Tien tips voor het inrichten van een terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is een waardevolle toevoeging van je huis. Of je nu klein of groot woont. Een weelderige tuin hebt of een klein stukje grond. Onder een terrasoverkapping is het heerlijk vertoeven. Natuurlijk wil je je terrasoverkapping smaakvol inrichten. Het is dan geen kwestie van ‘even snel’ wat materiaal en meubels neer te zetten. Maak meteen een goed plan van aanpak. Steek er tijd en energie in om van je terrasoverkapping een sfeervolle verblijfsruimte voor het hele jaar te maken. Hier volgen alvast wat tips om je op weg te helpen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

inrichten terrasoverkapping

1. Zorg voor sfeervolle verlichting

Door verlichting aan te brengen, zorg je ervoor dat je ’s avonds onder een sfeervolle terrasoverkapping zit. Er zijn verschillende manieren om licht aan te brengen in je terrasoverkapping om een bepaalde sfeer te creëren. Je kunt bij bijvoorbeeld werken met inbouwspotjes voor een strakke uitstraling, maar mooie antieke lampen geven weer een heel ander (klassiek) effect. Als je dimbare verlichting neemt, kun je het sfeervolle effect nog net een beetje sterker maken. Om het helemaal af te maken, plaats je in je terrasoverkapping nog mooie grote kaarsen.

2. Gebruik planten onder de terrasoverkapping

Als je planten in een terrasoverkapping plaatst, creëer je een natuurlijke overgang tussen de tuin en de woning. Het buitengevoel houd je helemaal vast als je klimplanten gebruikt die tegen de staanders op kunnen klimmen en onder het dak verder groeien (bijvoorbeeld een druif). Daarnaast kun je met potplanten de terrasoverkapping ieder gewenste sfeer geven. Met planten als palmen, lavendel en oleander schep je bijvoorbeeld een prachtige mediterrane sfeer. Het mooie is dat deze planten in de winter heel goed onder terrasoverkapping kunnen blijven staan.

terrasoverkapping inrichten beplanting

3. Wat leg je op de vloer?

Meestal is de vloer van de terrasoverkapping gemaakt van beton en deze kun je natuurlijk helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Als je graag wilt dat overkapping en tuin in elkaar overgaan, kun je bijvoorbeeld sierbestrating op de betonnen vloer leggen. Ook kun je kiezen voor een (natuur) stenen vloer. Als je meer voor de wat warmere uitstraling gaat, kun je houten of kunststof vlonderplanken leggen. Helemaal apart en hip is het om zand op de vloer te leggen van de terrasoverkapping. Met de juiste accessoires, waan je je op een echt strand.

4. Inrichting voor alle seizoenen

Onder een terrasoverkapping kun je alle vier de seizoenen zitten. Zorg er dan ook voor dat je alle seizoenen de juiste inrichtingselementen plaatst. In het najaar kun je denken aan warme dekens, dierenvachten en een vuurkorf. In het voorjaar kies je juist voor een frisse aanblik met windlichtjes, voorjaarsbloeiers en kleurige kussens. Je terrasoverkapping is altijd heel makkelijk aan te passen met kleine accessoires. Het zijn de details die ervoor zorgen dat je de terrasoverkapping de uitstraling geeft die jij voor ogen hebt.

terrasoverkapping winter

5. Welke meubels kies je?

Een terrasoverkapping is als het ware een verlengstuk van je huis. Als je een terrasoverkapping gaat inrichten met meubels is het dan ook van belang dat je dit ziet als een verlengstuk van je woonkamer. Kies dus bijvoorbeeld voor: een comfortabele loungeset, gemakkelijke stoelen, een leestafel en sfeervolle verlichting. Het is zelfs mogelijk om een buitenkeuken te nemen. De meubels moeten natuurlijk goed op elkaar afgestemd zijn en de juiste sfeer uitstralen.

6. Zorg voor warmte

Het is helaas niet zo dat de buitentemperaturen zo aangenaam zijn dat je alle seizoenen behaaglijk onder je terrasoverkapping kunt zitten. Denk daarom bij het inrichten van de terrasoverkapping eens aan het plaatsen van een open haard. Een open haard brengt behalve warmte ook een hoop gezelligheid. Nog leuker is het om te kiezen voor de combinatie open haard en barbecue. Je gaat eerst lekker barbecueën en daarna verwijder je het rooster om te genieten van een heerlijk vuurtje. Een andere mogelijkheid om lekker warm op de terrasoverkapping te zitten, is het plaatsen van een terrasverwamer of een vuurkorf.

terrasoverkapping inrichting verwarming

7. Een kleine terrasoverkapping inrichten

Als je niet zoveel ruimte tot je beschikking hebt, moet je handig en praktisch te werk gaan. Ook een kleine terrasoverkapping kun je namelijk heel mooi inrichten. Denk bijvoorbeeld eens aan hangende stoelen. Hiermee creëer je op een handige manier bergruimte onder de stoelen. Door te werken met lichte kleuren lijkt de ruimte optisch groter. Je kunt ook kiezen voor een compacte loungebank en deze tegen de wand aanschuiven. Het is de kunst om de ruimte praktisch en compact in te delen en toch een sfeervol geheel te behouden.

8. Hoe creëer je de juiste sfeer?

Het leukste van het inrichten van een terrasoverkapping is het aanbrengen van de juiste sfeer. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van je persoonlijke smaak. Je bepaalt zelf hoe je terrasoverkapping eruit komt te zien, dus je bepaalt ook zelf de sfeer. Hou je van hip en modern? Zorg dan dat je de laatste modetrends in je overkapping plaatst. Houd je meer van gezellig en warm? Ga dan voor veel hout, en natuurlijke materialen. Zo is er voor iedere stijl wel een inrichting te vinden. Tip: je kunt je terrasoverkapping heel handig en snel de juiste sfeer geven door te werken met: dekens, kussens, decoratiemateriaal of kaarsen.

terrasoverkapping inrichten

9. Maak een afscheiding tussen tuin en overkapping

Door aan de voorkant van de terrasoverkapping te kiezen voor een afscheiding, creëer je als het ware een heuse tuinkamer. Een afscheiding kun je vrij eenvoudig maken door een hek te plaatsen voor de terrasoverkapping. Je hebt nu niet een mooie overgang naar de tuin, maar wel een aparte tuinkamer. Het is maar net welke bedoeling je hebt met het inrichten van een terrasoverkapping.

10. Plaats een bar of een bad

Als je van je terrasoverkapping iets speciaals wilt maken, denk er bij het inrichten van de terrasoverkapping eens aan om een bar te plaatsen. Een bar zorgt voor veel gezelligheid, omdat het een plaats is waar je lekker kunt hangen. Daarnaast geeft het plaatsen van een bar ook een strakke uitstraling. Als je echt iets heel speciaals wilt, kun je zelfs een outdoor bad plaatsen onder je overkapping. In de zomer is het heerlijk om je buiten op te frissen. Je kunt je outdoor badkamer zoveel uitbreiden als je wilt. Wat dacht je van een regendouche of een jacuzzi? Er is heel veel mogelijk bij het inrichten van een terrasoverkapping.

inrichten terrasoverkapping jacuzzi

Heb je nog geen terrasoverkapping?

Beschik je nog niet over een terrasoverkapping, maar wil je die wel graag? Vraag dan een gratis en vrijblijvende prijsofferte aan via deze website. Vermeld duidelijk wat je wenst, en binnen enkele dagen word je voorzien van een gedetailleerde prijsopgave met een exacte prijs en alle mogelijkheden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.