Terrasoverkapping polycarbonaat
INHOUDSTAFEL
Als je een terrasoverkapping van polycarbonaat wilt kopen, kom je allerlei zaken tegen. Welke soort overkapping neem je? Wat is de prijs? Wat zijn de voor- en de nadelen? Bij wie kun je het beste kopen? Allemaal vragen waar je graag antwoord op wilt. In dit artikel gaan we deze en nog veel meer vragen beantwoorden. Wie weet staat er binnenkort wel een prachtige overkapping van polycarbonaat in jouw tuin.
Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Wat is polycarbonaat?
Polycarbonaat is een zeer stevige kunststof en wordt veel gebruikt in de veiligheidsindustrie. Het materiaal is namelijk keihard en oersterk. Voor een kunststof overkapping is polycarbonaat dan ook een uitstekende optie. Meestal is op deze platen een coating aangebracht die ervoor zorgt dat je minder snel last hebt van krassen. Polycarbonaat is verkrijgbaar in verschillende diktes, waarbij voor een terrasoverkapping meestal een dikte van 16 mm wordt aangehouden. Je kunt polycarbonaat in verschillende uitvoeringen kopen, zoals: helder, getint of opaal. Voor een kunststof terrasoverkapping is de heldere variant het meest in trek.
Wat is een overkapping van polycarbonaat?
Een terrasoverkapping bestaat in principe uit twee delen: de constructie en het dak. Een terrasoverkapping van polycarbonaat is alleen het dak gemaakt van polycarbonaat. De constructie, bestaande uit steunpalen en liggers, is gemaakt van een ander materiaal.
Een hiervoor veel gekozen materiaal is aluminium. Dit metaal past qua uitstraling namelijk uitstekend bij polycarbonaat. De terrasoverkapping krijgt hiervan een hele moderne en strakke ‘look’. Daarnaast is een houten constructie ook heel populair. Hout geeft de overkapping een natuurlijke en warme uitstraling en past bij vrijwel iedere woning.
Wil je graag een offerte voor een terrasoverkapping aanvragen? Doe dat op deze pagina! Vergelijk offertes van overkappingen en zonneschermen. Volledig gratis en vrijblijvend.
Voordelen
Mensen die een overkapping van polycarbonaat willen aanschaffen, profiteren van veel voordelen. We geven hieronder de belangrijkste:
- Polycarbonaat is oerdegelijk en zeer stevig. Het is bijvoorbeeld 250 keer sterker dan glas. Daarnaast is dit materiaal ook sterker dan andere kunststoffen die gebruikt worden om een overkapping van te maken zoals: plexiglas en pvc.
- Aan een kunststof afdak heb je weinig onderhoud. In principe hoef je deze alleen regelmatig schoon te maken.
- Polycarbonaat is goed te bewerken. In tegenstelling tot glas, kun je er gemakkelijk in boren, frezen of zagen. Hierdoor is de plaatsing ook een stuk gemakkelijker.
- Polycarbonaat splintert niet (zoals glas) mocht het beschadigd raken. Je hebt wel een kleine kans op een deuk of een scheur.
- In tegenstelling tot plexiglas of pvc, is polycarbonaat brandwerend. Bij een brand zal deze kunststof dus niet gaan druipen of smelten. Sterker nog: het is zelfdovend. Wel zo’n veilig idee.
- Polycarbonaat is licht van gewicht. Het weegt ongeveer de helft minder dan glas. Dit vergemakkelijkt de plaatsing aanzienlijk en je hebt minder (of lichtere) steunpalen nodig om het gewicht te kunnen dragen.
- In polycarbonaat is een UV-bestendig materiaal aangebracht. Hierdoor heb je zelf geen last van hinderlijke UV-straling en ook spullen (tuinmeubels) die zich onder de overkapping bevinden, zullen minder snel verkleuren.
- Een mooie en stijlvolle overkapping van polycarbonaat is een meerwaarde van je woning. Wil je de woning later verkopen? Dan kun je hier zeker financieel je voordeel mee doen.
- Een terrasoverkapping van polycarbonaat is degelijk en duurzaam. Reken gerust op een levensduur van twintig jaar of meer.
Nadelen
Een overkapping van polycarbonaat heeft ook nadelen. Het is belangrijk om deze mee te nemen in je afweging om een kunststof terrasoverkapping te kopen. Alleen op deze manier kun je beslissen of de aanschaf hiervan iets voor jou is. Hieronder volgen enkele nadelen.
- Polycarbonaat is niet zo krasbestendig als glas. Mocht er bijvoorbeeld een tak op de overkapping vallen dan kan dit krassen geven. Er wordt trouwens een krasbestendige coating aangebracht op het materiaal. Daarnaast kun je lichte krassen ook verwijderen door polycarbonaat te laten polijsten.
- De lichtinval van polycarbonaat is niet de volle 100 procent. Een lichtdoorlatendheid van 92 procent is echter nog zeer acceptabel te noemen. Eigenlijk zal je van dit kleine verschil zelf niets merken. Na verloop van jaren kan de lichtdoorlatendheid nog iets afnemen tot ongeveer 80 procent.
- Door de goede lichtinval kan het op hele warme zomerse dagen flink warm worden onder de kunststof overkapping. Daardoor is extra zonwering onder of boven het dak wel aan te raden. Dit brengt weer extra kosten met zich mee.
- Door de warmte kan polycarbonaat uit gaan zetten. De vakman houdt hier tijdens de montage rekening mee, zodat de kunststof niet gaat knappen onder druk van een schroef of iets dergelijks. Ook hoor je weleens krakende geluiden als polycarbonaat uitzet. Op zich kan dit geen kwaad, maar een gewaarschuwde man of vrouw is er twee waard!
Wil je graag een offerte voor een terrasoverkapping aanvragen? Doe dat op deze pagina! Vergelijk offertes van overkappingen en zonneschermen. Volledig gratis en vrijblijvend.
Terrasoverkapping van polycarbonaat of andere kunststoffen?
Behalve polycarbonaat zijn er meer kunststoffen geschikt om een terrasoverkapping van te maken. De bekendste zijn plexiglas en de overkapping uit pvc. Van deze kunststoffen is polycarbonaat de sterkste en de stevigste. Toch is plexiglas nog altijd dertig, en pvc drie, keer sterker dan glas. Daarnaast zijn plexiglas en pvc iets minder goed te bewerken dan polycarbonaat, omdat de kans op een breuk in het materiaal groter is. Ook de lichtinval van pvc en plexiglas is minder hoog dan polycarbonaat met ongeveer tachtig procent. Ten slotte kunnen we nog aangeven dat de levensduur van plexiglas en pvc ook minder hoog is dan polycarbonaat dat met gemak twintig jaar meegaat. Daar staat tegenover dat pvc en plexiglas goedkoper in aanschaf zijn.
Terrasoverkapping van polycarbonaat of glas?
Als je een terrasoverkapping van glas neemt, ben je verzekerd van een luxueuze uitstraling. Glas lijkt erg mooi en samen met een aluminium constructie geeft dit een hele strakke en moderne look. Polycarbonaat is echter een heel goed alternatief voor glas. Bij een kwalitatief goede overkapping van polycarbonaat zie je het verschil met glas nauwelijks. Daar komt bij dat polycarbonaat ook nog een stuk (250 keer) sterker is dan glas en de helft minder weegt in gewicht. Je kunt dus minder of lichtere steunpalen gebruiken bij een kunststof overkapping. Glazen overkappingen zijn meestal wat duurder in aanschaf dan die van polycarbonaat.
Wil je graag een offerte voor een terrasoverkapping aanvragen? Doe dat op deze pagina! Vergelijk offertes van overkappingen en zonneschermen. Volledig gratis en vrijblijvend.
Wat maakt de prijs?
Als je een overkapping van polycarbonaat gaat aanschaffen, wil je natuurlijk ook graag weten wat hij kost. Een exacte prijs geven, is echter nog niet zo gemakkelijk, omdat je te maken hebt met veel prijsbepalende factoren. We noemen hieronder de belangrijkste:
- De oppervlakte van de overkapping is prijsbepalend, omdat een grotere kunststof overkapping duurder is dan een kleinere. Je hebt immers meer materialen nodig. Het is wel zo dat een grotere overkapping in verhouding goedkoper is dan een kleinere.
- Ook de arbeidskosten van de vakman is een prijsbepalende factor. Iedere aannemer rekent weer andere prijzen voor het plaatsen van de overkapping.
- De kwaliteit van de overkapping van polycarbonaat is ook van belang. Een ijzeren wet is dat voor kwaliteit betaald moet worden. Een kunststof terrasoverkapping met een dikke plaat polycarbonaat die stijlvol is afgewerkt, is duurder dan een eenvoudig exemplaar dat vooral functioneel is.
- Er zijn ook extra opties die bepalend zijn voor de uiteindelijke prijs. Verlichting, een uitschuifbaar systeem of terrasverwarming is heel erg fijn, maar kosten uiteindelijk ook weer geld.
Wil je toch graag een exacte prijs weten van een terrasoverkapping van polycarbonaat? Dit is geen enkel probleem. Als je je gegevens invult bij onze offertedienst, krijg je van ons meerdere offertes toegestuurd van betrouwbare aanbieders. Natuurlijk is dit helemaal gratis en vrijblijvend.
Kunststof overkapping: prijzen
Wat we wel kunnen doen, is gemiddelde prijzen geven. Zo heb je een richtlijn van een bedrag waar je ongeveer aan moet denken.
We gaan in onze prijsvoorbeelden uit van de afmetingen van een standaard terrasoverkapping: 5 tot 6 meter breed, 3 tot 4 meter diep en iets meer dan 2 meter hoog. Een eenvoudige overkapping van polycarbonaat kost gemiddeld 1500 euro. Wil je een exemplaar van betere kwaliteit? Dan ben je een bedrag tussen 2000 en 3000 euro kwijt.
Afhankelijk van je wensen kan dit bedrag oplopen tot 5000 euro of nog meer. De kosten voor plaatsing zijn niet meegenomen. Alle prijzen zijn inclusief btw.
Wil je toch specifieker advies? Maak dan gebruik van onze offertedienst.
Terrasoverkapping zelf plaatsen of laten doen?
Als je zelf een terrasoverkapping gaat plaatsen, bespaar je geld op de arbeidskosten van de vakman. Dit zou je kunnen doen als je een specialist bent op het gebied van het plaatsen van terrasoverkappingen.
Echter, ook voor de handige hobbyklusser is de montage van een kunststof overkapping een behoorlijke klus. Vooral op de plaatsing van de fundering verkijkt men zich nogal eens. Het is dan ook veel verstandig om een vakman in te huren voor de montage. Zo weet je zeker dat je niet met verkeerd aflopende dakgoten of niet goed sluitende verbindingen te maken krijgt.
Je krijgt bovendien garantie op de montage als je dit door de vakman laat doen. Mocht later blijken dat er toch iets is misgegaan, kun je altijd op hem terugvallen.
Vergeet ook niet dat je een vakman maar 6% BTW moet betalen in België.
Bouwpakket of op maat gemaakt?
Kies je voor een overkapping als bouwpakket dan ben je in de regel goedkoper uit. Deze overkappingen worden namelijk in grote aantallen en volgens vaste maten geproduceerd en dit drukt de prijs. Met behulp van de bijgeleverde gebruiksaanwijzing lukt het een handige klusser meestal wel om deze prefab overkapping te plaatsen, maar hiervoor kun je de vakman ook altijd vragen natuurlijk. Het nadeel van een dergelijke overkapping is wel dat je aan de maten vastzit en dat deze wel bij je gevel moeten passen natuurlijk. Ook heb je een overkapping waar er erg veel van te vinden zijn.
Kies je voor een op maat gemaakte kunststof overkapping dan kun je deze naar eigen wensen en eisen laten samenstellen. De overkapping wordt helemaal gemaakt zoals jij hem in gedachten hebt. Daarnaast past deze altijd, want de maten worden aangepast aan de gevel van de woning. Deze overkappingen zijn gemiddeld wel iets duurder dan bouwpakketten, omdat je meer arbeidskosten hebt aan het opmeten en de fabricage.
Ook moet je enkele weken wachten na het opmeten, voordat de terrasoverkapping geplaatst kan worden. De fabricage hiervan kost gewoon even wat tijd. De plaatsingskosten zijn bij de prijs inbegrepen. Hier hoef je dus geen extra kosten voor te maken. Als de overkapping eenmaal staat dan heb je wel een uniek exemplaar waar je vele jaren van zal genieten.
Terrasoverkapping polycarbonaat: soorten
Er zijn twee soorten polycarbonaat die geschikt zijn om een terrasoverkapping van te maken.
De bekendste en meest populaire soort is de massieve (monolithische) plaat. Deze kun je het beste vergelijken met een dikke glasplaat, maar dan gemaakt van een transparante kunststof.
Een andere optie is de zogenaamde kanaalplaat. In deze platen worden kleine holle ruimtes (kanalen) aangebracht. Het voordeel hiervan is dat deze platen zeer goed isoleren. Op een koude, maar zonnige voorjaarsdag is het dan al aangenaam onder een dergelijke overkapping. Bijkomend voordeel is dat kanaalplaten lichter van gewicht zijn dan massieve platen. Dit vergemakkelijkt de plaatsing weer en je hebt minder of lichtere steunpalen nodig. Kanaalplaten hebben als nadeel dat de lichtinval niet zo groot is als massieve platen. Je kunt er niet goed door naar buiten kunt kijken.
Terrasoverkapping polycarbonaat: de dikte
Platen van polycarbonaat zijn er in verschillende diktes. Bij een dikte van 4 millimeter is een dergelijke plaat al oersterk. Echter, voor een terrasoverkapping is dit toch te weinig. De meeste overkappingen van polycarbonaat hebben een dikte van 16 millimeter. Hiermee kan je een breedte van 70 tot 75 centimeter overspannen. Dit is een prima dikte voor een degelijke en duurzame overkapping. Een dergelijk exemplaar kan bijvoorbeeld met gemak dik pak sneeuw dragen. Je kunt ook kiezen voor een dikte van 25 of 32 millimeter. Deze platen zijn nog steviger en zorgen voor een vrijwel onverwoestbare terrasoverkapping.
Wil je graag een offerte voor een terrasoverkapping aanvragen? Doe dat op deze pagina! Vergelijk offertes van overkappingen en zonneschermen. Volledig gratis en vrijblijvend.
Vergelijken loont
Een overkapping van polycarbonaat is vaak een forse investering. Daarom is het belangrijk dat je niet over één nacht ijs gaat. Vraag bij meerdere aanbieders een offerte aan en leg deze naast elkaar. Het laten opstellen van een offerte is geheel vrijblijvend en altijd gratis als je het via onze website doet.
Je krijgt een goed inzicht in de prijsopbouw door de offertes naast elkaar te leggen. In principe kies je dan altijd voor de aanbieder met de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Je kunt met het opvragen van meerdere offertes zomaar dertig tot veertig procent besparen. Uiteraard is deze dienst helemaal gratis en volledig vrijblijvend. Als je het toch iets te duur vindt of elders een andere vakman vindt, dan zit je dus nergens aan vast.