverkapping van te bouwen. Dit materiaal is licht en toch heel sterk. Ook laat het zich gemakkelijk bewerken (lassen) en je kunt van een dergelijke overkapping vele jaren plezier hebben, omdat deze bijzonder duurzaam is. Reken gerust op een levensduur van 20 tot 25 jaar.

Aluminium roest niet en een poedercoating zorgt ervoor dat het metaal nog eens extra beschermd is. De gemiddelde prijs van een aluminium terrasoverkapping op maat ligt wel iets hoger dan een houten exemplaar. Een aluminium overkapping geeft het huis een strakke uitstraling, vooral in combinatie met een glazen dak, en past daarom uitstekend bij moderne woningen.

prijs overkapping op maat

Prijs van op maat gemaakte overkappingen

De prijs van een terrasoverkapping op maat is moeilijk exact te geven.

Door de unieke afmetingen en het prijs- en kwaliteitsverschil in de materialen lopen de prijzen ver uiteen. Wil je de exacte prijs weten van een terrasoverkapping op maat? Neem dan contact op met onze gratis en vrijblijvende offertedienst. Als je de maten aan ons doorgeeft, kunnen wij je, geheel vrijblijvend, meerdere offertes geven van betrouwbare aanbieders van terrasoverkappingen bij jou in de buurt.

Uiteraard zit je nergens aan vast.

Gemiddelde prijs

Wat we wel kunnen doen is het geven van gemiddelde prijzen. Al blijft dit natte vingerwerk, omdat iedere situatie uniek is.

De gemiddelde prijs van een terrasoverkapping op maat van hout, ligt rond 2000 euro en die van aluminium rond 2500 euro. Dan is de overkapping opgemeten, gefabriceerd en geplaatst. De prijzen die we hier noemen zijn allemaal inclusief btw.

prefab terrasoverkapping op maat

Een terrasoverkapping zelf maken?

Het is natuurlijk ook mogelijk om helemaal zelf je eigen terrasoverkapping te maken.

Voordeel hiervan is dat je de kosten voor het opmeten en plaatsen uitspaart. Daarbij kun je zelf een keuze maken welke materialen je gaat gebruiken. We zeggen er direct bij dat je eigenlijk een goede timmerman of specialist moet zijn op het gebied van terrasoverkappingen, wil je deze klus goed uit kunnen voeren. Ook voor de handige klussers onder ons is dit een lastig karwei waar je veel ervaring en bouwkundig inzicht voor nodig hebt.

Neem dan liever een vakman die de overkapping voor je plaatst of kies eventueel voor een bouwpakket. De meeste vakmensen zijn trouwens ook bereid om een prefab overkapping voor je te plaatsen.

terrasoverkapping zelf maken bouwpakket

Terrasoverkapping van hout zelf maken: stappenplan

Ben je toch van plan zijn om zelf een terrasoverkapping te maken? Het beste kun je dan kiezen voor hout. Dit materiaal is het gemakkelijkst om te bewerken en je hebt er veel mogelijkheden mee.
De meeste vakmensen gebruiken het onderstaande stappenplan voor een dergelijke overkapping.

  1. Het plaatsen van de steunpalen

Je begint de montage van de terrasoverkapping met het plaatsen van de steunpalen (staanders). Je kunt deze met of zonder betonpoeren kopen. Met een betonpoer staat de steunpaal een stuk steviger en je hebt geen last van rotting. Denk erom dat je de staanders altijd waterpas plaatst.

  1. Het monteren van de liggers

Na het plaatsen van de staanders kun je de liggers bevestigen. Er zijn twee soorten liggers: de dwarsbalken en de dragende balken. Je begint met het monteren van de dragende balken. Nu zijn de steunpalen aan de uiteinden met elkaar verbonden. Vervolgens plaats je de dwarsbalken tussen de dragende balken, zodat er een stevige constructie ontstaat.

  1. Het dak plaatsen

Nu je liggers geplaatst hebt, kun je het dak monteren. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld dakbeschot monteren en hierop een dakbedekking aanbrengen (epdm, of dakleer). Ook is het mogelijk om een dak te maken van glas of polycarbonaat. Dit laatste is echter wel een specialistisch karwei dat veel kennis en ervaring vraagt.

  1. Zijwanden plaatsen (optioneel)

Met zijwanden heb je een betere beschutting tegen weer en wind. Je kan hiervoor staanders plaatsen tussen de eerder geplaatste steunpalen. Hier komen dan weer dwarsbalken tussen. Aan deze constructie monteer je dan de wandbekleding. Ook hier is het uiteraard mogelijk om glazen wanden te plaatsen of wanden die gemaakt zijn van polycarbonaat.

  1. Het terras aanleggen

De terrasoverkapping is klaar, maar je wilt er natuurlijk ook aangenaam onder kunnen zitten. Je kunt een terras aanleggen door tegels te leggen of vlonderplanken aan te brengen. Vooral stevige vlonderplanken van hardhout geven de overkapping een prachtige uitstraling. Daarbij veren ze niet door en ze gaan echt jarenlang mee.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.