Wat met een terrasoverkapping in de winter?

Als je een terrasoverkapping hebt, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Zo’n afdakje doet prima dienst in de zomer en ook in het voor- en najaar kun je er goed gebruik van maken. In de winter onder een terrasoverkapping zitten, lijkt misschien onmogelijk, maar toch zijn er voldoende opties om ook in het koudste seizoen van het jaar te genieten onder je tuinoverkapping.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

terrasoverkapping winter

Belangrijk om tijdens de winter onder je terrasoverkapping te kunnen zitten:

Als je in de winter onder je terrasoverkapping wilt zitten, moet de overkapping wel aan bepaalde eisen voldoen. Welke eisen dat zijn, zetten we hieronder op een rijtje:

  • Het framewerk van de overkapping moet stevig en stabiel zijn. Het moet immers alle weersomstandigheden aankunnen.
  • De staanders van je afdak kun je in de grond graven, maar nog beter is het om ze in cement te zetten. Houd altijd aan dat een derde onder en twee derde van de staander boven de grond staat.
  • Het dak moet het regenwater goed af kunnen voeren. Als het dak hellend geplaatst is, scheelt dit al een stuk.
  • Het dak moet stevig genoeg zijn om een flink pak sneeuw te kunnen dragen.
  • Het dak moet voldoende zonlicht door kunnen laten, want in de winter heb je dit nodig om warm onder de overkapping te zitten.
winter terrasoverkapping herfst

De terrasverkapping dichtmaken

Onder een terrasoverkapping zit je altijd droog, maar in de winter is het belangrijk dat je ook voldoende beschut zit tegen weer en wind. Dit kun je realiseren door de zijkanten van de terrasoverkapping dicht te maken. Dit kan op verschillende manieren die we onder de loep zullen nemen.

Gebruik maken van een zijspie

Het plaatsen van een zijspie is een simpele en doeltreffende methode om de wind die bovenin de terrasoverkapping waait tegen te houden. Met een zijspie sluit je het schuine gedeelte van je terrasoverkapping af. Als de terrasoverkapping tegen een schutting of muur is gebouwd, en daar net bovenuit steekt, creëer je op deze manier een helemaal dichte wand. Een zijspie is meestal gemaakt van polycarbonaat.

Schuttingdelen plaatsen

Door het plaatsen van schuttingdelen maak je de zijwanden van de terrasoverkapping helemaal dicht. Het mooiste is om het bovenste gedeelte van de schutting te voorzien van glas, zodat je een vrij uitzicht blijft houden. Ook krijg je op deze manier veel meer lichtinval.

Zijwanden plaatsen

Als je helemaal beschut wilt zitten en een volledig uitzicht wilt behouden, kun je ook overgaan tot het plaatsen van doorzichtige zijwanden. Je kunt hier kiezen uit twee materialen: glas en polycarbonaat. Beide materialen hebben hun voor- en zijn nadelen, maar je zit altijd volkomen beschut en hebt heel veel lichtinval.

Glazen schuifwanden plaatsen

Als je glazen schuifwanden plaats, creëer je eigenlijk een soort van veranda. Als in de winter de zon schijnt, zorgt het glas ervoor dat het al snel heel aangenaam is onder je terrasoverkapping. Als het te warm wordt, schuif je de wanden gewoon een stukje open. Nadeel van glazen schuifwanden is wel dat er een behoorlijk prijskaartje aanhangt.

zijwanden terrasoverkapping

Je terrasoverkapping verwarmen

Als je in de winter lekker warm onder je terrasoverkapping wilt zitten, is het al snel nodig om deze te verwarmen. Ook dit kan op diverse manieren. Er zijn bijvoorbeeld ‘heaters’ die je aan het dak of aan de muur op kunt hangen. Het voordeel van heaters is dat ze niet opvallen en weinig ruimte in beslag nemen. Daarnaast zijn er ook vrijstaande verwarmingselementen die je midden op het terras kunt plaatsen. Deze nemen wel veel ruimte in beslag en kunnen soms een beetje in de weg staan. Als je optimaal van de warmte gebruik wilt maken onder je terrasoverkapping dan kun je het beste gaan voor beide opties: wanden dichtmaken en een heater plaatsen.

terrasverwarmer terrasoverkapping

Een terrasoverkapping met doek in de winter

sneeuw terrasoverkapping

Het is amper voor te stellen maar ook onder een terrasoverkapping met doek kun je in de winter prima vertoeven. De zeildoeken van tegenwoordig zijn prima geschikt om ook in de winter te gebruiken.
Het enige nadeel van zeildoek is dat sneeuw er op blijf liggen. Als dit te lang blijft liggen of als er een te grote hoeveelheid sneeuw op ligt, komen de ophangingspunten onder druk. Daardoor kan het doek beginnen scheuren. Sneeuw zal je dus regelmatig moeten verwijderen als je in de winter onder je terrasoverkapping met doek wilt zitten, maar op zich is dit een vrij eenvoudig karweitje.
Met een heater erbij kan het echt zalig genieten zijn!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.