Terrasoverkapping isoleren: nodig of niet?

Heeft het zin om een terrasoverkapping te isoleren? In principe wel: de isolatie van een terrasoverkapping zorgt ervoor dat de condensvorming een heel stuk vermindert. Hierdoor heb je ook weer minder kans op schimmels en roestvorming. Als je een terrasoverkapping goed isoleert, heb je ‘s zomers en ’s winters een aangename temperatuur. In dit artikel beschrijven we welke mogelijkheden er zijn voor het isoleren van een terrasoverkapping.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

isolatie terrasoverkapping

Hoe gaat de isolatie van een terrasoverkapping in zijn werk?

We kennen in principe vier soorten terrasoverkappingen:

  1. De terrasoverkapping van hout
  2. De terrasoverkapping met doek
  3. De terrasoverkapping met glas
  4. De terrasoverkapping met polycarbonaat (kunststof)

Een terrasoverkapping met doek is lastig te isoleren, daarom laten we deze in dit artikel buiten beschouwing.

Een terrasoverkapping van hout isoleren

De zogenaamde ‘omgekeerd dak methode’ is een veel gebruikte methode om een terrasoverkapping van hout te isoleren. Bij de omgekeerd dak methode legt men op de bestaande dakbedekking isolatieplaten. Hier worden vrijwel altijd XPS- platen voor gebruikt. Op deze isolatielaag wordt bijvoorbeeld grind gelegd om te voorkomen dat de platen wegwaaien.

terrasoverkappingen isoleren

Een terrasoverkapping van glas isoleren

Een plat houten dak isoleert beter dan een glazen dak. Bij een glazen dak gaat de warmte omhoog, terwijl bij een houten dak de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Toch is het niet onmogelijk om een terrasoverkapping van glas te isoleren. Dit doe je aan de hand van de keuze voor glas. Het klassieke dubbelglas heeft voor een terrasoverkapping weinig isolatiewaarde. Je zult minstens moeten kiezen voor hoogrendementsglas. Een andere mogelijkheid is zogenaamd vierseizoensbeglazing. Deze beglazing bestaat uit dubbel gelaagd glas en isoleert uitstekend. Daarbij laat het in de koudere maanden het zonlicht uitstekend door, zodat je dan ook nog kunt profiteren van een aangename temperatuur.

Een terrasoverkapping van polycarbonaat isoleren

Net als met gewoon glas, kun je ook dubbelwandig polycarbonaat nemen. Er bestaat zelf drie dubbelwandig polycarbonaat. Evenals glas heeft polycarbonaat een lage isolerende waarde, maar met meerwandige polycarbonaatplaten kun je een heel eind komen. Nadeel van deze meerwandige platen is dat je geen uitzicht meer hebt. Het zonlicht wordt nog wel goed doorgelaten.

Zelf de terrasoverkapping isoleren doen of laten doen?

Het dak van een terrasoverkapping van hout isoleren is een klus die je als handige doe-het-zelver wel uit kan voeren. Wat betreft de isolatie van een terrasoverkapping van glas is het beter om dit uit te besteden. Hoe dan ook, als je een vakman vraagt, ben je er altijd zeker van dat de isolatie van de terrasoverkapping op een correcte manier gebeurt. Daarbij krijg je garantie en kun je terugvallen op hem als er gebreken zijn. Mocht je een vakman vragen, ga er maar van uit dat hij zeker dertig tot veertig euro per uur vraagt.

terrasoverkapping isoleren

Wie is de beste aanbieder?

Er zijn veel verschillende aannemers die je een terrasoverkapping kunnen en willen isoleren op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Omdat het over relatief grote bedragen gaat, is het zeker aan te raden om offertes te laten maken door meerdere aanbieders (minstens drie). Vergelijk deze goed met elkaar en ga niet direct voor de goedkoopste. Een aardige richtlijn is dat je de hoogste en de laagste aanbieder naast elkaar legt en dan de gulden middenweg kiest. Kijk vooral goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s op het isoleren van een terrasoverkapping besparen.

Wil je graag weten wat het jou zou kosten? Vraag hieronder dan gratis offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.