Terrasoverkapping uit aluminium

Aluminium is één van de populairste materialen om een terrasoverkapping van te maken. Het is een licht en sterk materiaal dat je huis een modern tintje geeft. Daarbij biedt een aluminium terrasoverkapping uitstekende bescherming tegen wind, regen en felle zon. In dit artikel geven we uitleg over de aluminium terrasoverkapping, bespreken we de voor– en nadelen en geven we richtprijzen.terrasoverkapping aluminium

Wat is een aluminium terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping bestaat uit een aantal (meestal twee) staanders en een dak. In de meeste gevallen is de overkapping aan de gevel van het huis vastgemaakt, maar er zijn ook losstaande terrasoverkappingen. In de meeste gevallen is een terrasoverkapping gemaakt van hout of aluminium, maar een combinatie van die twee is ook mogelijk. Het dak kan van verschillende materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld: glas, kunststof of doek. We gaan in dit artikel in op de aluminium terrasoverkapping.

De voordelen van een terrasoverkapping uit aluminium

Aluminium is een licht en sterk materiaal, waardoor het erg bouwvriendelijk is. De afzonderlijke delen zijn altijd mooi afgewerkt en kunnen goed aan elkaar gelast worden, wat de uitstraling ook weer ten goede komt. Je hebt dan ook heel veel mogelijkheden met aluminium als het gaat om de constructie. Een aluminium terrasoverkapping vergt geen of nauwelijks onderhoud. Aluminium roest namelijk niet, dus je hoeft het alleen af en toe maar even schoon te maken. Aluminium is zeer goed bestand tegen warmte en uv- stralen. Zelfs op zeer warme dagen is er geen kans op oververhitting of brandgevaar. Aluminium trekt ook geen schimmels of insecten aan. Door al deze factoren kunnen we een terrasoverkapping uit aluminium als erg duurzaam beschouwen. Na de aanschaf kun je vele jaren vooruit, voordat je de overkapping moet vervangen.aluminium terrasoverkapping

De nadelen van een aluminium terrasoverkapping.

Aluminium is niet het goedkoopste materiaal in aanschaf. Daar komt ook nog eens bij dat een aluminium terrasoverkapping in de meeste gevallen op maat gemaakt moet worden. Dit brengt uiteraard ook weer extra kosten met zich mee. Daarbij heeft aluminium een strakke en moderne uitstraling en dit moet wel bij je huis passen. Ook de overwegend grijze kleur van aluminium draagt niet echt bij tot een mooie uitstraling. Gelukkig is aluminium inmiddels steeds vaker in andere kleuren (voornamelijk wit) verkrijgbaar.

Gedeeltelijk uit aluminium is ook een mogelijkheid.

Als je niet houdt van de strakke, moderne uitstraling van aluminium, maar wel wilt profiteren van alle voordelen van dit materiaal, is het een overweging om een terrasoverkapping te nemen die bestaat uit een combinatie van aluminium en hout. De warme uitstraling van hout gaat namelijk heel goed samen met het wat strakkere aangezicht van aluminium. Het beste is om staanders van aluminium te nemen. Deze staan namelijk in direct contact met de grond, dus krijg je niet maken met rottingsverschijnselen.
De draagconstructie kun je van hout of van aluminium maken. Deze keuze is ook afhankelijk van welk soort dak je neemt. Kies je bijvoorbeeld voor een dak van glas, of doorzichtig kunststof dan past een aluminium frame beter dan hout. Andersom past een houten frame weer beter bij een dak gemaakt van doek, maar natuurlijk ben je volledig vrij in je eigen keuze.overkapping aluminium

Factoren die de prijs beïnvloeden

Hoe je het ook wendt of keert: de aanschaf van een aluminium terrasoverkapping is een dure aanschaf. Er zijn echter nog wel meer factoren die de prijs van een aluminium terrasoverkapping beïnvloeden:

De grootte van de overkapping

De grootte van de overkapping speelt een belangrijke rol in de kosten. Je kunt stellen dat hoe groter de overkapping, hoe duurder hij wordt. Daarbij maakt het ook verschil of je een vaste of een losstaande terrasoverkapping neemt. In vergelijking is een losstaande overkapping duurder, omdat je meer materiaalkosten kwijt bent vooral aan de staanders).

Wat is de beste aanbieder?

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders op de markt die aluminium terrasoverkappingen verkopen. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is altijd gratis en je zit nergens aan vast. Je kan er hier een aanvragen.

aluminium terrasoverkappingen

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een aluminium terrasoverkapping is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje

om een terrasoverkapping eigenhandig te plaatsen. Ook al ben je zelf heel handig, toch moet je hier over een behoorlijke portie vakkennis beschikken. Je zou daarom heel goed kunnen overwegen om het plaatsen volledig uit te besteden. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten.

Welke opties neem je?

Het spreekt voor zich dat opties een meerprijs met zich mee brengen. Een uitschuifbaar dak is bijvoorbeeld duurder dan een vast dak. Ook als het om opties gaat, is het weer een kwestie van intensief de offertes bestuderen. Kijk goed welke opties bij de ene aanbieder bij de prijs inzitten en welke je bij de ander moet betalen.

Heb je een bouwaanvraag nodig?

Om direct maar antwoord te geven op deze vraag: een bouwaanvraag heb je eigenlijk zelden nodig. Zolang de overkapping niet hoger wordt dan drie meter en vijftig centimeter en je binnen een straal van dertig meter van je huis blijft, is er geen vergunning nodig. Er zijn nog wel wat aanvullende regels en als je twijfelt, kun je het beste bij je gemeente navragen welke regels er gelden voor het bouwen van een aluminium terrasoverkapping.

Richtprijzen van een aluminium terrasoverkapping

De prijs voor een volledig terrasoverkapping uit aluminium begint bij een bedrag van om en bij de duizend euro. In dat geval heb je een eenvoudige overkapping met een oppervlakte rond de tien vierkante meter. Nog niet veel bijzonders dus, maar welke aluminium terrasoverkapping je ook neemt: je hebt direct een overkapping die sterk, duurzaam en onderhoudsarm is en vele jaren meegaat.

Bij een overkapping tussen duizend en tweeduizend euro blijft de constructie nagenoeg dezelfde, maar is de oppervlakte een stuk groter. Hier spre

ken we toch al snel over een oppervlakte van twintig vierkante meter of meer.

Boven de drieduizend euro kom je in de geavanceerdere modellen terecht. Deze modellen kennen vele opties, bijvoorbeeld: een (elektrisch) uitschuifbaar dak (met of zonder afstandsbediening), of een instelbare montagesteun. Ook hier geldt weer: hoe groter, hoe duurder. De prijzen voor een aluminium terrasoverkapping kunnen oplopen tot achtduizend euro of nog meer.

Prijzen vergelijken tussen aluminium of andere materialen kan je altijd aanvragen via deze pagina.  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.