Terrasoverkapping met zonnepanelen

Groene stroom wordt alsmaar meer gebruikt, en maar goed ook! Het is immers goed voor het milieu en ook veel beter voor je portemonnee. En waarom zou je niet overwegen om het dakoppervlak van jouw terrasoverkapping of afdak te gebruiken om zonne-energie op te wekken? Een terrasoverkapping met zonnepanelen geeft een kostenbesparing op de energie factuur. Bovendien hebben ze hier vaak een hoger rendement en zorgen ze er ook niet voor dat je dak wordt ontsierd. Een terrasoverkapping met zonnepanelen is dus niet alleen een goede keuze om groene stroom op te wekken. Er zijn nog veel meer voordelen aan verbonden!

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

terrasoverkapping zonnepanelen

Aandachtspunten voor de plaatsing

De locatie van zonnepanelen op een overkapping is best wel een belangrijk aandachtspunt.
Op een terrasoverkapping moet je kijken of de oriëntatie gunstig is ten opzichte van de zon. Een terrasoverkapping met zonnepanelen die gericht is op het zuiden, is eigenlijk perfect voor het opvangen van het meeste zonlicht. Maar als deze ligt op het westen of oosten, is dat ook geen probleem.

Daarnaast moet je ook kijken of er geen andere obstakels zijn die de zon kunnen blokkeren. Dat kunnen bomen zijn of andere gebouwen in de directe omgeving. Een terrasoverkapping staat vaak niet onder zo’n schuine hellingshoek als het puntdak van een woning, dit is een klein nadeel om meer zonlicht op te vangen. Hoe schuiner het dak, hoe hoger het rendement. De beste omstandigheden in België zijn: een dak gericht op het zuiden onder een hellingshoek van 30-40°. Is die hellingshoek kleiner, bijvoorbeeld 20°, dan is er een afname in de opbrengst van ongeveer 10%.

zonnepanelen op afdak

Doorzichtige of dichte zonnepanelen?

Als we ervan uitgaan dat jij al een terrasoverkapping hebt staan en daar zonnepanelen op wilt plaatsen, dan ligt de situatie iets anders dan bij nieuwbouw van een overkapping met fotovoltaïsche panelen. Jouw bestaande afdak kan voorzien zijn van een dichte dakbedekking of een doorzichtige, transparante dakbedekking.

Nu je een overkapping met zonnepanelen overweegt, moet je weten of je nog licht wilt laten doorkomen, of dat het afdak volledig verduisterend mag zijn. De zonnepanelen worden immers geplaatst op het bestaande dak van de overkapping, het is niet zo dat de hele bestaande dakbedekking wordt verwijderd om plaats te maken voor een afdak met zonnepanelen.

Je kunt dus kiezen voor zonnepanelen die transparant zijn, of geheel dichte zonnepanelen. Valt jouw keus op transparante zonnepanelen, dan zijn die anders opgebouwd dan de dichte zwarte of witte panelen. Bij transparante pv-panelen zit er namelijk meer ruimte tussen de zonnecellen. Hierdoor wordt, in combinatie met een transparante achtergrond, veel meer licht doorgelaten.

Houdt er wel rekening mee dat de opbrengst per vierkante meter bij transparante zonnepanelen wat lager is dan bij dichte panelen. Dit komt omdat er minder zonnecellen per vierkante meter zijn. Dit is op te lossen door te kiezen voor monokristallijne fotovoltaïsche panelen. Bij dit type zonnepanelen is er zo’n 10% meer opbrengst per vierkante meter. Tevens hebben dit soort panelen een hoger rendement als de omstandigheden niet zo gunstig zijn. Dat kan zijn weinig licht of een ongunstige locatie van de terrasoverkapping ten opzichte van de zon.

afdak zonnepanelen

Transparante zonnepanelen met dunne film

Er zijn tegenwoordig verregaande ontwikkelingen op de markt van zonnepanelen. Zo bestaan er nu ook ‘dunne film transparante zonnepanelen’. Dit type groene energie wordt gemaakt van Cadmium Telluride (CdTe). Deze zijn gedeeltelijk lichtdoorlatend en werken ook nog eens als zonwering. Ze hebben een mooi, strak en egaal uiterlijk in vergelijking met de traditionele uit vakken bestaande zonnepanelen. Ze zijn veel dunner dan de bekende poly- of monokristallijn panelen.

Nog een groot voordeel van dit type zonnepaneel is dat het 100x lichtgevoeliger is dan de poly- of monokristallijn variant. Door die hoge lichtgevoeligheid wordt er telkens veel meer groene stroom opgewekt. Ook bij slechte lichtomstandigheden, zoals schemering, dichte bewolking en mist produceert dit type paneel beter. Daarnaast is er ook nog minder productieverlies als de temperatuur boven de 25 graden stijgt.

zonnepanelen terrasoverkapping

Hoeveel elektriciteit kan worden opgewekt?

Wat zijn de hoeveelheden elektriciteit die kunnen worden opgewekt door de zonnepanelen op een overkapping?
Dat is uiteraard belangrijk om te weten voordat je een investering doet in een afdak met zonnepanelen. Het vermogen van een zonnepaneel bepaalt eigenlijk de opbrengst die het zonnepaneel kan leveren.
Dit vermogen per paneel drukt men uit in Wp, de zogenaamde Wattpeak, deze wordt ook wel het nominale paneelvermogen genoemd.

Hoe wordt de opbrengst per zonnepaneel dan bekend?
Dit wordt berekend met een omrekenfactor van het kilowattuur (kWh) per Wattpeak (Wp). Als je een zonnepaneel aanschaft wordt dit nominale vermogen (Wp) en de daarbij behorende opbrengst (kWh) altijd vermeldt.

Over het algemeen levert een zonnepaneel met een oppervlak van een vierkante meter circa 120 kWh aan elektriciteit per jaar op. Dus als je 10 vierkante meter aan zonnepanelen op een overkapping monteert, kan je een opbrengst van groene stroom verwachten van 1300 kWh op jaarbasis.

Wat is deze waarde in vergelijking met het stroomverbruik van een huishouden?
Een gemiddeld energieverbruik per huishouden ligt rond de 3.500 kWh. Dus een terrasoverkapping met zonnepanelen, zal niet in staat zijn het hele energieverbruik op te wekken voor het hele huishouden. Maar er zal altijd een kostenbesparing zijn op de totale energierekening, ook als er maar een gedeelte van de elektriciteit wordt opgewekt via deze fotovoltaïsche panelen.

terrasoverkapping met zonnepanelen

De afmetingen van de zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in vele afmetingen. De standaard maten zijn 1,00 bij 1,65 meter en die hebben een vermogen van 25-270 Wp. Stel je bouwt een systeem van 12 panelen op het dak van de overkapping, dit neemt dan een ruimte in van 5 bij 4 meter, dit zal een opbrengst geven van circa 2.600 kWh.

Wat kosten zonnepanelen?

Met de steeds toenemende populariteit van zonnepanelen, zijn ook de prijzen steeds meer gedaald. Als je ervoor kiest om zelf de zonnepanelen op een overkapping te monteren, dan kan je uitgaan van een kostprijs van 1,20 euro per Wp, laat je het monteren aan een vakman over dan zal de prijs rond de 1,50 euro per Wp liggen.
Vergeet ook niet dat je voor groene energie een goedkope lening kan aanvragen. Op deze lening betaal je maar 2% intrest, en in sommige gevallen zelfs helemaal geen intrest.

Benieuwd naar wat een terrasoverkapping met zonnepanelen jou zou kosten? Vraag hier dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

overkapping zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen

Het is wel zo fijn om te weten binnen hoeveel tijd jij de investering weer terug verdient hebt van de overkapping met zonnepanelen. Er zijn een aantal factoren die deze terugverdientijd beïnvloeden. De belangrijkste zijn:

  • De kostprijs
  • Kosten van randapparatuur
  • Wie monteert de installatie?
  • Prijs van de stroom
  • Levensduur van de zonnepanelen

Over het algemeen heeft een systeem met zonnepanelen een levensduur van 25 jaar. Dat geldt niet voor de omvormer, die gaat zo’n 10 jaar mee.

De gemiddelde terugverdientijd ligt per systeem rond de 10 jaar. Dat kan minder zijn als er bepaalde subsidies van toepassing zijn van de overheid. De terugverdientijd kan hierdoor soms terug gebracht worden naar 7 à 8 jaar.

zonnepanelen op overkapping

Subsidiemogelijkheden bij zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen in Vlaanderen op diverse manieren financieel worden gecompenseerd. Dit is echter van een aantal factoren afhankelijk en ook in welke gemeente jij woont. Sommige steden geven premies voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan je het beste precies uitzoeken op de website van de overheid waar je alle subsidies per gemeente kunt vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.