Terrasoverkapping voor de horeca

Wie wil er nu niet tot diep in de avond op een terrasje zitten? Met een goede terrasoverkapping trek je als horeca- ondernemer meer klanten en houd je de klanten langer op het terras. In warme en in koude tijden is het heerlijk vertoeven onder een terrasoverkapping, eventueel voorzien van een terrasverwarmer. In dit artikel informeren we je over de mogelijkheden die een goede terrasoverkapping voor de horeca kan bieden.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

afdak horeca

Op zoek naar een terrasoverkapping voor de horeca?

Een terrasoverkapping is een afdak dat ervoor zorgt dat je gasten nog langer kunnen genieten van je terras. Op warme dagen zit je lekker in de schaduw en op minder aangename dagen zit je droog en beschut. Ook als de temperatuur daalt, kun je nog lang blijven genieten van een terrasoverkapping. Een terrasoverkapping bestaat uit staanders en liggers en is overkapt. Er zijn verschillende soorten terrasoverkappingen voor de horeca mogelijk. Elders in dit artikel zullen we hier verder op ingaan. Met een goede terrasoverkapping kun je je terrasseizoen verlengen, waardoor je de investering makkelijk weer terugverdient.

Waar moet een terrasoverkapping voor de horeca aan voldoen?

Als je een goede terrasoverkapping wilt waar de gasten lange tijd aangenaam zitten dan moet deze aan de volgende eisen voldoen:

  • De overkapping moet onder alle weersomstandigheden dienst kunnen doen. Als het te warm is, moet deze schaduw bieden en met slecht weer moeten de mensen rustig kunnen blijven zitten eten en drinken.
  • ’s Avonds moet de terrasoverkapping sfeervol verlicht zijn en moet deze warmte bieden.
  • Als het hard waait, moeten de gasten beschut zitten tegen de wind.
  • De constructie van de terrasoverkapping moet zodanig gemaakt zijn dat er geen palen midden op het terras staan.
  • De terrasoverkapping moet duurzaam zijn en makkelijk te onderhouden.
terrasoverkapping horeca

Soorten terrasoverkapping voor de horeca

Terrasoverkappingen voor de horeca worden bijna altijd op maat gemaakt. Er is namelijk geen terras gelijk qua grootte en het beste kun je het terras helemaal overkappen. In de meeste gevallen is een terrasoverkapping voor de horeca gemaakt van aluminium. Je hebt aluminium staanders en liggers. Deze laatsten worden aan de gevel gemonteerd en daarover komt het dak. Er zijn terrasoverkappingen van hout mogelijk, maar deze worden meestal alleen bij particulieren toegepast.
Als dak van de terrasoverkapping heb je ook weer verschillende opties. Zo kun je kiezen voor: doek, lamellen, glas of kunststof. Daarbij heb je ook de keuze of je een vaste of een uitschuifbare terrasoverkapping wilt (hierover elders meer in dit artikel)

Terrasoverkapping voor de horeca met doek

Het meest gebruikt als dak van een terrasoverkapping in de horeca is doek. Het doek van een terrasoverkapping is vrijwel altijd gemaakt van een combinatie van polyester (een sterke synthetische stof) en pvc (een soort plastic). We kennen in principe drie soorten doeken: waterdoorlatend, waterafstotend en waterdicht.
Voor alle doeken geldt: hoe beter de kwaliteit, hoe beter de duurzaamheid, kleurvastheid en het water- en vuilafstotend vermogen.

Het is ook mogelijk om gedurende het jaar te wisselen van doek. In de zomer gebruik je een (dunner) doek dat vooral bescherming tegen de zon biedt en in de winter een dikker doek dat de warmte beter vasthoudt. Het voordeel van doek is dat het relatief goedkoop materiaal is in vergelijking met glas of kunststof. Het nadeel van doek is dat het minder sterk is.

De uitschuifbare terrasoverkapping voor de horeca

Het grote voordeel van een uitschuifbare terrasoverkapping is dat je de klant zelf kunt laten kiezen of deze in de zon of in de schaduw wil zitten. Met een vaste overkapping zit je of in de volle zon, of in de schaduw; er is geen tussenoplossing. Een uitschuifbare terrasoverkapping kun je op twee manieren verschuiven: handmatig of elektrisch.

Het spreekt voor zich dat met de hand openschuiven goedkoper is dan elektrisch. Het elektrisch openschuiven van de overkapping is echter een stuk gemakkelijker. Met een druk op de knop schuif je de overkapping in of uit. Uitschuifbare terrasoverkappingen kunnen uit allerlei soorten dakbedekking bestaan: doek, kunststof of glas.

Een handig alternatief is ook het zonnescherm.

overkapping horeca

Factoren die de prijs voor een terrasoverkapping voor de horeca beïnvloeden

De prijs van een terrasoverkapping valt of staat met de afmetingen van de uitschuifbare overkapping. Hoe groter de overkapping wordt, hoe meer materiaal er gebruikt moet worden en hoe hoger de prijs uitvalt. Daarbij komt dat een uitschuifbare terrasoverkapping van doek goedkoper is dan een overkapping van glas, kunststof of lamellen. Een elektrisch bedienbare overkapping is ook duurder dan een die je handmatig open en dicht schuift.

Meer over de prijs van een terrasoverkapping lees je hier.
Gratis prijsoffertes aanvragen voor een terrasoverkapping kan hier.

Prijzen voor een terrasoverkapping voor de horeca

Voor een uitschuifbare overkapping in de meest simpele vorm ben je ongeveer drieduizend euro kwijt. Je hebt dan een kleine uitschuifbare terrasoverkapping met een waterafstotend doek. Naarmate je grotere afmetingen neemt, lopen de kosten al snel op tot vijf- tot zesduizend euro.
Een uitschuifbare overkapping van glas of kunststof begint qua prijs bij ongeveer zesduizend euro. Afhankelijk van grootte en opties kunnen de prijzen oplopen tot veertienduizend euro of meer. We moeten er wel even bij vermelden dat het richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

terrasoverkapping voor de horeca

Bij wie koop je?

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders van terrasoverkappingen voor de horeca op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte aanvragen via onze website altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een terrasoverkapping is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om een terrasoverkapping eigenhandig te plaatsen. Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een terrasoverkapping op de juiste manier te plaatsen. Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de overkapping goed geplaatst wordt en je kunt op hem terugvallen bij eventuele gebreken. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

horeca terrasoverkapping

Heb je een vergunning nodig voor een terrasoverkapping in de horeca?

In principe hoef je geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een terrasoverkapping voor de horeca. Er zijn een aantal voorwaarden, maar in de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en ook heb je geen meldingsplicht. Het is echter wel zo dat er nog tal van aanvullende voorwaarden zijn. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.