Moderne terrasoverkapping: mogelijkheden, info & gratis offertes

De zomers in ons land zijn helaas maar van korte duur. Met een moderne terrasoverkapping kun je langer van het buitenleven genieten. Deze verlenging van je woning zorgt ervoor dat je ook op koelere of regenachtige dagen droog en beschut zit, terwijl het afdak je in de zomer juist verkoeling biedt door de extra schaduw die gecreëerd wordt. In dit artikel lees je meer over alle mogelijkheden als je een moderne terrasoverkapping gaat kopen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

moderne terrasoverkapping

Wat verstaan we onder een moderne terrasoverkapping?

Doorgaans gaat het er bij een moderne overkapping vooral om dat het zo eenvoudig mogelijk oogt. Er wordt vooral gekozen voor strakke lijnen en sobere, eenvoudige kleuren. Versieringen en andere poespas komen hier niet aan bod. De inrichting onder de terrasoverkapping bevat vaak zo min mogelijk meubels en is minimalistisch ingericht. Een moderne terrasoverkapping kan aan het huis worden vast gebouwd of juist los in de tuin opgezet worden.

Welke materialen worden er gebruikt voor een moderne terrasoverkapping?

1. Hout

Een terrasoverkapping van hout kan modern zijn, ondanks dat dit materiaal vaak wordt gelinkt aan een landelijke en traditionele stijl. Omdat de overkapping tegen een stootje en tegen vocht moet kunnen, kies je het best voor hardhout of voor behandeld hout. Je kunt de terrasoverkapping van hout ook modern maken door het materiaal te combineren met staal of aluminium voor een strakke look.

2. Aluminium

Een moderne uitstraling creëer je in een handomdraai door gebruik te maken van aluminium. Bovendien heeft het materiaal een lange levensduur. Het is roestvast en vergt niet veel onderhoud. Een terrasoverkapping van aluminium bestaat meestal uit meerdere platen die aan elkaar gelast kunnen worden. Daardoor krijg je een strak en modern geheel.

3. Glas

Ook glas geeft je terrasoverkapping een strakke uitstraling. Met glas behoud je het zicht over je hele tuin en vormt de overkapping geen doorn in het oog tussen het groen. Glas vergt niet veel onderhoud en is eenvoudig schoon te maken, net zoals je ramen. Het materiaal is licht van gewicht en gaat lang mee.

Een nadeel van glas is dat het de hitte van de zon niet tegenhoudt en het daardoor erg warm kan worden onder het afdak. Een glazen overkapping is dus ideaal voor de nazomer, maar biedt minder verkoeling tijdens de warmste dagen.

4. Doek

Voor een overkapping van doek wordt vaak gekozen door mensen die het afdak per situatie willen kunnen reguleren. Een afdak van doek plaats je in enkele minuten als je extra schaduw in je tuin wenst, en haal je weg als je heerlijk van de zonnestralen wil genieten. Een afdak van doek is meestal ook de goedkoopste optie. Meestal wordt doek gecombineerd met aluminium voor een extra moderne uitstraling. De staanders zijn dan van aluminium gemaakt en het dak van doek. Het doek rolt op in een cassette die in de constructie verwerkt wordt of blijft gewoon golvend hangen.

Een (goedkoop) alternatief voor deze overkapping is trouwens een schaduwdoek of zonnezeil.

5. Polycarbonaat

Soms wordt er gebruik gemaakt van polycarbonaat om een moderne terrasoverkapping te bouwen. Dit materiaal wordt meestal gezien als vervanger van glas. Polycarbonaat is een soort kunststof dat eruitziet als glas. Wel is het sterker, lichter en goedkoper dan glas. Toch heeft glas als voordeel dat het er strakker en chiquer uitziet.

6. Lamellen

Een moderne terrasoverkapping creëer je eenvoudig door een mix van aluminium en lamellen te gebruiken. Als je bij de terrasoverkapping de lamellen sluit, krijg je een afgesloten wind- en waterdicht afdak. Open de lamellen om volop van de zon en de frisse wind te genieten.

strakke moderne terrasoverkapping

Hoe kan een terrasoverkapping gebouwd worden?

1. Aan de woning vast

De meest voorkomende terrasoverkapping wordt aan de woning vast gebouwd. Dit is ook de goedkoopste optie. Door het afdak aan de woning vast te bouwen verleng je het huis optisch. Je zit goed beschut tegen de wind, de regen en de zon.

Op termijn kan je ook de wanden (permanent?) dichten met een glazen wand. Zo creër je in feite een veranda.

2. Als vrijstaande overkapping

De moderne terrasoverkapping kan vrijstaand in de tuin gebouwd worden. Op deze manier kan je het afdak daar plaatsen waar je het liefst beschut zou willen zitten. Bijvoorbeeld op een zonnige plek waar je wat schaduw wil creëren of juist op een plaats waar je geen last van wind en regen wil hebben.

Bovendien kun je de overkapping zo groot maken als je wilt (rekening houdend met de regels voor vergunningen voor bijgebouwen, natuurlijk). Je bent nu niet gelimiteerd door de afmetingen van de woning.

Als je de moderne terrasoverkapping vrijstaand laat bouwen, bestaat het geheel doorgaans uit vier stevige staanders waarop een dak geplaatst wordt. Ook kunnen er zijwanden in de overkapping gemaakt worden. Dit kan een uitkomst zijn als je de overkapping vlakbij de tuin van de buren laat plaatsen. Zo creëer je een stukje extra privacy. Ook bieden zijwanden je meer beschutting tegen wind, waar je meer last van kunt hebben bij een losstaande overkapping.

moderne terrasoverkappingen

Wat zijn de extra opties voor een strakke moderne terrasoverkapping?

Je kunt de terrasoverkapping natuurlijk zo simpel of zo luxueus maken als je zelf wil.

Bedenk bijvoorbeeld of je er verlichting in wil laten aanbrengen. Ledspots bij een overkapping geven het afdak een strakke en eigentijdse uitstraling. Als je op een natuurlijke manier meer lichtinval wilt creëren, dan kun je ook een dakraam laten plaatsen. Of kies voor een lichtkoepel. Deze breken wel de moderne uitstraling een beetje. Je kunt dan misschien beter kiezen voor een glazen dak waarbij je zonwering aanbrengt om hitte te voorkomen.

Een andere optie voor een strakke moderne terrasoverkappingen is het aanbrengen van terrasverwarming, zodat je ook tijdens de koudere wintermaanden heerlijk van jouw tuin kunt genieten.

Hoe richt ik de ruimte onder mijn terrasoverkapping het best in?

Je kunt de ruimte onder je terrasoverkapping natuurlijk helemaal naar je eigen smaak inrichten. Als je de moderne look wil doortrekken in je meubilair, kies je het best voor eenvoudige en strakke tuinmeubelen. Vermijd daarbij een allegaartje van meubels die je bij elkaar hebt gesprokkeld. Hier geldt ook: less is more.

Je kiest beter voor een lange zetel en een grote tafel in plaats van meerdere fauteuils met kleine bijzettafels. Sommige mensen vinden het ook leuk om juist verschillende stijlen met elkaar te combineren. Je kunt dus een strakke terrasoverkapping van aluminium laten plaatsen, en daaronder gebruikmaken van stijlvolle landelijke meubels van hout.

moderne inrichting terrasoverkapping

Welke kleuren gebruik ik het best voor een strakke terrasoverkapping?

Voor een hedendaagse uitstraling kies je het best een kleurenpalet van niet meer dan drie kleuren. Daarbij is het belangrijk dat je voor neutrale kleuren gaat. Bijvoorbeeld grijs, blauw, zwart of crèmekleurig.

Leg een wit kleed op de grond om ervoor te zorgen dat de ruimte fris en ruim overkomt. Of laat juist onder je zwart stalen minimalistische afdak een kleurexplosie tot uiting komen en kleed het geheel aan met kleurrijke accessoires, als je het leuk vindt om meerdere stijlen te combineren.

Laat je vooral niet tegenhouden door de regels die hier opgelijst staan, en zorg er voor dat jij je fijn voelt in de door jou ingerichte plek in je tuin.

moderne terrasoverkapping kopen

Wordt een moderne terrasoverkapping op maat gemaakt?

Een strakke moderne terrasoverkapping kan op maat gemaakt worden en volledig aan jouw wensen ontworpen worden. Maar als je een moderne terrasoverkapping gaat kopen, dan wordt het geheel meestal als kant-en-klaar bouwpakket geleverd.

Als je zelf voldoende kluservaring hebt, kan je dit pakket zelf in elkaar zetten, maar het is misschien een beter idee om de hulp van een professional in te schakelen. Dan weet je zeker dat je afdak goed geplaatst wordt. Overleg met de leverancier over hoe de overkapping van jouw dromen eruitziet en kom samen tot een mooi ontwerp en een interessante prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.